Паска а-ля панетоне від Євгена Клопотенка (відеорецепт)

Афіша Тернополя
Автор:
Афіша Тернополя
12 квітня 2023

У кожної господині є свій рецепт паски, але я вважаю, що чим більше варіантів, тим краще. Особливо, якщо цей варіант перевірений. Я ж ділився з вами рецептом маминої паски, а в цей раз вирішив трохи пофантазувати на тему італійського різдвяного хліба. Паска а-ля панетоне проста в приготуванні й завжди чудово виходить, якщо дотримуватися інструкцій. У цьому рецепті я використовував родзинки, але ви можете замінити їх будь-якими сушеними фруктами. Упевнений, що цей рецепт знайде своє місце на вашому великодньому столі.

Паска а-ля панетоне від Євгена Клопотенка (відеорецепт)

ІНГРЕДІЄНТИ

Для тіста:

600 г Борошно

1 пакет Дріжджі сухі (мій пакетик дріжджів був розрахований на 500 г борошна))

150 г Цукор (для більш солодкої паски додайте 50-70 г цукру)

120 мл Йогурт (натуральний)

220 мл Вода (тепла)

50 г Вершкове масло

1 ст. л. Мак (зерна)

2 шт. Жовток (+1 для змащування паски)

100 г Родзинки

10 г Цукор ванільний

1 ст. л. Цедра апельсину (цедра половини апельсина або лимона)

1 ст. л. Молоко

1/2 ч. л. Сіль

Для глазурі

100 г Цукрова пудра (і ще трохи для родзинок)

1 ст. л. Цедра апельсину (цедра половини апельсина або лимона)

1-2 ст. л. Лимонний сік

ПАСКА А-ЛЯ ПАНЕТОНЕ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Борошно (600 г) просійте через сито. Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. У невеликій ємності змішайте дріжджі (1 пакетик) з теплою водою (220 мл, близько 38 градусів), ванільним цукром (10 г) і половиною звичайного цукру (75 г). Накрийте кухонним рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися. Цього разу в мене був пакетик дріжджів, розрахований на 500 г борошна, тож мені вистачило їх для цієї закладки. Завжди читайте рекомендації виробників на пакетиках щодо дозування.

 КРОК 2

У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру (75 г), йогуртом (120 мл), розм'якшеним вершковим маслом (50 г) і сіллю (½ ч. л.). Додайте тонко натерту апельсинову цедру (1 ст. л.) і мак (1 ст. л.). Добре перемішайте лопаткою або вінчиком до отримання однорідної маси.

 КРОК 3

Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями. Ви можете використовувати міксер або кухонний комбайн з насадками для замішування тіста. Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією. Накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів приблизно на годину-півтори. За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.

 КРОК 4

Родзинки (100 г) змішайте із невеликою кількістю цукрової пудри. Цей нехитрий прийом потрібен для того, щоб він рівномірно розподілився в усьому обсязі тіста. Почніть обережно обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на ту кількість частин, що відповідає вашим формам. Головне, що ви повинні пам'ятати, форму для випічки потрібно заповнити не більше, ніж на третину. Розкладіть тісто формами, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце без протягів на годину-півтори. За цей час тісто має піднятися до країв форми. Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст. л. молока.

 КРОК 5

Духовку розігрійте до 180 градусів. Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву. Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте протягом 30-45 хвилин (в залежності від параметрів духовки і розміру форми). Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою.

 КРОК 6

Готові паски дістаньте з духовки і дайте їм повністю охолонути у формах. Дістаньте паски і покрийте глазур'ю з суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст. л.). Посипте зверху тонкими полосками апельсинової цедри (1 ст. л.).

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як підготуватися до Пасхи?
Як підготуватися до Пасхи? Підготовка до Пасхи - це не лише і не стільки приготування їжі і прибирання у будинку. Поради, як по-справжньому підготу...
Система CRM: все, що вам потрібно знати про автоматизацію
Система CRM: все, що вам потрібно з... Компанії, які оптимізують робочі процеси, здатні в рази підвищити конверсію в купівлю. Дослідження показують, що більшіс...
Топ-10 місць у Тернополі, які варто відвідати туристу
Топ-10 місць у Тернополі, які варто... Тернопіль - одне із наймальовничіших міст західної України. Затишок і спокій тут витає у повітрі. Якщо ви втомились від ...