Марш пам'яті героїв Крут

Марш пам'яті героїв Крут

Вінничан запрошують взяти участь у смолоскипній ході, присвяченій 104-й річниці бою під Крутами

Україна 29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. Цей день став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України. Патріотична молодь Вінниці запрошують усіх небайдужих долучитися до вшанування пам'яті героїв Крут.

Марш розпочнеться 29 січня о 18.00. Збір біля Вежі, що на Європейській площі. Завершиться марш біля пам’ятника Січовим стрільцям.

Хода розпочнеться о 18:00 на Європейській площі

1918-го року, коли більшовики розв’язали криваву війну проти українців, – кадрові військові відсиджувалися по диванах, а професійні політики втекли з небезпечного Києва. Натомість молоді ідеалісти взялися за зброю. Українська молодь під проводом невеликої кількості вірних присязі та обов’язку вистояла під Крутами, спинивши на кілька днів наступ на Київ. За цей час вдалося укласти Брест-Литовський мирний договір, який фактично означав міжнародне визнання української незалежності.

Нагадаємо, наприкінці грудня 1917 року уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки.
Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині. З кінця грудня 1917 року загін Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького під командою сотника Гончаренка обороняв станцію Бахмач, важливий залізничний вузол на кордоні УНР і РСФРР. 27 січня 1918 до них надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня новоствореного студентського куреня, складена з добровольців – студентів Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Шевченка), гімназистів старших класів українських гімназій на чолі з сотником Омельченком. Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 року розпочався наступ на українські позиції 4- тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків.

Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих, поранених, полонених. Командир Аверкій

Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 км. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на ст. Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

У радянський час могили полеглих під Крутами було зруйновано.
Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у

Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Джерело: організатори маршу вшанування пам'яті героїв Крут у
Вінниці

– Нині ситуація до болю нагадує виклики та загрози столітньої давнини. Тому варто не повторювати помилок минулого і не дати колаборантам і корупціонерам у вишиванках зрадити Україну ще один раз! – кажуть організатори смолоскипного маршу. 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення