Сон під час вагітності: проблеми та поради

nestlebaby.com.ua
Автор:
nestlebaby.com.ua
19 вересня 2019

Спокійний міцний сон – мрія будь-якої вагітної жінки. Однак зміна форми тіла у поважному стані значно його ускладнює. Але міцно спати в цей період важливо як ніколи, особливо коли попереду на жінку чекає ще багато безсонних ночей. Після прочитання цієї статті ви дізнаєтесь все про сон під час вагітності: від зручних позицій до порад щодо найкращого нічного відпочинку.

Сон під час вагітності: проблеми та поради

Чому здоровий сон важливий під час вагітності?

Під час вагітності жінка сильніше відчуває будь-яке навантаження. Те, що вона завжди робила з легкістю, тепер дається складніше. Міцний сон допомагає повноцінно впоратися з втомою. Також сон підтримує імунну систему, робота якої спрямована на збереження здорової вагітності. 

Повноцінний відпочинок важливий не лише для мами, але й для майбутнього малюка. Саме під час сну відбуваються найважливіші процеси формування всіх систем та органів дитини, зокрема розвиток нейронів головного мозку.

Які пози для сну підходять найкраще?

Після першого триместру сон на животі стає неможливим зі зрозумілих причин. Найкраща позиція для сну під час вагітності – на лівому боці, хоча відпочинок на правому боці також допустимий. Така поза ідеально підходить для нормального кровообігу — дитина отримує достатньо кисню та поживних речовин. А нирки жінки працюють краще, що зменшує ризик появи набряків.

Загальні проблеми зі сном у вагітних

Всі проблеми зі сном можуть загострюватись у період вагітності. Ми підготували кілька порад, як їх перемогти.

Незручна позиція для сну. Потрібно покласти подушки за спиною та поміж ніг. Зокрема, використовувати спеціальні подушки для вагітних. На останніх тижнях деякі жінки намагаються засинати у зручному кріслі в позиції сидячи чи напівлежачи.

Внутрішній неспокій. За кілька годин до сну краще уникати фізичних вправ та навантажень, щоб не розбурхати себе.

Часте сечовипускання. Потрібно зменшити кількість рідини, що вживається після шостої вечора.

Синдром неспокійних ніг (СНН). Поява неприємних відчуттів у нижніх кінцівках з’являється у 15% вагітних жінок у третьому триместрі, тобто на 27, 28 тиждень вагітності та пізніше. У разі появи таких симптомів, потрібно звернутись до лікаря.

Печія. Щоб зменшити прояви печії необхідно відмовитись від їжі за дві години до сну, не вживати гострі, жирні страви та цитрусові. Також можна використовувати додаткову подушку під голову, щоб запобігти її появі вночі.

Поради для міцного сну

Багато корисних порад для сну можна прочитати на офіційному сайті Клубу турботливих матусь «NestleBaby». Для тих, кому справді важко засинати при надії, ми підготували добірку дієвих порад.

Харчуйтесь за режимом. Повний шлунок може заважати сну, тому потрібно їсти за кілька годин до нічного відпочинку. З іншого боку, голод також не допомагає засинати. Якщо дуже зголодніли, дозволяється з’їсти цільнозерновий крекер чи випити склянку молока.

Використовуйте різні додатки для сну. Завантажте на телефон програми, які пропонують медитацію чи відтворюють звуки природи. Глибоке дихання та інші медитативні вправи заспокоюють центральну нервову систему й змушують майбутню маму заснути.

Використовуйте заспокійливі аромати. Ароматерапія полегшує симптоми вагітності. Наприклад, лаванда допомагає швидше заснути, тому спробуйте покласти ароматизований пакетик під подушку.

Не переймайтесь через поганий сон. Занепокоєння через те, що ви не спите, часто призводить до того, що ви спите ще менше.

Проконсультуйтесь з лікарем щодо засобів зі снодійним ефектом. Навіть безрецептурні та трав’яні ліки не можна приймати без рекомендації лікаря.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших рецептів від українських зірок
Печемо паски: ТОП-10 найсмачніших р... 24 квітня святкуватимемо світле свято Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска...
15 замків та палаців Вінниччини
15 замків та палаців Вінниччини Вінницька область є лідером за кількістю історичних пам'яток, а саме замків, садиб, палаців, фортець і маєтків. Їй посту...
Чи часто українці беруть цілодобовий кредит? (новини компаній)
Чи часто українці беруть цілодобови... У зв'язку із повномасштабним вторгненням життя українців, на жаль, стало вкрай непередбачуваним. Ніхто не знає в який мо...