Головні традиції святкування Святвечору в Україні! Які страви потрібно приготувати на святковий стіл?
Різдво є одним з головних свят христия,саме в цей перыод сім'я створює в будинку затишну атмосферу, атмосферу злагоди. В нашій країні святкування Різдва має звичаї та традиції, які передаються з покоління в покоління.
За традицією, святкування починається ввечері напередодні Різдва - 6 січня. Цей Вечір називається Святим або Святвечором, і символізує народження Христа. До нього готувалися заздалегідь: господині прибирали і білили хату, розмальовували квітами піч, У цих святкових клопотах були задіяні від малого до старого.
Збиралася вся рідня, поминали померлих в цей вечір. Починали дійство з внесення дідуха, який встановлювали під іконою. Він мав безліч назв, наприклад «дід» або «коляда», а на весь стіл насипали сіно. На сьогодні, святковий сніп встановлюють в кутку столу.
Перед вечерею сімейство хором промовляло молитву «Отче наш», в процесі вечері було прийнято не розмовляти дуже багато. Дівчатам і хлопцям забороняли сідати на кут стола, що могло перешкоджати одруженню і заміжжю. Вставати з-за столу, а тим більше - з дому можна було лише після закінчення вечері. Вважалося, що відкриті вхідні двері під час застілля могли впустити нечисту силу.
Потрібно було перепробувати кожну зі страв для того, щоб не було голоду, але не варто з'їдати частування цілком. За традицією, необхідно залишити трохи їжі в будинку.
Головною причиною, для чого влаштовували Святвечір було те, що люди вірили, саме в цей день до них приходять душі померлих родичів і ця вечеря готувалася для них. З першої зорею сім'я сідала за стіл, і глава першим пробував кутю, а за ним усі інші. Всі одягалися в ошатний одяг, на стіл стелилася найкраща скатертину, і весь посуд також був святковим.
Після вечері кутю залишали на столі, в знак того, що тут чекають душі померлих родичів. Свічки ніхто не гасив, вони догорали самі. Після закінчення вечері починалося колядування. В ніч перед Різдвом поганою прикметою було злитися або сваритися, злі духи уважно дивилися за всіма і могли виконувати все, що було сказано поганого.
На Святий вечір (6 січня) обов язково готують 12 пісних страв!
кутя і узвар, рибні страви, пісний борщ з грибами, вареники з картоплею та капустою, голубці з рисом, пісні млинці, гриби та пироги.
Трапеза повинна бути безалкогольною! Всі страви - пісні: смажені і заправлені олією, без м'ясної основи, без молока і сметани.
Всі смаколики залишаються саме на Різдво! Ось тут вже можна розгулятися й приготувати чого душа забажає (головне, щоб кутя була)