Програма підтримки учасників АТО

 МоєМісто
Автор:
МоєМісто
16 березня 2021

 

Підтримка ветеранів АТО/ООС - це один з головних пріоритетів обласної ради - заступник голови Лінько

Програма підтримки учасників АТО

 

Цьогоріч депутати Кіровоградської обласної ради підтримують позиції ветеранів війни на Сході. Судячи з останньої сесії обласної ради, народні обранці починають активніше розглядати проблеми АТОвців, яким у попередньому скликанні приділяли менше уваги.

З’явились оновлені пільги й допомога ветеранам, а також збільшився їхній вплив на прийняття владою рішень. Про нову програму підтримки ветеранів, допомогу охочим відкрити власну справу та як АТОвці вплинули на встановлення найвищого в області прапора в інтерв’ю розповів заступник голови Кіровоградської обласної ради Дмитро Лінько, який і сам був добровольцем та командиром батальйону «Свята Марія».

Програма підтримки учасників АТО

Під час останньої сесії обласної ради депутати прийняли програму підтримки ветеранів АТО. З грудня, протягом кількох місяців, її доопрацьовували: спілкувались з ветеранськими організаціями, представниками волонтерських організацій.

- Дмитре Володимировичу, які пільги та допомогу надає ця програма учасникам АТО?

- «Якщо порівнювати програму Кіровоградщини з програмами інших областей, то, безумовно, наша є найбільш об’ємною.

Серед новацій програми виокремлю такі:

  • підтримка і компенсування на зубопротезування, яке ми додали на прохання самих ветеранів;
  • підтримка дітей, які втратили батьків, дітей загиблих або померлих учасників АТО та сирот, які втратили обох батьків. Зауважу, що таких дітей в області троє.

До того ж, програмою передбачена компенсація на сімейний відпочинок. Тобто, людина самостійно може обрати куди хоче поїхати в межах України і певна частина вартості цього відпочинку компенсується за рахунок обласного бюджету. На ці компенсації виділять 7, 5 мільйонів гривень.

Виділятимуться кошти й на медичні заклади області, які надають допомогу та лікування в дороговартісному обстеженні ветеранам.

Це дійсно потрібна програма!», – розповів Дмитро Лінько.

За поясненням щодо кожної пільги та її отримання заступник голови обласної ради радить ветеранам звертатись в комунальний заклад «Ресурсний центр з питань допомоги ветеранам АТО», а також читати на сайті обласної ради в розділі проєкти рішення.

Дмитро Лінько додав, що це поки тільки програма. Під неї ще писатимуть фінансування.

На крайній сесії обласної ради змінили й положення про надання підтримки учасникам АТО, які хочуть відкрити власну справу, але не мають достатньо коштів для цього.

- Як відтепер підтримуватимуть ветеранів у цьому напрямку?

- «Є фонд регіональної підтримки малого та середнього бізнесу. Кожен підприємець може отримати безвідсотковий кредит на будь-який бізнес проєкт.

Депутати ще попереднього скликання говорили, що має бути окреме положення для підтримки бізнес-ідей ветеранів. І ось нарешті АТОвці зможуть отримати кредит, а заставою можна буде встановити те майно, яке ветеран купуватиме за ці кредитні кошти (наприклад, купуючи трактор, АТОвець зможе закласти його в заставу, а не своє житло чи щось інше)», – роз’яснює Лінько.

Контакти фонду регіональної підтримки підприємництва за посиланням.

- Чи багато охочих ветеранів взяти такий кредит?

- "Минулого року кошти використали лише наполовину, тому можливості є і вони передбачені. На жаль, інформація про кредит для ветеранів поширюється не так активно, як того хотілось би, тож варто працювати ще й над цим.

Ми прибрали протиріччя між положеннями обласної ради та адміністрації, зробили одне й проголосували на минулій сесії. Тож АТОвці вже можуть готувати проєкти та ознайомлюватись з необхідною нормативною базою», – наголосив Лінько.

Баталії в "Обласному ресурсному центрі з питань допомоги учасникам антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам"

Ресурсний центр і досі без керівника, що є великою проблемою. Директором Комунального закладу "Обласний ресурсний центр з питань допомоги учасникам

антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам" був Віктор Колінько. Нині його обов’язки виконує Анатолій Компанієць.

- Хто може взяти участь у конкурсі на цю посаду? 

- «Насправді в нас немає симпатії до когось, а є певні вимоги, зокрема:

Комунікабельність (людина повинна вміти консультувати і надавати всебічну допомогу

учасникам АТО);

  • Організаційні здібності (організовувати заходи щодо вшанування, відзначення, святкові дні, організація заходів з ветеранськими спільнотами);
  • Мати повагу та авторитет (уміння об’єднати людей з різними думками й поглядами).
  • Створити комфортні умови в нашій області для ветеранів, допомогти соціалізуватися ветеранам, які не можуть знайти роботу, які намагаються створити свій бізнес.

Ось і все».

Дилема встановлення найвищого прапора Кіровоградщини

В мережі Фейсбук та на крайній сесії обласної ради після рішення про встановлення найвищого в області прапора точиться дискусія. Думки з цього питання розходяться.

Міська рада підтримала пропозицію розташування прапора в Ковалівському парку, а громадськість та АТОвці – на Фортечних валах.

- То все ж таки: як вирішили діяти і де встановлять прапор?

-«На останній сесії депутати проголосували за встановлення прапора на Фортечних валах. Насправді, таке рішення є цілком логічним. Фортечні Вали є символом міста та найвищою точкою, тож мають бути ознаменовані найвищим прапором. Коли ми вирішували це питання, то в першу чергу врахували всі зауваження громадськості й ветеранів. Нині починається робота над документальним оформленням встановлення прапора.

Можу констатувати, що всі етапи підготовки пройдені та вже є готовий проєкт будівництва».

У розпалі й дискусії стосовно вартості будівництва споруди «Найбільший державний прапор України у Кіровоградській області», яка складає 5 мільйонів гривень. Чому саме така сума?

- «Взагалі, 5 мільйонів – це попередня цифра, яка зарезервована з розрахунку на те скільки грошей витрачали інші області. Наприклад, у Києві на прапор висотою 90м витратили більше 100 мільйонів гривень, а в Дніпрі прапор висотою 72 м обійшовся в близько 70 мільйонів гривень.

Порівняно з іншими обласними центрами, ми витратимо невеликі гроші, але, я сподіваюсь, що під час проектування і проходження тендерних процедур ця цифра ще зменшиться й ми зможемо зекономити», – аналізує заступник голови обласної ради.

Встановлення 30-ти метрової щогли з Державним прапором планується 23 серпня в день Державного прапора України до 30-ї річниці Незалежності України.

Фото надані співрозмовником.__

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Безплатний онлайн-театр для військових та волонтерів
Безплатний онлайн-театр для військо... DRAMOX – онлайн-театр з найбільшою колекцією українських вистав. Одна з основних місій платформи – популяризація та підт...
День Святого Валентина. Тест
День Святого Валентина. Тест 14 лютого відзначають День Святого Валентина. Це свято пов’язане з ім’ям християнського святого Валентина, але якого...
Кузьма Скрябін. Тест на знання пісень Кузьми Скрябіна
Кузьма Скрябін. Тест на знання пісе... 17 серпня день народження відомого українського співака Кузьми Скрябіна. А 2 лютого 2020 року буде вже 9 річниця, від...