Виставка. Роман Сельський. До 120-річчя від дня народження

Виставка. Роман Сельський. До 120-річчя від дня народження

19 січня в галереї НЮ АРТ відкриється виставка, присвячена 120-річчю видатного українського художника  - Романа Юліановича Сельського.

В експозиції представлені більше 100 творів живопису, графіки та кераміки з колекції галереї. Експонати показують всі періоди творчості митця. Дивлячись на них, можна простежити та оцінити як змінювалася його художня мова.

В різний час Р.Сельський навчався у Львові(1921-1922), Кракові(1922-1925) та Парижі(1925-1926). У своєму живописі художник поєднав різноманітні модерністські напрацювання європейського мистецтва, що служили йому імпульсом для створення власного, неповторного стилю. Роман Сельський ніколи не підкорявся якомусь одному напрямку. Весь його доробок сповнений експериментами, цікавими композиціями, насиченим колоритом, живими емоціями, неймовірною енергетикою.

У радянські часи активно поширювали твердження про так званий космополітизм Сельського, його творчість вважалася нібито національно неокресленою, не відображаючою національних рис та ідеалів. Однак, уважно проаналізувавши роботи митця, легко простежити у його мистецтві яскраво виражений духовно-світоглядний контекст, який прочитується не тільки на поверховому рівні його тематичних зацікавлень, а й глибше – у сфері формальної мови художника і в особливостях його забарвленої українськими національними рисами своєрідної поетики. Перша персональна виставка Р.Сельського відбулася тільки в 1976 році у Львівський картинній галереї, коли митцю було вже 73 роки.

Віддача улюбленій справі приваблювала багатьох молодих художників – Р. Сельський багато викладав, з його майстерні вийшов ряд відомих майстрів, які є обличчям Львівської школи живопису, якою ми її знаємо зараз. Відомі учні: З. Флінта, К. Звірінський, В. Патик, Д. Довбушинський, С. Коропчак та інші.

Запрошуємо Вас на нашу яскраву виставку! Ви будете приємно вражені!

Виставка триватиме до 18 лютого 2023.

Вхід – вільний.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення