Виставка «Арлекін іде…» в Мистецькому Арсеналі

Виставка «Арлекін іде…» в Мистецькому Арсеналі

20 серпня у Мистецькому Арсеналі відкриється виставка унікальної приватної колекції Ігоря Диченка – українського мистецтвознавця і художника, який присвятив своє життя дослідженню творчості українських художників ХХ ст.
До експозиції увійдуть понад 300 творів українських і світових майстрів ХХ століття – мистецтво авангардистів, серед яких К. Малевич, О. Богомазов, В. Пальмов, О. Тишлер, В. Єрмілов; живописні та графічні твори «шістдесятників» – В. Зарецького, А. Горської, А. Сумара, З. Лерман, представників «нової хвилі» - В. Цаголова, Д. Кавсана, О. Сухоліта та інших. Увагу відвідувачів неодмінно привернуть і 15 графічних робіт Сальвадора Далі – ілюстрації до твору Овідія "Мистецтво кохання".
На вшанування пам’яті колекціонера «Мистецький Арсенал» готує до друку каталог колекції – перше ґрунтовне наукове опрацювання з атрибуції 451 живописних і графічних робіт, які з 2011 року перебувають на тимчасовому зберіганні у НКММК «Мистецький арсенал» та в різних конфігураціях експонувалися у п’яти проектах. Презентація каталогу відбудеться на відкритті виставки, а придбати його можна буде у крамничці «Мистецького Арсеналу».
Ігор Диченко почав збирати твори авангардистів ще в студентські роки, на початку 1960х, і з того часу одержимість колекціонуванням стала сенсом його життя. Саме завдяки такій майже фанатичній відданості своєму захопленню було збережено стільки робіт українських художників ХХ століття. Свого часу твори з колекції експонувались у Нью-Йорку, Токіо, Мюнхені, Вінніпезі, Лондоні, Тулузі, Катовіце, Санкт-Петербурзі, Москві, Києві, Одесі. 
Ще з радянських часів довкола колекціонера та його збірки роїлися чутки та містифікації, з роками набираючи загадковості. Ігор Диченко сам із задоволенням поширював про себе й колекцію міфи та легенди, тому нині ніхто достеменно не знає точної кількості творів, історії їхнього побутування та остаточного місця їхнього збереження. Власник робіт чудово розумів цінність зібраних ним творів, тому з кінця 1980-х рр. передав найцінніші шедеври на тимчасове зберігання до державних музейних інституцій. У різний час прихистком колекції були Музей книги і друкарства України, Національний художній музей України, Музей історії Києва. 
В одному з інтерв’ю Ігор Диченко називав себе «останній з могікан старої гвардії колекціонерів, котрі відмовляли собі в усьому», згадував, як шукав роботи «репресованих, забутих і формалістів».

У 90-х роках Ігор Диченко мав традицію на День святого Миколая організовувати в Києві виставки з власної колекції. Виставки ці нагадували містерію. Одну з них він сам назвав іменем Арлекіна – свого улюбленого персонажа commedia dell’arte, театру-імпровізації, який, здавалося б, є непередбачуваним, як і життя. 
Повна ПРОГРАМА виставки та лекторіїв і кінопоказів  в рамках виставки http://artarsenal.in.ua/event165.html

АБОНЕМЕНТ на всі заходи освітньої програми можна придбати в касі «Мистецького Арсеналу». Вартість абонементу – 80 грн. Абонемент дійсний лише у дні лекцій та кінопоказів. 
Загальна вартість вхідного квитка – 50 грн., пільгового квитка – 20 грн.
Пільговий вхід дійсний для учнів (старших 12 років), студентів, пенсіонерів за наявності відповідного документу. Безкоштовний вхід для дітей до 12 років, інвалідів 1-2 групи, військовослужбовців строкової служби, учасникам АТО, музейним працівникам, членам Спілки художників (за наявності посвідчення).

ЕКСКУРСІЇ: Вартість екскурсійної путівки – 200 грн. Екскурсія англійською мовою – 250 грн. 
Довідки та замовлення екскурсії за телефоном:  067 247 21 96. 
Безкоштовні екскурсії23.08 о 14:00; 24.08 о 14:00 та 18:00; 30.08 о 14:00;  1.09 о 18:00; 6.09 о 14:00.

28 серпня в рамках роботи Виставки відбудеться «НІЧ АРЛЕКІНА»:
У ПРОГРАМІ НОЧІ:
20:00 – Арт-фешн від Поліни Веллер – молодої української дизайнерки, яка презентуватиме колекцію захоплюючих вбрань за мотивами Казимира Малевича та Василя Кандинського. Показ підготовлено за участі GO models agency.
20:30 – Концерт класичної камерної музики. За підтримки компанії «К.Бехштейн». 
21:30 – Захоплива екскурсійна програма експозицією – понад 300 творів українських і світових майстрів ХХ століття – мистецтво авангардистів, серед яких К. Малевич, О. Богомазов, В. Пальмов, О. Тишлер, В. Єрмілов; живописні та графічні твори «шістдесятників» – В. Зарецького, А. Горської, А. Сумара, З. Лерман, покоління 1980-90х - В. Цаголова, Д. Кавсана.
Час роботи "Ночі Арлекіна":  28 серпня,  20:00 – 24:00.
Вартість квитка: 40 грн.


** И.Дыченко – один из тех, кто поддерживал режисера Сергея Параджанова даже в годы его изгнания и заключения. 

**Безусловно, внимание привлекут 15 графических работ Сальвадора Дали: иллюстрации к произведению Овидия "Искусство любви", над которыми гениальный художник работал в конце 1970-х.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення