Виставка ранніх творів Марії Примаченко

Виставка ранніх творів Марії Примаченко

МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО: ВИСТАВКА РАННІХ ТВОРІВ

1 липня у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва розпочинає роботу виставка «Марія Примаченко. Початок», яка презентує близько 50 ранніх творів видатної художниці з музейної колекції, створені протягом 1936-1937 років.

Це унікальна збірка авторських малюнків народної художниці України, Лауреатки Шевченківської премії Марії Примаченко, з якої почалося сходження художниці на олімп високого мистецтва і всесвітнього визнання. Вони були створені під час роботи мисткині в Експериментальних майстернях при Київському музеї українського мистецтва на території Києво-Печерської Лаври, куди її запросила у 1935 році художниця Тетяна Флору.

У майстернях Марія Примаченко працювала впродовж 1935–1938 років. В цей час нікому невідома поліська майстриня розпочала серію малюнків, якими заявила про себе як про художника з особливим світобаченням, аналогів якому немає ані в українському, ані у світовому мистецтві.

Серед виставкових експонатів представлені також і керамічні твори, які були цікавим експериментом під час роботи художниці в майстернях. Дотримуючись народних традицій, майстриня використовувала керамічну форму, як поверхню для власних композицій, досягаючи органічного єднання об’єму та розпису.

Маючи вроджену схильність до гри уяви, фантазій та казковості Марія Оксентіївна створила цілий світ фантастичних істот, звірів, птахів, який вперше з’явився на виставці 1936 року в Києві, а згодом і в інших містах країни.

У 1937 році деякі малюнки цієї серії експонувалися на Міжнародній виставці в Парижі. Серед тих, хто був під особливим враженням від живопису української майстрині, побачивши їх на виставці, були – Пабло Пікассо, Марк Шагал, Луї Арагон. Марк Шагал настільки захопився творчістю Марії Оксентіївни, що й собі узявся малювати дивних істот.

Свої перші картини Марія Примаченко ніяк не називала. Відповідно до задуму художниця вигадувала колір своїх персонажів – чорний, синій, фіолетовий. Тому її ранні роботи мають відповідну назву – «Чорний звір», «Коричневий звір», «Червона мавпа», «Синій лев», «Зелений слон». Героями ранніх примаченківських малюнків також стали образи відомих українських казок та літературних творів – «Лебідь, рак та щука», «Лисиця та журавель», «Мавпа та окуляри», «Запорожець за Дунаєм» та інші.

Виставка триватиме до 31 серпня 2023 року.

Коментарі до події (1)
  • Таня Гура 20 Квітня

    Добрий вечір, з котрої і до котрої години працює виставка?
Отримуйте
регулярні оновлення