20 вражаючих українських фільмів, які має подивитись кожен українець

Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Вінниці - MoeMisto.ua
21 лютого 2024

Всі звикли дивитись і захоплюватись фільмами американської кіноіндустрії. Але наш український кінематограф теж не стоїть осторонь! Українське кіно розумне, різнобічне, цікаве, вражаюче і так можна продовжувати!
Не вірите?! Ми пропонуємо добірку найкрутіших українських фільмів, які повинен побачити кожен українець і не тільки!
 

20 вражаючих українських фільмів, які має подивитись кожен українець

1. Додому (2019)

Історія кримськотатарської родини — батька та його синів, загиблого і живого. Стрічка, яка не омине серце жодного глядача. Адже вона піднімає теми, які важливі для кожного українця. І це не лише війна на Сході, окупація Криму і доля кримськотатарського народу. Лейтмотивом фільму є взаємини батьків і дітей, а також пошук свого місця у світі.

Міжнародна прем'єра картини відбулася у конкурсній програмі Особливий погляд Каннського кінофестивалю 2019, а на ОМКФ 2019 фільм отримав Гран-прі.

Дізнавайтесь про всі заходи Вінниці у соцмережах:

 

2. Фільм-антиутопія “Атлантида” (2019)

Фільм-антиутопія “Атлантида” Валентина Васяновича вийшов у світ у 2019 році. У цій стрічці немає жодного професійного актора. У зйомках брали участь колишній розвідник та волонтер благодійного фонду “Повернись живим” Андрій Римарук, парамедикиня Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Фільм знімали в Києві та Маріуполі. 

3. Художнє кіно “Кіборги” (2017)

Про історію, про подвиг, про самопожертву, про батьківщину. Саме цьому присвячений художній фільм режисера Ахтема Сеіаблаєва, який вийшов в кінопрокат ще у 2017 році. У стрічці мова йде про добровольців та військових, які 242 дні захищали Донецький аеропорт у вересні 2014 року. Українських захисників самі окупанти прозвали “кіборгами” за їх відвагу та сміливість. Це слово і стало назвою фільму. Сценарій до фільму був написаний на основі свідчень українських військових, які обороняли Донецький аеропорт. 

4. Донбас (2018)

Ця трагікомедія Сергія Лозниці отримала приз секції Особливий погляд Каннського кінофестивалю 2018 за найкращу режисуру.

Це мозаїка із історій людей, які живуть на Донбасі. Кожна із них і трагічна і комічна водночас. У фільмі відтворені реальні події, що відбулися на окупованих територіях на сході України. В одній з сцен німецький журналіст та український оператор зустрічаються з російськими військовими, які не мають ніяких знаків розрізнення та видають себе за донецьких ополченців.

5. Плем’я (2014)

Персонажі фільму Мирослава Слабошпицького — підлітки із вадами слуху, які живуть у спеціалізованому інтернаті і переживають одні із найболючіших епізодів свого життя.

Це фільм, який змінив враження іноземців про українське кіно. Стрічка вийшла в прокат у десятках країн та була представлена на понад 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю.

Рробота особлива тим, що вона стала першим фільмом у світі, знятим без єдиного слова — виключно українською мовою жестів, і при цьому не має субтитрів, інтертитрів чи закадрового голосу. Але, при цьому, глядач абсолютно чітко розуміє, що відбувається у кадрі.



6. Герой мого часу (2018)

Це одна із перших українських арткомедій, які висміюють мрії міленіалів.

Фільм Тоні Ноябрьової розповідає історію "маленької людини", хлопця "з сусіднього двору", що живе в складному та суперечливому світі. Жорик намагається знайти сенс свого існування у великому місті та приїжджає в столицю в пошуках щастя. Він шукає роботу, намагається будувати відносини, намагається поставити собі високі цілі. Але кожен раз заходить в глухий кут.

7. Драма “Погані дороги” (2020)

П’ять розбитих доріг. П’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних. “Погані дороги” – це фільм режисерки Наталії Ворожбит. До речі, саме Наталія є сценаристкою фільму “Кіборги”. Під час роботи над цим фільмом у неї з’явилась ідея написати п’єсу, яка стала втіленням її особистих міркувань про те, як воєнні дії змінюють людей. А у 2017 році вийшла у світ екранізація п’єси – драма “Погані дороги”. 
Фільм складається з п’яти новел. Події відбуваються на дорогах Сходу України протягом 2015 року. Кожна з новел розповідає про сильні стосунки між людьми, що виникають на фоні війни. Тут підіймається тема складних стосунків військових та цивільних, які вимушені співіснувати на одній території, часто не довіряючи одне одному. Наприклад, одна з історій розповідає про закохану в українського військового Віктора українську військову медсестру, яка після вбивства та обезголовлення Віктора російськими окупаційними військами, на пару з іншим військовим їде у машині та везе тіло до його дружини.

8. “Черкаси” – перший художній фільм про Воєнно-морські сили України (2019)

“Черкаси” – це перший художній фільм про Воєнно-морські сили України. Ця стрічка заснована на реальних подіях і розповідає про команду українського тральника “Черкаси”, який у 2014 році став єдиним з 13 кораблів, що втримав український стяг на своїй щоглі на озері Донузлав під час анексії Криму. 

Головні герої фільму – звичайні сільські хлопці з села на Чернігівщині Мишко та Лев. Перший служить матросом на тральнику ВМС України U311 “Черкаси”, який базується на базі в кримському озері Донузлав. Влітку 2013 року Мишко, перебуваючи в рідному селі під час відпустки, пропонує своєму другу, який став сиротою, піти на службу. Лев не одразу, але погоджується. Після подій на Майдані Незалежності “Черкаси” виявились заблокованими через затоплені інші човни. Наші кораблі один за іншим переходять на сторону ворога, але тільки не “Черкаси”. Весь екіпаж стоїть на захисті своєї честі, на захисті своєї Батьківщини від ворога.

Консультантом фільму був реальний командир тральника “Черкаси” Юрій Федаш, а до акторського складу увійшли моряки, які тримали оборону на кораблі навесні 2014 року. Зйомки стрічки розпочалися у квітні 2017 року і проходили в Очакові, Одесі та у невеличкому селі Чернігівської області.


9. Чорний ворон (2019)

Це екранізація роману Василя Шкляра "Залишенець", якій посприяв Юрій Андрухович. Історія розповідає про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії — запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х роках, вже після окупації УНР, у Холодному Ярі.

Хоча критики відзначають, що гра акторів була занадто пафосною, однак сюжет фільму дійсно цікавий.

10. Мої думки тихі (2020)

Дебютна робота Антоніо Лукіча — це драма і комедія, головною темою якої є взаємини між мамою і сином. За сюжетом фрілансер Вадим відправляється у Закарпаття, щоб записувати звуки українських тварин. Якщо йому вдасться знайти рідкісного і загадкового рахівського крижня та записати його спів, він отримає омріяну роботу у Канаді. У мандрівку із сином вирушає його мама, яка чи то допомагає, чи то заважає.

В українському прокаті фільм зібрав 10 млн грн, що для артхаусного кіно вважається хорошим показником. Але, після виходу на стримінгових сервісах ця сума може значно зрости.

11. Поводир (2014)

Історичний драматичний фільм режисера і сценариста Олеся Саніна, в основу сюжету якого покладено мандри Радянською Україною американського хлопчика та українського сліпого музики напередодні та під час Голодомору.

Син американського інженера змушений переховуватися від влади після вбивства батька. Йому допомагає колишній командир роти армії УНР, який осліп після поранення в голову. Ці двоє намагаються вижити у непростому світі. Але чи вдасться їм це?


12. Іван Сила (2013)

Фільм Віктора Андрієнка розповідає історію життя Івана Фірцака, якого називали найсильнішою людиною 20 століття. Фільм позиціонується як дитячий, однак він буде цікавий для глядачів будь-якого віку. Головну роль зіграв український силач Дмитро Халаджі.

