Виставка Байрама Гаджизаде

Творчі роботи художника з сонячного міста Баку Байрама Гаджизаде буквально випромінюють іскрометні посмішки, і в той же час вони насичені тонкою іронією. Смислові змісти карикатур художника часто-густо наповнені глибокими філософськими ідеями, які легко сприймаються глядачами завдяки майстерно виконаним яскравим образам і точно вивіреним композиціям.

Недарма графічним роботам Байрама присуджені нагороди на міжнародних конкурсах і фестивалях карикатури в 19 країнах світу, наприклад в Україні, США, на Кубі... Персональні виставки карикатур художника з успіхом проводилися в Азербайджані, Ірані та Туреччині.

Байрам закінчив з відзнакою Азербайджанську Державну Художню Школу ім. А.Азімзаде, а потім став випускником факультету графіки Азербайджанського Державного Університету Культури і Мистецтва.

Якщо говорити про сучасну карикатуру мимоволі пригадується Байрам Гаджизаде. Досить перерахувати його заслуги. Він - головний радник в редакції  популярного сатиричного журналу "Кірпі", член Спілки Художників Азербайджану, головний редактор журналу «Biz və Karikatura» ( «Ми і карикатура»).

Байрам захистив дисертацію на тему «Розвиток карикатури», викладає в Азербайджанській Державній Художній Академії на кафедрі «Історія і теорія художнього мистецтва», працює над докторською дисертацією на тему «Особливості цілісності форми і єдності в азербайджанській та світовій сатиричній графіці», став автором 9 монографій, близько 50 наукових і публіцистичних статей, навчальних посібників і програм.

І, нарешті, указом Президента Азербайджанської республіки він удостоєний почесного звання «Заслужений діяч мистецтв».

Розвиток сучасної світової сатиричної графіки також пов'язаний з ім'ям художника. Досить сказати, що він є президентом азербайджанської групи в Міжнародній Федерації Об'єднань Карикатуристів «FECO»; членом редакційної колегії видаваного в Європі журналу «FECONEWS»; керівником проекту і офіційним організатором міжнародних конкурсів карикатури «Молла Насреддін», які проводяться в м. Баку; членом міжнародного клубу карикатуристів «Cartoonion» (США); входить до складу редколегії міжнародного клубу «Велика енциклопедія карикатури» (Іспанія); обраний почесним членом асоціації карикатуристів міста Тебріз (Іран).

Нашим українським глядачам і закордонним гостям надається унікальна можливість познайомитися з графічними роботами блискучого художника з Азербайджану Байрама Гаджизаде.


Національний музей Тараса Шевченка: м. Київ, бульвар Т.Г. Шевченка, 12.

6 - 11 грудня 10:00-18:00.
Відкриття 7 грудня о 18:00.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення