Місця на Тернопільщині для крижаного занурення на Водохреще

Афіша Тернополя Moe Misto
Автор:
Афіша Тернополя Moe Misto
17 січня 2022

19 січня відзначають Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща.  Цього дня традиційно прийнято освячувати воду і занурюватися в ополонку. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою. . 

Місця на Тернопільщині для крижаного занурення на Водохреще

Пропонуємо підбірку святих місць, куди можна поїхати на Йордан, аби зануритися у воду. Також час вранішніх відправлень автобусів до населених пунктів, де знаходяться джерела за даними автовокзалу Тернополя, за матеріалом 20 хвилин.

Переволоцькі джерела з водоспадами, Бучацький район

Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Площа — 1 га. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 554 від 21 грудня 1974 р.

Перебуває у віданні Переволоцької сільради. Під охороною — 6 потужних джерел, що, зливаючись у потічок (права притока Стрипи), утворюють водоспад. Джерела мають важливе науково-пізнавальне, водорегулятивне та естетичне значення.

У с. Переволока на Бучаччини Водохреще відбувається на березі річки Стрипи. Хоч вода й невисока, але навіть цього достатньо, щоб набратися здоров’я на цілий рік та оновитися. Бувають тут люди, які вже неодноразово купаються на Йордан. 

Як дістатися?

Автобус (Тернопіль - Бучач)

Час відправлення з Тернополя – 6-35;

Час прибуття (в Бучач) – 8-42.

Відстань – 69 км

Вартість квитка – 85.60 грн.

Джерело Святої Анни, Кременецький район

За доброю традицією, на святому місці в ніч з 18 на 19 січня збираються мешканці навколишніх сіл, котрі після звершення духовенством чину набирають освяченої води, щоб принести її у свої домівки.

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Нагадаємо, що перша історична згадка про джерело святої праведної Анни датується ще 1625 роком.

Джерело здавна приваблює віруючих своїми цілющими властивостями. Опікується купальнею протоієрей Андрій Любунь. 2017 року поряд із джерелом освятили першу в Україні каплицю-пантеон Героїв АТО, повідомляють у Тернопільській єпархій ПЦУ.

Як дістатися?

Автобус (Тернопіль - Кременець)

Час відправлення з Тернополя – 7-00;

Час прибуття (в Кременець) – 8-35.

Відстань (до Кременця) – 70 км

Вартість квитка – 73.30 грн.

Джерело «Всецариці», Монастириський район

Історія Чудотворного джерела, на честь ікони Матері Божої « Всецариці», яке знаходиться в м. Монастириська в урочищі Святогірському є древнім, та намоленим місцем!

Ще в 14 столітті, на горі висотою 368 м. в підніжжі якої витікає святе джерело,находився чоловічий монастир, з утворенням якого деякі історики пов’язують появою Божої Матері на святі горі! 9 серпня 2014 р. в день памяті вел.муч. і цілителя Пантелеймона із благословення місцевого пароха о.Івана Савіцького освятили джерело.

Від того часу, це святе місце славиться не тільки цілющою водою, але й святим образом від якого Господь також розливає всю благодать всім страждущим! На честь цієї ікони було й названо цю купіль.

Як дістатися?

Автобус (Тернопіль – Ів.Франківськ)

Час відправлення з Тернополя – 6-20;

Час прибуття (Монастириська) – 8-20.

Відстань  – 86 км

Вартість квитка – 77.70 грн.

Джерело Святої Анни, Теребовлянський район

У купелі святої Анни, в Зарваниці, прочани, подібно як у Люрді, можуть зануритися у святу воду, аби духовно та тілесно зцілитись. Оздоровлення відбуваються по-різному, коли людина щиро вірить, відчути полегшення можна одразу, кажуть священники.

Найчастіше зцілюються в купелі святої Анни жінки, що не можуть завагітніти. І це не випадково. Свята Анна була бездітною. Зі своїм чоловіком Йоакимом вона наполегливо просила Бога про дитину.

 Згідно з біблійними переказами, одного дня явився їй ангел Господній і приніс радісну звістку: її молитва вислухана. Після довгих років чекання народила свята Анна - Марію, Матір Ісуса Христа. Наразі в купелі святої Анни в Зарваниці зафіксували чимало зцілень.

Богослужіння біля джерела Святої Анни 19 січня розпочнеться з восьмої години ранку.

Як дістатися?

Автобус (Тернопіль – Бучач)

Час відправлення з Тернополя – 6-35;

Час прибуття (Зарваниця)  – 8-00.

Відстань  – 56 км

Вартість квитка – 60.30 грн.

Читайте також,

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Гіроскутер: сучасний транспорт майбутнього
Гіроскутер: сучасний транспорт майб... У наш час технології швидко розвиваються, і з кожним роком з'являється все більше інноваційних пристроїв, які полегшують...
10 кращих хітів виконаних українською
10 кращих хітів виконаних українськ... Рідна мова - така солов'їна і милозвучна. Нас навчили слухати російське, бо воно "краще". Та хіба ж так? Просто своєму н...
Цікавий тест на знання української мови. Перевіряємо свої знання!
Цікавий тест на знання української... Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування перейшла на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами,...