13. Зима у вогні (2015)

Це перший фільм про Україну, який потрапив на Netflix. У ньому зібрані всі головні події зими 2013-2014 років, які назавжди змінили історію українського народу. «Зима у вогні» документує боротьбу українських протестувальників, які стояли на своєму, незважаючи на кровопролиття, відчай та тяжкі умови.

14. Драма “Іній” (2019)

“Іній” – це литовсько-французько-українсько-польська воєнна драма 2017 року про війну на Донбасі. Фільм зняв литовський режисер Шарунас Бартас за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно.

В основі сюжету молодий литовець Рокас, якому випадає несподівана можливість побувати в Україні, щоб доставити гуманітарну допомогу з Литви. Чоловік зможе на власні очі побачити і зрозуміти справжню окупацію та війну. Але під час подорожі обставини змінюються і Рокас змушений їхати все далі і далі на Донбас, де доля зводить його з двома військовими журналістами. Одного з них зіграла відома французька актриса Ванесса Параді. Тріо змушене подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. Вони не погоджуються ні з чим, крім свого бажання бути там, де вони є, але кожний має для цього свої причини. І тут Рокас знаходить своє справжнє кохання. 


 

15. Сатирична комедія “Наші котики” (2020)

Ця українська неполіткоректна патріотична комедія режисера Володимира Тихого стала рекордною в українському кінопрокаті. Стрічку про війну на Донбасі показали у 219 кінотеатрах України, що для українського фільму стало найвищим показником переглядів.

Події у фільмі розгортаються у 2014 році на початку війни. Це трагікомічна історія пригод бійців АТО, що трапляється з ними під час бойового чергування на “найглухішій” з усіх можливих позицій фронту. За основу взяли реальні розповіді бійців добробатів та ЗСУ.

Головними героями фільму є інженер, актор, футбольний тренер та продавець квітів, які йдуть добровольцями на війну. До них на позиції приєднується журналістка, яка виконує секретне завдання. Жоден з них не має бойового досвіду, не вміє орієнтуватись на місцевості та нічого не знає про наміри командування. Їм дали те, що було. А тоді було не багато, порівняно з озброєними до зубів “сусідами”. Нехай війна далеко не веселе заняття, але тоді було над чим посміятися – наприклад, над тим, як ці волонтери, які вперше взявши зброю в руки, стали причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога.  


 

16. Короткометражний фільм “Поза зоною” (2018)

Коли ми чуємо у слухавці “абонент поза зоною досяжності”, це завжди викликає тривогу. А що відчуває мама, чий син перебуває у зоні воєнних дій, якщо щоразу чує у слухавці цю фразу?

Саме про це українська короткометражна стрічка “Поза зоною” Нікона Романченко. Це історія жінки Люби, яка працює на кондитерській фабриці. Після того, як її син не виходить на зв’язок, вона вирішує сама податись на його пошуки на незнайому територію. 
Війна тут майже невидима. Але передається завдяки невідомому і цій самій фразі. Стрічка отримала спеціальну відзнаку журі на фестивалі “Молодість” 2018 року. Нікон Романченко цього року здобув нагороду за “найкращу режисерську роботу” з фільмом «Leopolis Night» на Одеському міжнародному кінофестивалі.




17.Той, хто пройшов крізь вогонь (2012)

Знятий за мотивами реальної історії Івана Даценка, який пройшов шлях від радянського льотчика-аса до канадійського вождя племені корінного населення, фільм Михайла Іллєнка був у виробництві щонайменше з 2008 року, тобто роки 4. Вразити він мене встиг ще до того, як я його побачив, бо ретельно слідкуючи за новинами, я дізнався, що Іллєнко заради одного кадру возив костюм головного героя в гори між Аргентиною та Чилі, зігравши його на один кадр сам. Не знаю, що тут вразило мене більше: те, наскільки це цікаве режисерське камео (бо це завжди було моєю слабкістю як кіномана), чи беззаперечна відданість фільму, але підозрюю, що 50/50.

Так чи інакше, сам фільм теж не підвів і був вартий стількох років очікувань. Ролі Дмитра Лінартовича, Віталія Линецького та Віктора Андрієнка однозначно є одними з найкращих у їхніх кар’єрах, а фірмова стримана фантасмагоричність Іллєнка сидить у цій неймовірній історії, немов була там від самого початку.





18. Дике поле (2018)

Фільм з дуже правдоподібним і неймовірним колоритом Східної України (з наголосом на те, що це саме Україна), який при цьому досить гарно використовує ледь чутні інтонації майже що вестерну. Для режисерського дебюту (поблажку якому треба зазвичай давати навіть без поправки на бюджет) довгоочікувана екранізація Жадана (подивитись яку я зміг уже у 2020 році) вийшла дуже вдалою, чому однозначно посприяв гарний акторський склад, серед якого виділяються Георгій Поволоцький (він, до речі, грає одну з головних ролей у «Шаленому листопаді» і дуже змінився за 10 років) та неповторний Олексій Горбунов.

Герман не був удома, у рідному місті на сході України, уже багато-багато років. Але зникнення його старшого брата змусило хлопця повернутися на Донбас. Незрозуміло де брат Германа та що з ним сталося. До того ж сімейний бізнес, стара бензоколонка, залишився без нагляду, за що і вирішив узятися хлопець. Бензоколонку хочуть забрати собі в руки місцеві "бізнесмени", щоб творити свої справи. І ці люди мирними методами дуже рідко працюють. У той же час він у рідному місті знаходить друзів дитинства та свою любов. Герман вважає своїм обов'язком у цьому Богом забутому місці захистити бензоколонку та близьких йому людей від бід, які зустрічаються на кожному кроці.



19. Гіркі жнива (2017)

Історична драма розповідає про трагічні події в Україні в період 1932-1933 років двадцятого століття і носять назву «Голодомор».Коли Сталін просуває амбіції комуністів у Кремлі, молодий художник Юрій веде боротьбу за врятування своєї коханої Наталки від Голодомору, від якого в кінцевому рахунку загинули мільйони українців. 
Події розгортаються в Західній Україні у період Голодомору 32-33 років. Головний герой фільму Юрій живе звичним життям. Він закоханий в Наталку і мріє створити з нею міцну сім’ю. Та його мріям не судилося здійснитися. Людиноненависницький радянський режим влаштовує голод. Населення у селах опиняється на межі вимирання. Чоловіки, у жилах яких тече вільнолюбива кров, не в силах сидіти склавши руки та чекати смерті. Організовуються осередки спротиву, мета яких перебороти безжальну систему.

20. Носоріг (2021)
Український художній фільм режисера Олега Сенцова знятий у 2021 році у копродукції України, Польщі та Німеччини. 

Історія фільму розгортається у 1990-ті в Україні. Головний герой — бандюга на прізвисько Носоріг втрапляє у лещата українського кримінального світу 1990-их та починає свій кривавий шлях, що приводить його зовсім не туди, куди він очікував.



Про всі вартісні українські фільми, на жаль, не можна розповісти однією статтею. Десь за кадром залишилось так багато чудового й цікавого. Пишіть в коментарях, які українські фільми вразили вас і ви рекомендуєте їх для перегляду!

Коментарі до події (2)
  • Аліна Грудзинська 25 Лютого

    "Припутні" Непиталюка

    Оля Литовченко Аліна Грудзинська 23 Березня

    «Припутні» не сподобався. Не таке українське село!!!!
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Нові рішення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей щодо обмеження доступу
Нові рішення Комісії з регулювання... Блокування нелегальних казино, деталі про моніторинг та ліцензії. Комісія з регулювання азартних ігор ухвалила рішення...
7 унікальних та цікавих місць Вінничини
7 унікальних та цікавих місць Вінни... Україна така розмаїта та багата на цікавинки. Наша Вінничина не виняток! У Вінницькій області є чимало унікальних місць,...
Найкращі бюджетні планшетні ПК: ТОП-2024
Найкращі бюджетні планшетні ПК: ТОП... У скрутні часи далеко не кожен українець може дозволити собі придбати планшет верхнього класу. Втім, впадати у відчай не...