Коронавірус: Як лікуватись в домашніх умовах

Афіша Тернополя - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Тернополя - MoeMisto.ua
07 жовтня 2020

Оскільки кількість хворих на коронавірус щодня зростає, то лікарі не заперечують той факт, що половина хворих, якщо перебіг хвороби буде не дуже важкий, змушені будуть лікуватись вдома, а госпіталізовувати будуть лише важких хворих. Отож,
 - Як справитись з недугою самотужки?
 - Якими ліками запасатись?
 - Що потрібно підготувати для домашнього лікування?
Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський розробив власні рекомендації, як поводитися, якщо ви захворіли на коронавірус.

Коронавірус: Як лікуватись в домашніх умовах

Коронавірус: як лікувати себе в домашніх умовах
 

Це буде не просто інформація, а справжня інструкція від Лікаря Євгена Комаровського: як існувати, коли коронавірус вже не просто біля воріт, а поруч, можливо, в сусідньому дворі або в сусідній квартирі. 

Дуже конкретне питання до всіх вас від пана Комаровського: чи припускаєте ви такий варіант подій, коли ви захворіли, а допомогу вам надавати нікому? Всі, у кого є залишки розсудливості, скажуть: «Звичайно, допускаю. Оскільки бачу, який колапс відчувають системи охорони здоров'я в різних країнах, і прекрасно розумію, що карантин в умовах моєї країни - це за великим рахунком фікція ». 

Люди не дисципліновані, багато хто не сидить вдома. У держави немає сил і засобів на ізоляцію громадян.
Крім того, незабаром, у тих, хто сидить в самоізоляції, закінчаться гроші, і їм потрібно буде вийти з дому, для того, щоб вижити.
 

Тому ми всі повинні чесно визнати, що система охорони здоров'я України, яка і без того дихає на ладан, в умовах, коли до нас прийшов коронавірус, за великим рахунком, просто задихається.

Стаціонари просто не зможуть в рази збільшити свою пропускну здатність. А збільшувати потрібно реально в рази. І що б ми з вами не робили, скільки апаратів ШВЛ не купили, нам нема звідки взяти кваліфікованих фахівців з інтенсивної терапії - анестезіологів, реаніматологів.

Ви повинні знати, що, на жаль, у нас дуже мало лікарів в принципі знають, як вмикається апарат штучної вентиляції легень. Знову-таки працювати з ШВЛ може не кожна медсестра, це повинна бути дуже підготовлена ​​медсестра.

Ви повинні розуміти, що, на жаль (і ми до цього дуже довго йшли): багато медпрацівників не мотивовані - це втомлені люди похилого віку, які першими в умовах стресу захворіють, а значить, кількість медперсоналу буде зменшуватися навіть, якщо наша ситуація хоча на 15-20% буде близька до італійського або іспанського сценарію.

Крім того, у нас є свої певні традиції того, хто повинен лікуватися в стаціонарі. У жодній країні світу не можуть собі уявити, щоб якась людина своїми ногами прийшла в стаціонар, тому що їй потрібно поставити крапельницю. У жодній країні не можуть уявити: як це - людина, яка може проковтнути таблетку, отримує антибіотики внутрішньовенно.
Також ви повинні розуміти, коли у нас з вами з'явиться протокол лікування коронавірусної інфекції і в цьому протоколі будуть перераховані деякі ліки, то з
величезною часткою ймовірності ви їх просто не зможете купити. Зараз такий час, що ці ліки вам ніхто не дасть.


Корисно: Список лікарів, які безкоштовно консультують ОНЛАЙН 



Зараз є чотири категорії хворих, у яких може статися коронавірусна інфекція:

• Перша категорія - це майже 80-85% хворих, які перенесуть хворобу дуже легко, як звичайне ГРВІ.

• Друга категорія - це приблизно 5-10 чоловік на всю країну, яким знадобиться лікувальна процедура, яка називається ЕКМО. Ви, напевно, знаєте, що таке гемодіаліз - це коли штучна нирка. Ось ЕКМО - приблизно те ж саме, тільки не нирка, а штучні легені. Ще раз кажу - це можуть бути 5-10 чоловік на всю країну.

• Третя група - приблизно кілька сотень людей на всю країну, яким знадобиться ШВЛ. Ні, звичайно, можливо, ШВЛ знадобиться тисячам. Але чи зможуть отримати лише кілька сотень.

• Четверта категорія - ті, кому знадобиться інтенсивна терапія, ті, хто, швидше за все, зможуть не дійти до стану ШВЛ.

Головне зараз, щоб в систему охорони здоров'я на госпітальному етапі зверталися тільки ті, кому не можна надати допомогу за межами стаціонару.

І навіть в такому випадку необхідна жорстка селекція. Це злочин перед усіма нами і перед системою охорони здоров'я, якщо в стаціонарах будуть знаходитися люди в стані середньої важкості, у яких нормальна концентрація кисню в крові і які можуть самостійно пити і є, але їм, проте, ставлять крапельниці.


Якщо ви виявили будь-які симптоми, схожі на ГРВІ? 

- нежить
- закладений ніс, з якого нічого не тече
- дискомфорт в горлі
- сухий кашель
- висока температура
- будь-які катаральні явища
То ви повинні виходити з того, що у вас коронавірус. Просто виходити з цього. Але розуміти, що допомога при цьому буде стандартна. Тому ви можете собі допомогти набагато більше, ніж вся система охорони здоров'я, якій, підкреслю - може бути не до вас.

 

Ліки від коронавірусу, які повинні бути в кожному домі
 

1. Жарознижуючий засіб.
Я називаю два препарати. Перший і основний - парацетамол (це міжнародна назва, у якого є величезна кількість торгових марок).

Максимальна кількість парацетамолу, яку доросла людина може прийняти протягом доби - це півтора грама - 1500 мг. Для тих, хто не сильний в математиці - 0,2 - це 200 мг, 0,4 - це 400 мг, 0,5 - це 500 мг. Подивіться, які таблетки ви купили. Приймати можна максимум 500 мг три рази на день.

Другий жарознижуючий препарат, навколо якого зараз дуже багато дискусій, проте, є офіційна позиція ВООЗ, що він допустимий - це ібупрофен (і список його торгових назв). Допустима доза протягом доби для дорослої людини - 1,2 грама, тобто 1200 мг.

2. Засоби для пероральної гідратації.
Максимум 3-4 прийоми. У більшості випадків, коли комусь хочеться поставити крапельницю, але ви при цьому можете пити, то крапельниця вам не потрібна. Тому що зовсім необов'язково вводити сольові розчини і глюкозу безпосередньо в кров, ви можете це випити самостійно, і воно миттєво всосется зі шлунка і кишечника. Для цього випускаються препарати, які називаються засобами для пероральної гідратації (гастролит, регідрон, гедровін, Орсола і інші).

Якщо ви не можете купити ці пакетики, які потрібно розчинити, приготуйте їх самостійно в домашніх умовах: кухонна сіль (3 г), цукор (18 г), вода (1 л). Цим холеру лікують, не те що коронавірус.

3. Симптоматичні засоби для полегшення дискомфорту в горлі.
Вони не лікують, але стане легше. По-перше, ви ставите галочку, що щось робите. По-друге, рот буде зайнятий не розмовами, а смачною таблеткою. Смокчіть льодяники, пшикайте, гірше не стане. І вибір таких препаратів великий. Лікуйтеся на здоров'я.

4. Ліки від кашлю.
Обережно з ними. Особливо з відхаркувальними. Звертаю вашу увагу на класичну фразу в більшості цивілізованих підручників фармакології: ефективність відхаркувальних засобів в порівнянні з великою кількістю гарячих напоїв не доведена. Якщо ви багато п'єте, ніякі відхаркувальні засоби вам не потрібні. Особливо попереджаю: якщо мало п'єте і прийняли відхаркувальні засоби - в умовах сухого і теплого повітря - ймовірність ускладнень виросте багаторазово. Ні в якому разі цього не робіть.

Якщо ви будете тепло одягнені, будете дихати чистим прохолодним повітрям, дивитися хороше кіно, розмовляти з рідними людьми, багато пити рідини, промивати ніс сольовим розчином (якщо немає можливості купити, можете зробити самостійно в домашніх умовах: 1 чайна ложка на літр кип'яченої води) і капати з піпетки в ніс, щоб не було густого слизу - ви впораєтеся.

Додам: якщо ви не можете дихати носом - це дуже небезпечно. А значить, вам знадобляться судинозвужувальні краплі. Оптимальний препарат, який можна використовувати один раз о 12 годині, називається оксиметазолін (і всі його торгові назви).

 

Що робити, якщо тест на коронавірус у вас показав позитивний результат?

