Виставка скляних об'єктів Яна Зорічака

Виставка скляних об'єктів Яна Зорічака

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилася виставка захоплюючих скляних об'єктів словацько-французького художника Яна Зорічака.

19 дивовижних робіт зірки світового склярства виконані з оптичного скла. Вони відразу заворожують і просто з головою занурюють в космічну атмосферу, пробуджуючи уяву і цікавість глядачів. Кожен твір – це частина Всесвіту, і кожен має свою назву: «Зірка», «Серце комети», «Екзопланета», «Посол Всесвіту», «Квітка Всесвіту». Це невелика частина творчого доробку художника, який є автором понад вісімдесяти персональних виставок у Франції та за її межами.

Найбільша серія творів  –  «Небесні квіти». Цікаво, що одну з таких робіт автор власноруч встановив на південному полюсі! Нині ж відвідувачі столичного музею вперше мають можливість побачити небесні квіти у склі такими, якими створила їх фантазія художника, якого теж називають «зіркою» – «зіркою світового склярства».

 «Ян Зорічак – виходець з чехословацької класичної школи з найбагатшими традиціями скловиробництва у світі, – розповідає Михайло Бокотей, один із кураторів виставкового проєкту, директор Музею скла у Львові.  Словак за походженням, він здобув освіту у Чехословаччині, а працювати переїхав до Франції. Традиції чехословацької школи художник вдосконалив технологіями французької школи  – витонченої, делікатної, створивши свій власний стиль».

Автор «Небесних квітів» опрацював технологію, де окремі елементи в холодному стані фарбує скляними кольоровими барвниками, золотом або сріблом, а згодом заливає їх у формах розплавленим оптичним склом.

Ім’я Яна Зорічака включено до всіх хрестоматійних видань з історії сучасного художнього скла, а найповажніші музейні інституції вважають за честь експонувати твори митця. Авторські роботи художника входять до найважливіших колекцій художнього скла: Музей декоративного мистецтва (Лувр, Франція), Музей скла у Корнінґу, Музей скла Толедо (США), Музей скла Ебельтофт (Данія), Музей скла Фрауенау (Німеччина), Музей скла у Львові та інших.

Важливо зазначити, що Ян Зорічак – один із піонерів міжнародного руху студійного скла та перших його послідовників в Європі. Завдячуючи йому і його колегам з різних країн світу, об’єднаних рухом, у сучасному мистецтві з’явилося нове поняття образотворчого скла, а професії майстра-гутника і дизайнера об’єдналися в одну – професію художника, автора художнього твору на рівні скульптора чи живописця.  

Запрошуємо всіх киян та гостей столиці на виставку космічних скляних об’єктів від Яна Зорічака, котра триватиме в музеї до 10 березня.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення