Годинник переводять на зимовий час. 5 порад як це пережити

MoeMisto
Автор:
MoeMisto
27 жовтня 2023

Друзі, уже цього місяця ми всією країною переходимо на зимовий час. Це відбудеться о 4-ій годині в ніч з 28 на 29 жовтня! Стрілки годинника переведуть на 1 годину назад.

Двічі на рік в Україні переводять годинники. Роблять це з двох причин: через існування традиції відповідності біологічного часу календарному та для економії електроенергії.

В цей день українцям, а зокрема вінничанам доведеться спати на одну годину більше. Близько 70 країн перейдуть на новий час разом з Україною.

Противники переведення годинників наполягають на тому, що в наш час ця процедура втратила будь-який сенс. Крім того, вона завдає шкоди людському організму. Особливо важко перехід на зимовий час переживають діти і люди похилого віку, а також люди з хронічними захворюваннями. Так як у кожної людини виробляються свої біоритми, для їх зміни потрібен якийсь час.

MoeMisto турбуючись про вас, підготували 5 порад як пережити переведення годинника.

Годинник переводять на зимовий час. 5 порад як це пережити

За словами лікарів, найбільше зміну часу відчувають літні люди і ті, хто має захворювання серцево-судинної системи. Проте для організму кожної людини це все одно стрес. Тому медики радять дотримуватися низки рекомендацій, аби цей процес пройшов безболісно.
 

Пропонуємо вам також 5 порад, як пережити переведення годинника!

1. Висипайтеся. 
Лягати спати і вставати вранці необхідно раніше, ніж зазвичай, щоб отримати відчуття того, що ви виспалися. Швидше заснути ввечері допоможе теплий душ, а прокинутися вранці – контрастний. За можливості не буде зайвим і поспати вдень.

2. Знижуйте навантаження, а важливі справи робіть у другій половині дня. 
Поки організм не перелаштується на новий час, особисті біоритми людини тимчасово зміщуються. Тож незалежно від того, жайворонок ви чи сова, складні завдання та прийняття важливих рішень краще відкласти на другу половину дня. Вранці організм ще занадто виснажений. При цьому не забувайте робити перерви протягом робочого дня. Якщо активно займаєтеся спортом, варто також ставитися до себе більш поблажливо.

3. Стежте за своїм харчуванням.
Їжа із усіх факторів впливає на наше самопочуття чи не найбільше. Тож у цей час варто приділити особливу увагу правильному харчуванню. Слід виключити з раціону жирну і гостру їжу, обмежити солодощі. Ні в якому разі не нехтувати сніданком. Бажано споживати більше овочів та фруктів, але оскільки натуральні овочі з вітамінами зараз майже відсутні, не зашкодять вітаміни в таблетках. Деякі медики рекомендують у цей період пити зелений чай, як засіб підтримки організму в тонусі.

4. Більше гуляйте на свіжому повітрі.  
Наразі в карантину прогулянки  - це скоріше розкіш, але намагайтеся провітрювати приміщення. По можливості бувайте на свішому повітрі, де немає людей, в лісі, біля озера, або просто виходьте на балкон.
Можна зайнятись фізкультурою на балконі при відкритих вікнах – все це допоможе організму сприятливо закінчити один день і при повних силах розпочати наступний.

5. Женіть від себе погані думки. 
Це правило актуальне завжди, однак особливо воно допоможе у перші тижні після переведення стрілок годинника і після новнини про продовження карантину. Варто уникати або зменшити вплив факторів, які можуть спровокувати стрес (перегляд новин, соцмереж тощо). Слід тимчасово відмовитися від таких збудників психологічного стану, як кава алкоголь та сигарети. Адже усе це може впливати на якість сну і, як наслідок, провокувати погане самопочуття.

Переводимо годинник на зимовий час

Навіщо потрібне переведення годинників?

Майже сто років тому у Великобританії вперше вирішили двічі на рік переводити стрілки годинника – англійці вважали, що це допоможе значно економити витрату енергетичних ресурсів і вже в 1918 році цю ідею підтримали американці.

На сьогоднішній день літній і зимовий час діє більш ніж в 110 країнах світу на всіх широтах. І виправдовуються ці коригування роботи годинникових механізмів все так само: економія електроенергії та енергоносіїв, стійка робота єдиної енергосистеми країни, узгодженість транспортних вантажопотоків, організація теле-і радіомовлення.

А от не переводить годинників в цілому аж 161 країна, а саме: Гвінея, В'єтнам, Алжир, Афганістан, Ангола, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Туніс, Перу, Японія, Південна Корея, Північна Корея, Філіппіни, Пакистан, Афганістан та інші.

Будьте здорові!

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Нові рішення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей щодо обмеження доступу
Нові рішення Комісії з регулювання... Блокування нелегальних казино, деталі про моніторинг та ліцензії. Комісія з регулювання азартних ігор ухвалила рішення...
7 унікальних та цікавих місць Вінничини
7 унікальних та цікавих місць Вінни... Україна така розмаїта та багата на цікавинки. Наша Вінничина не виняток! У Вінницькій області є чимало унікальних місць,...
Найкращі бюджетні планшетні ПК: ТОП-2024
Найкращі бюджетні планшетні ПК: ТОП... У скрутні часи далеко не кожен українець може дозволити собі придбати планшет верхнього класу. Втім, впадати у відчай не...