Виставка політичної карикатури Капрічос 2022

Виставка політичної карикатури Капрічос 2022

Всі анонси від: Вінницький обласний краєзнавчий музей

8 квітня 2022 р. о 14 год. в академічній залі Вінницький обласний краєзнавчий музей відкривається виставка Олександра Никитюка «Капрічос 2022».
На виставці представлено серію з 38 графічних робіт, виконаних у жанрі гротескної політичної сатири.
Митець відомий концептуальними проектами у напрямі conterporari art.

Звернутися до такого незвичного для нього жанру автора спонукала повномасштабна війна російської федерації проти України, розпочата підступним нападом 24 лютого 2022 р.



Назва проекту посилається на шедевр світового мистецтва – серію гравюр 1796-1797 рр. «Los Caprichos» (у перекладі «капризи, примхи») іспанського художника Франсіско Гойї, у яких він висміює державні установи, безглузді звички і облудні уявлення тогочасного суспільства.

 

 


Ідея серії «Капричос» вінницького художника, створених у техніці графічного олівця і акварелі, полягає у висміюванні мистецькими засобами намагань держави-агресора збройного захоплення території України, критикує її гібридну збочену ідеологію, наголошує на нелюдській природі її військових злочинів. Деякі роботи зачіпають й міжнародний вплив і реакції різних держав і світових організацій на перебіг гуманітарної кризи у зв’язку з війною в Україні.

Митець створив низку блискучих шаржованих портретів, яскравих символічних образів, глибоких за змістом метафор, які отримали значне поширення мережею фейсбук. Іноді тематичні ідеї для гротескної сатири підказують підписувачі, але переважно вони виникають безпосередньо з новинної стрічки. Автор переконаний, що його роботи є мистецьким засобом підтримки українського народу у боротьбі з агресором під девізом «Перемагати потрібно, посміхаючись ворогу в очі!».

«Якщо маєте цікаві ідеї, але не можете намалювати, пишіть в коментах. Переможемо посміхаючись ворогу в обличчя!», – зауважував він у дописі на своїй сторінці у Фейсбуці.

Щодо назви проєкту, то повідомляється, що вона посилається на шедевр світового мистецтва – серію гравюр 1796-1797 рр. “Los Caprichos” (у перекладі “капризи, примхи”) іспанського художника Франсіско Гойї, у яких він висміює державні установи, безглузді звички та облудні уявлення тогочасного суспільства.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення