Виставка серпанкового одягу «Легенда, що ожила на Волині»

Виставка серпанкового одягу «Легенда, що ожила на Волині»

З 27 травня по 10 червня  у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (що знаходиться на території Києво-Печерської лаври) проходитиме виставка СЕРПАНКОВОГО ОДЯГУ «Легенда, що ожила на Волині».
ВОЛИНСЬКИЙ СЕРПАНОК – це унікальний одяг, виготовлений із прозорого, ніжного біленого полотна. Такий одяг науковці і дослідники вважають прототипом сучасних весільних суконь. Виготовлення його на території сучасної України було відоме приблизно з XVІ століття.
На Волині його виготовляли звичайні селянки з певного сорту льону, який ретельно вирощували і обробляли. Найчастіше серпанок використовувався у весільній обрядовості, під час релігійних свят, похорону, при пологах, у перший день жнив, ним обдаровували рідних, задобрювали русалок.
У давнину для створення повного серпанкового костюма найумілішим ткачам доводилося витрачати понад рік. Серпанкові костюми напрочуд легкі, ніжні на дотик, не перенасичені оздобленням. Вони свідчать про естетичний смак звичайних селянських жінок минулих століть.
Про серпанок писало чимало відомих українських письменників, зокрема: Л.Українка, І.Франко, М.Коцюбинський, П.Мирний, І.Нечуй-Левицький, П.Куліш, І.Котляревський, О.Кобилянська, Г.Квітка-Основ’яненко та інші. І писали не як про туман, а як унікальну прозору тканину.
Донедавна вважалося, що серпанок – це нереальна річ, що це повна вигадка і уява людини, адже на побутовому рівні слово «серпанок» відоме як легкий ранковий туман. Та фахівцям «Центру дослідження і відродження Волині» вдалося не лише віднайти серпанкове полотно і серпанковий одяг, але й у власній майстерні ткацтва відтворити його.
Уже сьогодні ГО «Центр дослідження і відродження Волині» працює над тим, щоб серпанковий одяг внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.
На виставці представлені унікальні автентичні та реконструйовані зразки волинського серпанкового одягу з музейних і приватних колекцій.
Адреса музею: м. Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 29. Їхати авт. № 24, трол. № 38 до зупинки "Києво-Печерська Лавра".
Музей працює з 10 до 18 год., вихідний – вівторок. Каса працює з 10 до 17-30 год.
Перший понеділок кожного місяця - день відкритих дверей.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення