День пам'яті жертв Голодомору

День пам'яті жертв Голодомору

27 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв голодомору 1932–1933 років.  Він був запроваджений Указом Президента України у 1998 році.

До Дня пам’яті жертв голодоморів у Вінниці відбудеться піша хода!

27 листопада, у суботу, у Вінниці пройде щорічна акція до Дня пам’яті жертв голодоморів. Її організовують місцеві громадські організації «Гідність нації» і «Центурія».
В рамках акції відбудеться піша хода від Центрального універмагу до пам’ятника жертвам голодоморів, що знаходиться біля «Книжки».
Збір учасників – на майдані Гагаріна близько 18.00.

Після завершення пішої ходи запланований невеликий мітинг у форматі «вільного мікрофону».

Організатори запрошують долучатися до акції всіх небайдужих вінничан.

-Тема голодоморів є надзвичайно важливою. Українці останнім часом почали менше цікавитися історією рідної країни. Але триває неоголошена війна із Росією, тому про її злочини треба пам’ятати. І постійно про це нагадувати, особливо молоді, – прокоментував голова Вінницької громадської організації «Гідність нації» Роман Костишин.

►Довідка
День пам'яті жертв голодомоорів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.
Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння й ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів і міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські й культурні діячі, свідки Великого Голоду.
 

За різними даними, у 1932-1933 роках від Голодомору загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Голодомор, від словосполуки «морити голодом» – власна назва геноциду українців, вчиненого тоталітарним комуністичним режимом у 1932-33 роках.
В самому СССР десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих. Нині ми маємо можливість говорити та поширювати правду, аби цей злочин ніколи не повторився.

Кожен може долучитися до збереження пам’яті та правди про Голодомор:

  • - запалити свічку у вікні своєї домівки чи біля пам’ятного хреста або меморіалу у День пам'яті жертв голодоморів;
  • - записати свідчення від родичів-очевидців Голодомору та передати їх до музею (місцевого, краєзнавчого чи Національного музею Голодомору-геноциду);
  • - віднайти старі світлини рідних людей;
  • - передати до музею артефакти 1920-30-х років (сорочки, рушники, предмети побуту, тощо).
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення