Головне - позитивний настрій

Нічишина Наталя
Автор:
Нічишина Наталя
25 січня 2018

35-річний Сергій Нічишин з Кропивницького пірнає в крижану ополонку вже протягом десяти років.

Головне - позитивний настрій
Щороку на Водохреще віряни вирушають до місцевих водойм, аби долучитися до масових купань. Для когось це духовний обряд очищення, для інших — спосіб перевірити себе на міцність. 35–річний Сергій Нічишин з Кропивницького пірнає в крижану ополонку вже протягом десяти років. Про те, як не захворіти під час занурення та як правильно до нього підготуватися, Сергій розповів сайту moemisto.ua/kr 
— Пане Сергію, розкажіть про свій перший досвід купання на Водохреще.
— Уперше я скупався в ополонці десять років тому, у 2008–му. Колега запропонував приєднатися для бадьорості духу й тіла, я погодився. На той момент мені було 25 років.
— Чи складно було наважитися?
— В армії мені доводилося стикатися й не з такими екстремальними ситуаціями та випробуваннями організму на міцність. Тому крижана вода не видавалася чимось страшним.
— Яка була реакція рідних і знайомих?
— Першого року ми з колегою пірнали вдвох, другого нас було вже п’ятеро, а далі долучилися майже всі друзі. Тобто знайомі підтримали. Щодо рідних, цьогоріч мій 10–річний син Роман подивився на батька й вирішив піти з нами. Коли справа дійшла до купання, я в нього питаю: «Може, передумаєш?» — а він мені: «Ні, тату, я так вирішив».
— Як підготуватися морально і фізично до занурення?
— По–перше, якщо людина ніколи не піддавала свій організм такому стресу, наодинці пірнати не варто. Хтось обов’язково повинен контролювати процес. По–друге, слід чітко усвідомити, для чого ви це робите. Бажано попередньо сходити до церкви та звільнитися від важких думок. Звісно, коли опиняєшся біля води, з’являються сумніви. Але потім дивишся, як сміливо інші люди пірнають, особливо жінки й діти, і йдеш також. Головне в обряді — позитивний настрій.
— Що категорично не можна робити перед купанням?
— Варто відмовитися від вживання алкоголю та ліків, які можуть завадити адекватно сприймати дійсність.
— Яких обрядів Ви дотримуєтеся під час занурення?
— Я тричі повністю занурююся у воду, перед кожним зануренням хрещуся. Хрест символізує Святу Трійцю. У цей час можна просити у Бога допомоги, здоров’я, захисту, хоча дехто каже, що це гріх.
— Чи обов’язково пірнати з головою?
— Ні, це радше народна традиція, ніж обов’язковий елемент. Кожен для себе вирішує сам. Чоловікам з цим простіше, бо не треба турбуватися про зачіску.
— Кому не рекомендується пірнати в ополонку?
— Занурення в крижану воду — шок для організму, перш за все емоційний. Внаслідок викиду адреналіну в кров тіло намагається швидко зігрітися. Тому тим, хто має проблеми із серцем чи тиском, краще обмежитися походом до церкви.
— Чи траплялися на ваших очах надзвичайні ситуації?
— На щастя, за десять років такого не було. Але на місцях купання все одно щороку чергують карети швидкої допомоги та рятувальники.
— Що робити, якщо ви бачите, що хтось не  випірнув з ополонки?
— Слід негайно привернути увагу присутніх до цієї ситуації та витягнути людину з води. Не можна самотужки лізти в ополонку, адже є ризик самому втрапити в халепу. Далі треба якнайшвидше зняти з постраждалого мокрий одяг, ретельно розтерти тіло рушником та закутати у теплий одяг. Якщо людина притомна, напоїти гарячим чаєм, якщо ні — викликати швидку допомогу.
— Чи справді після обряду ви менше хворієте протягом року?
— Мабуть, тут спрацьовує ефект плацебо, адже якщо людина переконана, що не буде хворіти, так воно і стається. З власного досвіду — мене дійсно оминають застудні захворювання, а якщо й хворію, то одужую швидше.
— А як не застудитися під час самого купання?
— Коли ви виходите з води, ні в якому разі не стійте на вітрі. Швидко витріть тіло та розітріть шкіру рушником, щоб посилити кровообіг. Бажано випити зігрівальний напій.
— Які в нашому місті найпопулярніші місця для купання?
 — Найпопулярніше — джерело Святого Даниїла на вулиці Полтавській. Там є і капличка, і обладнане місце для занурення. Також ставок біля ресторану «Тиха гавань» та Миколаївський пляж.
— Останнім часом соцмережами шириться обурення, що купання на Водохреще стало своєрідним трендом. Чи так це насправді?
— Зазвичай цей обряд виконують дорослі свідомі люди, тому ніякої «показухи» я не помічав. Якщо хтось і фотографується, то не робить з цього шоу. Всі в піднесеному настрої, всі один одного вітають. Можливо, для когось це і модний тренд, але не в нашому місті.
— З якого віку можна занурюватися?
— Чітких рамок немає. Мабуть, тоді, коли людина може самостійно прийняти таке рішення. Трирічну дитину, наприклад, я б не радив опускати в крижану воду. А якщо це дитина шкільного віку, яка не має медичних протипоказань, то чом би й ні. Головне, як я вже казав, позитивний настрій, бажання та присутність когось досвідченого поруч.
Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
ТОП 10 романтичних фільмів для перегляду вдвох
ТОП 10 романтичних фільмів для пере... Якщо вам набридли одноманітні романтичні комедії, то нова добірка «Мого Міста» - для вас. У цих фільмах - всі грані любо...
Як лікувати ангіну у дорослих?
Як лікувати ангіну у дорослих? Ангіна (або гострий тонзиліт), є захворюванням, що характеризується запаленням мигдалин. Ця інфекція може спричинити зна...
Безплатний онлайн-театр для військових та волонтерів
Безплатний онлайн-театр для військо... DRAMOX – онлайн-театр з найбільшою колекцією українських вистав. Одна з основних місій платформи – популяризація та підт...