1. Поповніть мобільний
Встановіть контакти, включаючи можливість передавати зараження. Якщо у вас є знайомі медпрацівники, відразу домовтеся про допомогу. Також - про взаємодопомогу з родичами, друзями, сусідами з приводу транспорту, пересувань або того, хто залишиться з дитиною, якщо вам доведеться відправитися в лікарню. Звертаю увагу, якщо ви захворіли - режим не постільний. Більш того - постійне перебування в горизонтальному положенні збільшує ймовірність ускладнень. Крутіться, займайте положення напівсидячи. Якщо важко дихати, спробуйте спати на животі.

2. Повітря
Чи не найважливіший пункт лікування. Оптимальний варіант температури в кімнаті: 18-22 градуси, не вище. Вологість повітря - від 40 до 60%. Використовуйте кліматичну техніку. Провітрюйте приміщення, використовуйте зволожувачі повітря. Краще - 16 градусів, ніж 23.

3. Їжа
Принципове питання, що їсти, коли ви захворіли. Якщо не хочеться їсти - не їжте. Але ви повинні розуміти, що вам зараз потрібні, - не гречка, чи не м'ясні чи рибні консерви, а що легко засвоюються, їжа, що містить вуглеводи. І цукор, солодке - це абсолютно нормально. Вівсяна каша, манна каша, згущене молоко, фрукти, фруктове пюре, банани, ягоди, морозиво, шоколад, варення. Солодощі, мюслі - це просто чудово.

4. Напої
Саме зараз вам потрібні напої, в яких є джерела енергії. І цим джерелом є звичайна глюкоза / сахароза. Це важливо. Багато рідини. Рідина повинна бути солодкою, якщо ви більше нічого не їсте, і їсти не хочеться. Моторошне слово вимовляю, проте -Coca-Cola, Pepsi, компоти, солодкий чай, соки, квас - все це можна і потрібно. Кількість випитої рідини дуже важлива. При дефіциті рідини засихає мокрота в легких, що збільшує ймовірність ускладнення.
.
5. Одяг
 Ви ні в якому разі не повинні мерзнути. Ще раз звертаю увагу на сон.Необходімо найретельнішим чином провітрити приміщення перед сном, прикрутити батареї, надіти зайву піжаму, якщо є така необхідність.

6. Ваші показники
Коли ви дзвоните лікареві своєму і розповідаєте, що з вами, було б дуже здорово, щоб ви могли поміряти температуру, порахувати частоту дихання, порахувати пульс, виміряти тиск. Зверніть увагу на частоту сечовипускання і колір сечі. Якщо сеча насичено жовта, якщо сечовипускання не часте - у вас дефіцит рідини. Тому, будь ласка, пийте. Окремо скажу, що діарея з утрудненим диханням - це привід виагати госпіталізації.

7. Ліки

Чомусь всі щиро вірять, що коронавірус можна вилікувати чарівними пігулками. Навіть назва тих ліків, які називає Трамп - це все експериментальне лікування. Тому не дуже на все це розраховуйте.

Якщо у вас раніше були якісь хвороби і у вас є ліки, які ви раніше використовували - ви продовжуєте їх приймати. Якщо ж ви, наприклад, астматик і приймаєте сальбутамол або стероїди, то звертаю увагу, що при перших симптомах гострої вірусної інфекції необхідне збільшення дози. Це краще заздалегідь обговорити з лікарем, але якщо нема з ким обговорювати, збільште дозу приблизно на одну чверть вашої стандартної дози.

Організм людини в переважній більшості випадків при мінімальній допомозі готовий сам впоратися з гострою респіраторною вірусною інфекцією, в тому числі з коронавірусом. Тому підтримуймо імунітет і запасаймось терпінням та всім необхідним!
Все буде добре☺


Важливо:
Тест на коронавірус - які шанси НЕ заразитись? 
Астролог передбачив дату кінця епідемії коронавірусу 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як розпізнати дефіцит цинку в організмі та чому він виникає?
Як розпізнати дефіцит цинку в орган... Життєво важливим мікроелементом для дорослих та дітей є цинк, який міститься в яловичині, курятині, рибі, яйцях, креветк...
Паска а-ля панетоне від Євгена Клопотенка (відеорецепт)
Паска а-ля панетоне від Євгена Клоп... У кожної господині є свій рецепт паски, але я вважаю, що чим більше варіантів, тим краще. Особливо, якщо цей варіант пер...
Як вийти з Великого посту без шкоди доя здоров‘я
Як вийти з Великого посту без шкоди... Актуальне наразі питання, адже вже цього тижня завершується Великий піст. І якщо відразу накинутись на всі продукти, які...