Назвали найкращого вчителя України: Премія GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2024 подарувала 1 млн грн на реалізацію освітніх мрій

Автор:
07 жовтня 2024

Вже восьмий рік поспіль національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначає видатних педагогів. 5 жовтня в ефірі телемарафону «Єдині новини» назвали ім'я головної переможниці, а церемонію нагородження відвідали Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, Перша леді Олена Зеленська, освітня спільнота та педагоги з усієї країни.

Назвали найкращого вчителя України: Премія GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2024 подарувала 1  млн грн на реалізацію освітніх мрій

Перемогу у Global Teacher Prize Ukraine 2024 отримала Леся Павлюк з Івано-Франківська, яку обрали з понад 1200 претендентів. Вчителька початкових класів у Ліцеї № 7 з Івано-Франківська, вона однією з перших у своїй школі взялася працювати з інклюзією.

«Зараз, як ніколи, ми розуміємо, наскільки важлива наша робота. Зараз, як ніколи, ми відчуваємо підтримку суспільства, влади, батьків. Ми все це робимо заради дітей. Ми, вчителі, робимо те, що буде в майбутньому. Я щиро вірю в те, що наші учні та учениці в майбутньому зроблять нашу країну Україну такою, про яку мріємо ми, про яку мріють вони. Ми формуємо цінності, які стануть факелами їхнього життя. Ми вчимо їх працювати разом. Ми вчимо їх приймати їхнє оточення зі своїми особливостями та потребами. Ми вчимо наших дітей чітко відрізняти, де добро, де зло. Ми вчимо ухвалювати рішення і відповідати за наслідки. Ми вчимо дітей мріяти і втілювати свої мрії в життя. Зараз втілилася в життя моя мрія. Я — надзвичайно щаслива!» — ділиться емоціями переможниця Global Teacher Prize Ukraine 2024.

Леся Павлюк отримала головну нагороду премії – 1 000 000 гривень для власного освітнього проєкту. Її професійна мрія навчати колег-вчителів ефективно працювати в інклюзивних класах.

Крім того, Леся Павлюк отримала найбільше голосів в номінації «Вибір українців» народного опитування на порталі Дія.Освіта 

 

У церемонії Global Teacher Prize Ukraine 2024 вже традиційно взяли участь перші особи держави — перша леді Олена Зеленська та премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль за традицією нагородив десятку фіналістів премії пам'ятними годинниками та відзначив їхній внесок у підтримку та розвиток країни: «Люди, які навчають – будують Україну завтрашнього дня. Сильну, конкурентну та успішну. Країну, де хочеться жити, мріяти та втілювати свої мрії в життя. Саме тому модернізація та розвиток галузі освіти – ключовий пріоритет Уряду. Ефективність і безпека, продовження реформи НУШ, відновлення, цифровізація, трансформація вищої школи, все це у фокусі уваги. Позитивні зміни незворотні. І це, зокрема, ваша заслуга! Бажаю натхнення, оптимізму, сил  та енергії на здійснення надважливої педагогічної місії!».

Перша леді України Олена Зеленська  також звернулась до педагогів: «Я ж хочу подякувати не тільки номінантам, а й усім вчителям, уроку яких чекають як свята навіть серед воєнних випробувань. Ви несете не тільки знання – надію цілій країні».
Окрім головного переможця, відзначили вчителів у декількох номінаціях.

Оксана Масовець з Кам'янця-Подільського отримала нагороду з рук міністра освіти і науки Оксена Лісового та Муніра Мамедзаде, Голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні як найкраща вчителька «Дошкілля». Найкращою вчителькою хімії за підтримки компанії Biopharma стала Лариса Романишин зі Львівщини. Обидва педагоги отримали по півмільйона гривень на реалізацію власних освітніх проєктів.

Учителя «Школи супергероїв» Євгена Кравченка, який працює з важкохворими дітьми, нагородила ведуча 1+1 Марафон, інтерв'юерка та незмінна кураторка премії Наталія Мосейчук.

Також спеціальними відзнаками у межах своєї грантової програми Talents For Ukraine благодійний фонд KSE Foundation нагородив трьох STEM-вчителів. Катерина Корзун, Ярослав Федько та Лариса Романишин отримали гранти у розмірі 200 000 гривень. Відзнаку від Uklon у категорії «Інклюзивність» та 250 000 гривень вручили вчителю історії Владиславу Акименку з Лозової, що на Харківщині, за роботу з дітьми, що мають особливі освітні потреби та були повернені з примусової депортації.

Global Teacher Prize Ukraine відзначає найвидатніших вчителів країни з 2017 року, і робить це вже втретє поспіль за часів повномасштабної війни.

«Ми робимо премію для вчителів, але премія потрібна не лише їм. Учительські премії, майданчики для їх навчання та розвитку, співпраці на кар'єри, простори для діалогу з учителями потрібні в першу чергу нам як суспільству, адже лише та країна, яка звертає увагу на освіту, яка цінує своїх вчителів і віддає шану учительській професії не лише раз на рік на свято, а щодня — має шанси на успішне майбутнє»,  — підкреслює роль премії Зоя Литвин, голова «Освіторії» та засновниця Global Teacher Prize Ukraine.
 

Ведучими цьогорічної церемонії Global Teacher Prize Ukraine стали Єгор Гордєєв та Неля Шовкопляс — ведучі телеканалу «1+1 Україна», ранкового проєкту «Сніданок з 1+1».


З подякою українським вчителям на церемонії виступили українські співаки — Артем Пивоваров, SHUMEI, Світлана Тарабарова і Тарас Петриненко, який заспівав легендарну «Україно!».


Премію для видатних учителів Global Teacher Prize Ukraine організує Освіторія за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Дія.Освіта, Мрія, фармацевтичної компанії Biopharma, KSE Foundation, Talents for Ukraine, Uklon, EdPro, Фонду освітніх ініціатив, Accord Group - Ukrainian digital company, видавництва Літера, Grade Education center, Авіації Галичини та книгарні Сенс, а також Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, який в межах премії підтримує спеціальну номінацію «Дошкілля». Група 1+1 media виступає генеральним медіа партнером, платформа кіно та телебачення Київстар ТБ, Суспільне Мовлення і Громадське радіо забезпечують інформаційну підтримку.


Інформаційна довідка

Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для вчителів-агентів освітніх змін. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні. Національну премію ініційовано у 2017 році ГС «Освіторія» після підписання меморандуму з фондом Varkey GEMS Foundation, засновниками світової премії Global Teacher Prize.

«Освіторія» — неприбуткова громадська спілка, яка з 2013 року допомагає реформувати та розвивати освіту в Україні. Засновник Global Teacher Prize Ukraine. Більше на сайті: https://osvitoria.org/

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Новини футболу з АПЛ: як справи в українців
Новини футболу з АПЛ: як справи в у... В елітному футбольному дивізіоні Англії сьогодні виступає одразу декілька українських гравців. Нинішній сезон АПЛ для бі...
Розвінчуємо 8 міфів про вмивання: правда і вигадки
Розвінчуємо 8 міфів про вмивання: п... Догляд за шкірою обличчя - важлива частина щоденної б'юті-рутини, але навколо цього процесу існує безліч міфів та хибних...
Як обрати ювелірну прикрасу для весілля: поради для подарунка
Як обрати ювелірну прикрасу для вес... Дізнайтеся, як вибрати ідеальні ювелірні прикраси для весільного подарунка, враховуючи стиль, символіку та персоналізаці...