Замки та святині Тернопільщини: Корець - Почаїв - Кременець - Вишнівець - Бучач -  Зарваниця -  Микулинці

Замки та святині Тернопільщини: Корець - Почаїв - Кременець - Вишнівець - Бучач - Зарваниця - Микулинці

МАРШРУТ: Київ - Корець - Почаїв - Кременець - Вишнівець - Бучач - Підзамочок - Зарваниця - Теребовля - Підгоряни - Микулинці- Київ.
Дводенна автобусна екскурсія.
Від’їзд з Києва в суботу орієнтовно о 7:00, повернення в неділю до 23:00.

Спроба ознайомитись хоча б з частиною замків Тернопільщини - області надзвичайно багатої на історичні пам'ятки та мальовничі краєвиди. Їдемо автобусом з зупинками та екскурсіями в історичних місцях.
Корець - нинішній райцентр Рівненської області - вперше згадується як Корчеськ під 1150 р. у Іпатіївському літописі. У перших літописних згадках Корець зафіксовано під назвами Корчеськ, Коречеськ. За основу назви взято слово-корінь "корч". Сучасна назва "Корець" прийшла на зміну древній у XIV ст. 

Річка Корчик поділяє місто Корець на дві частини. Східна частина Корця є власне старим містом, тут знаходиться центр Корця і більшість його історичних та історико-архітектурних пам'яток. В Корці збереглися багато церков, костел, малий палац Йозефа Чорторийського (1788), келії Воскресенського монастиря (1764-1767). Місто відоме і своїм Свято-Троїцьким Ставропігіальним жіночим монастирем. 

Проте безпосередня мета нашої зупинки - корецький замок, закладений у 1386 р. князем Федором Oстрозьким. Глибокий рів, який наповнювався водами Корчика, відділяв замок від міста з трьох боків, із заходу його від нападу прикривала річка. Замок з'єднувався з навколишнім світом лише підйомним мостом.  
Свято-Успенська Почаївська лавра – святиня християнського світу, один із найбільших в Україні осередків релігійного життя знаменита чудотворною іконою Почаївської Божої Матері, цілющим джерелом, на місці явлення Богоматері. Ми маємо лише 2 години, щоб ознайомитись з лаврою. 

Заснував стародавній монастир преподобний Мефодій в XIII ст. Чудотворний образ Почаївської Божої Матері був привезений з Констанстинополя. Після багатьох чудес, що відбулися перед іконою, Анна Гойська пожертвувала ікону монастирю разом із землями.
Вхід до монастиря відкривається Святими воротами , збудованими у стилі ампір у 1839 р. Але найголовнішою спорудою лаврського ансамблю є Успенський собор, зведений у 1771-1791 рр. за проектом Готфріда Гофмана на кошти графа Миколи Потоцького на місці старої церкви монастиря. Усередині собору знаходиться стопа Божої Матері і джерело, що б'є біля неї .Чудотворна ікона знаходиться над Царськими воротами собора і спускається для віруючих під час ранішньої служби. У підземеллі Успенського собору паломники відвідують печеру, де молився преподобний Іов , який був ігуменом монастиря у XVII ст. Поруч з цією печерою знаходяться мощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських , що жив у XX ст. і був нашим сучасником. З Успенським собором гармонує дзвіниця, збудована в 1861-1871 рр. за проектом Раструханова. На одному з її ярусів висить найбільший в Україні дзвін вагою 11 тон. Троїцький собор , збудований перед Першою світовою за проектом Олексія Щусева в неоруському стилі, прикрашають мозаїки , виконані за ескізами Миколи Реріха. Оглянемо також Архієрейський палац (1825). При монастирі відкрито Почаївську духовну семінарію. Під час екскурсії ми можемо набрати або купити цілющої води з джерела Пресвятої Богородиці.

Кременець часто називають українською Швейцарією.
Це невелике місто на півночі Терноільської області. Перша писемна згадка про місто датується 1227 р. Кременець був одним з небагатьох міст, яке не зміг взяти у 1241 р. хан Батий. В XIV ст. за місто змагаються поляки, литовці і угорці. В другій половині XIV ст. на Замковій горі побудовано мурований замок на місці фортеці часів Київської Русі. В 1536-1556 рр. містом володіє Бона Сфорца, польська королева і велика литовська княгиня - саме її ім'ям тепер частіше називають Замкову гору звідки відкриваються чудові краєвиди. 

Після відвідування замку ми пройдемось вуличками міста, оглянемо Богоявленський монастир, заснований у 1633 р.,Миколаївський собор початку XVI ст., костел св. Станіслава 1854-1857 р., садибу батьків Юліуша Словацького , полкову Покровську церкву XIX ст. , єзуїтський костел (1731-1753).
Старовинне містечко Бучач має неповторну старовинну міську забудову, що пристосувалось до своєрідного рельєфу – глибокого каньйону ріки Стрипи в оточенні високих горбів. Вперше місто згадується в літописах під 1397 роком. Здавна на горі над містом височіє могутній замок . Хоча він втратив своє оборонне значення ще у 1772 р., і сьогодні його руїни вражають, адже товщина стін місцями сягає 3,5 метри. 
Під час екскурсії містом ми також оглянемо:
- церкву св. Миколая (1610), засновану Марією Потоцькою (з роду Могил). В церкві зберігся високомистецький бароковий іконостас другої половини VIII ст. 
- монастир та церква св. Хреста отців Василіан (середина XVIII ст.). 
- костел Успіння Пресвятої Богододиці , збудований на пожертви Миколая Потоцького у 1761-1763 рр біля підніжжя Замкової гори. 
- міську ратушу , збудовану в 1751 році за проектом Бернарда Меретина. Ратуша була оздоблена скульптурами, які виконав видатний скульптор майстер Пінзель. На жаль, частина їх загинула під час пожежі 1859 р.
- церкву св. Покрови 1764 р. Це останній твір архітектора Меретина і скульптора Пінзеля у Бучачі.
Забронювати - тел.:  (044) 332-06-55, Тел./факс: (044) 449-18-71enlightened
 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення