Виставка «ДЕ НЕ ДЕ»: декомунізаційні процеси в Україні очима сучасних художників

Виставка «ДЕ НЕ ДЕ»: декомунізаційні процеси в Україні очима сучасних художників

Всі анонси від: Культурно-мистецька резиденція “Над Богом”

29 січня о 18:00 у Українському інституті науково-технічної і економічної інформації («Тарілка на Либідській») відкриється художня виставка «ДЕ НЕ ДЕ» на тему дослідження художниками процесу декомунізації в Україні та його наслідків. 
Працюючи з проблематикою на різних територіях митці створили низку художніх висловів, що демонструють широкий спектр інтерпретацій як самого поняття «декомунізації», так і тих процесів, які його супроводжують. Виставка не є спільним проектом художників і не підпорядкована чіткій структурі загального висловлювання, а є виявом власних позицій на спільній території, як метафора «публічного зібрання». На виставці будуть представлені роботи більш ніж 30-ти художників з різних міст України, у тому числі, створені за результатами роботи у Вінниці, Слов’янську, Сєвєродонецьку та Маріуполі.

Художники-учасники виставки «ДЕ НЕ ДЕ»: Микита Кадан, Олександр Долгий, Катерина Єрмолаєва, Аліна Якубенко, Сергій Попов, Ганна Щербина, Давид Чічкан, Олександр Єльцин, Мітя Чуріков, Ксенія Гнилицька, Саша Курмаз, Dis/order, Владислав Хаустов, Анатолій Татаренко, Уляна Биченкова та Марійка Семененко, Вова Воротньов, Лабораторія Критичного Архівування (Антон Лапов, Ларіон Лозовий), Тарас Ковач, Анна Сорокова, Євген Нікіфоров, Семен Храмцов, Стас Волязловский, Єгор Анцигін, Люся Іванова, Алевтіна Кахідзе, Олексій Салманов, Микола Рідний, Петро Владiмiров, TanzLaboratorium, Дана Косміна, Катерина Бєрлова, Жанна Кадирова, Анастасія Живкова.

У серпні 2015 року у Вінниці відбулася Культурно-мистецька резиденція «Над Богом» (Бог – історична назва річки Південний Буг). Основною метою проведення резиденції було створення критичного поля для обговорення та переосмислення «декомунізаційних законів» в Україні. Місцем для проведення резиденції обрали кінотеатр «Росія», розташований на березі річки Південний Буг. Найбільший типовий кіноконцертний комплекс 60-х років у Вінниці став уособленням рудименту радянської спадщини – нікому не потрібний об’єкт у центрі міста, який поступово руйнується. Учасники проекту на 10 днів перетворили напівзанедбане місце на відкриту майстерню та активний публічний простір. На фінальній експозиції резиденції митці представили варіанти творчого переосмислення процесу декомунізації. Після резиденції у Вінниці частина художників у рамках воркшопу «ДЕ» вирушила у експедиції на схід України (Слов’янськ, Сєвєродонецьк, Маріуполь), і провела мистецькі розвідки на тему декомунізаційних процесів у постокупаційних містах.

Декомунізаційні закони, прийняті у травні 2015 року, призвели до збурення частини громадянського суспільства і спровокували хвилю активних процесів, спрямованих на переосмислення ідеологічних кліше та необхідності об’єктивізації історичних процесів. Самоорганізована група художників та активістів ініціювала низку творчих подій, котрі стали реакцією невдоволення на викид популізму з боку влади та державних інституцій, котрі нав’язують суспільству чергову ідеологічну директиву.

Адреса проведення виставки: Український інститут науково-технічної і економічної інформації («Тарілка на Либідській»), вул. Горького (Антоновича), 180 (ст. м. «Либідська»).
Відкриття виставки у п’ятницю 29 січня о 18:00, прес-брифінг для журналістів 29 січня, 18:00.
Авторська екскурсія виставкою від кураторок Євгенії Моляр та Аліни Якубенко у суботу - 30 січня, 16:00.
Перформанс від художниці Алевтини Кахідзе – 29 січня, 18:00.
Графік роботи виставки: 29, 30, 31 січня, 16:00 – 21:00

Подія у Facebook: https://www.facebook.com/events/564814867001445/ 
Контактна особа: Ольга Гончар,+38 093 339 76 46, [email protected]
 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення