Печемо паски: ТОП-5 найсмачніших рецептів

MoeMisto
Автор:
MoeMisto
09 квітня 2023

Наближається світле свято - Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска. Тож ловіть найпопулярніші рецепти цього Пасхального смаколика. 

 

Печемо паски: ТОП-5 найсмачніших рецептів

1. Паска з горіхами та сухофруктами від Тіни Кароль

Цей рецепт співачці дістався від мами. 

Інгредієнти: 

  • 1 кг сиру,
  • 1 склянка вершків 10% жирності,
  • 5 яєць,
  •  склянки цукру,
  • 1 пачка вершкового масла
  • по 100 г. родзинок (краще світлий), волоських горіхів, цукатів
  • 1 пакетик ванільного цукру,
  • цедра 1 лимона

Спосіб приготування:

  • Відокремте жовтки від білків і збийте.
  • Додайте вершки і доведіть до кипіння на в каструлі з товстим дном, постійно помішуючи.
  • Поки маса охолоджується, обсмажте горіхи на сухій сковороді, а родзинки вимийте і висушіть.
  • Натріть цедру одного лимона.
  • У остигнула масу покладіть сир, вершкове масло і ретельно розітріть.
  • Потім додайте родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор і добре перемішайте.
  • Суміш викладається в форму для паски на два шару вологої марлі і ставиться в холодильник під гніт на 12 годин.

Готову паску можна прикрасити цукатами, глазур'ю, посипаннями.

2. Великодня паска від Дарії Цвек

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна,
  • 400 г молока,
  • 10 жовтків,
  • 100 г мокрих дріжджів,
  • 200 г масла або маргарину,
  • 300 г цукру,
  • 100 г родзинок,
  • 1/2 ч. лож. солі,
  • потерта цедра з 1 лимона.

Спосіб приготування:

  • Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.
  • Після того, як суміш підросте - додайте решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук.
  • Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

З тієї порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!

3. Паска-краффін

Це дуже смачний варіант паски. 

Інгредієнти:

  • Молоко - 110 мл
  • Борошно - 350 г
  • Цукор - 80 г
  • Дріжджі свіжі - 20 г (або сухих 7 г)
  • Сіль - 1/2 ч.л.
  • Яйце - 1 шт
  • Жовток яєчний - 2 шт
  • Масло вершкове - 40 г (розтоплене)
  • Масло вершкове - 120 г (для змащування)
  • Мускатний горіх - 1 ч.л. (Мелений)
  • Журавлина в'ялена - 200 г (або родзинки)
  • Мигдальні пелюстки - 100 г (або будь-які подрібнені горіхи)
  • Ванільний цукор - 8 г

Спосіб приготування:

  • Дріжджі і 1 ч. ложку цукру розведіть в теплому молоці і відправте в тепле місце до підняття пінної шапочки.
  • Вершкове масло (40 гр) розтопіть. Яйця, жовтки, цукор і ванільний цукор збийте в світлу пишну піну.
  • Борошно просійте в миску, зробіть поглиблення. Влийте в нього дріжджі з молоком, яєчну суміш, додайте сіль, перемішайте. Додайте розтоплене вершкове масло, замісіть тісто. Нехай вас не злякає, якщо воно спочатку буде липким. Вимішуйте тісто не менше 10 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук.
  • Миску змастіть розтопленим вершковим маслом, помістіть туди тісто, трохи змастіть його зверху маслом, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце без протягів на годину-півтори.
  • Журавлину залийте окропом на 15 хвилин, відкиньте на сито і просушіть паперовим рушником. Мигдальні пелюстки злегка підрум'яньте на сухій сковороді.
  • Після закінчення півтори години тісто збільшиться в об'ємі вдвічі. Тепер розділіть тісто на 3 частини, орієнтуючись за розміром своїх форм для запікання. Округліть тісто, накрийте харчовою плівкою і залиште відпочити на 10 хвилин.
  • Присипте робочу поверхню і тісто борошном. Розкачайте в дуже тонкий прямокутний пласт.
  • Змастіть пласт розм'якшеним вершковим маслом.
  • Посипте пласт тіста мускатним горіхом, в'яленої журавлиною і мигдальними пелюстками.
  • Згорніть в рулет, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце. Виконайте ці маніпуляції і з двома іншими шматками тіста.
  • Рулет розріжте гострим ножем посередині уздовж, відступивши пару сантиметрів від початку.

  • Закрутіть спіраллю одну половинку рулету до його початку.

  • Другу половинку закрутіть спіраллю, піднімаючи і укладаючи поверх першої.

  • Акуратно помістіть паску в форму для запікання, накрийте зверху харчовою плівкою і помістіть в тепле місце на 20 хвилин для підйому.

  • Розігрійте духовку до 200 ° C, випікайте паски протягом 10 хвилин. Потім знижуємо температуру до 180 ° C. Форми накрийте зверху фольгою на 10 хвилин, потім акуратно зніміть її і продовжуйте випікати ще 15 хвилин. Повністю остудіть паски.

4. Паска домашня

Класичний рецепт Пасхальної паски.

Інгредієнти: 

  • молоко (0,5 л),
  • дріжджі (80 г),
  • цукор (2 склянки),
  • яйця (5 шт),
  • масло (250 г),
  • сіль (1 ч/л),
  • родзинки (300 г),
  • борошно (1 кг).

Для глазурі: білок, цукрова пудра, мигдалеві пелюстки.

Спосіб приготування:

  • Готуємо опару на молоці і дріжджах з половиною борошна. Для цього розчиняємо дріжджі у теплому молоці. Додаємо борошно, столову ложку цукру. Залишаємо опару в теплому місці на годинку.
  • Потім додаємо до неї решту цукру, обережно вливаємо розтоплене масло, кладемо 1-2 яйця і 4-5 жовтків (білки використовуємо для глазурі), борошно (дивіться скільки візьме тісто).
  • Замішуємо круте тісто, додаємо пропарені родзинки. Готове тісто розкладаємо у форми і чекаємо, поки підніметься.
  • Випікаємо 20-25 хвилин при 200 градусах. Готові паски покриваємо глазур`ю зі збитих білків з цукром.

5. Паска "Пташине гніздо"

Вам знадобиться шоколад, різнобарвне драже або крашанки з мастики. З інструментів буде потрібен тонкий кондитерський шприц. І, звичайно ж, постарайтеся обзавестися симпатичною пташкою, яка прикрасить ваш паску. 

Спосіб приготування:

  • Спечіть паску з будь-якого рецепту. Дайте йому відпочити, вийміть з форми.
  • Виріжте в верхівці паски невелике заглиблення.
  • Покрийте паску розтопленим шоколадом.
  • Гілочки в гнізді можна зробити за допомогою розтопленого шоколаду, видавлюючи його на паску з тонкого шприца.
  • Всередину обов'язково засипте різнобарвне цукрове драже або ж великодні крашанки. А на гніздо посадіть пташку.

Усім бажаємо смачної паски та веселого Великодня! 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Оцет: багатогранність смаку та застосування
Оцет: багатогранність смаку та заст... Оцет – це не лише один із найстаріших приправ у світі, але й надзвичайно універсальний продукт, що знайшов своє місце не...
Доставка крафтового пива: особливості та переваги послуги
Доставка крафтового пива: особливос... В сучасному світі, де швидкість і зручність стали невід'ємною частиною щоденного життя, послуги доставки набули особливо...
Тепловізор ThermEye: Погляд у світ теплового випромінювання
Тепловізор ThermEye: Погляд у світ... Тепловізор ThermEye - це високоточне пристрій із тепловідображенням, призначений для виявлення об'єктів за їх тепловим в...