МУР. ПРЕМ'ЄРА РЕП-МЮЗИКЛУ "ТИ" [РОМАНТИКА]

Прем’єра реп-мюзиклу «ТИ [РОМАНТИКА]» від МУР у Вінниці!

20 травня, 18.00, театр ім. Садовського

«Ти [Романтика]» – вистава, для створення якої використовувалися матеріали однойменного альбому МУР.

Робота отримала великий культурний резонанс, про неї писали BBC, Forbes та Vogue.

Директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська назвала мюзикл «популярною культурою, про яку мріяли з часів Винниченка», літературознавець Ростислав Семків лаконічно охрестив альбом «геніальним». Грандіозним, талановитим, пронизливим, таким, що справив найсильніше враження, назвав МУР засновник FEDORIV GroupАндрій Федорів. І ви маєте це побачити!

Квитки на прем’єру в Києві були розкуплені за 15 годин від старту продажів, а ще за добу і в Львівській опері не залишилось жодного вільного місця.

Квитки на прем’єруу Вінниці встигніть придбати на сайтіhttps://afisha.vn.ua

Також квитки вас чекають у всіх касах «Афіша Вінниці»: у театрі ім. Садовського, готелі «Франція», Вінницькій філармонії, Вінницькому планетарії, музичному магазині «Метроном» (пр. Коцюбинського, 78), креативних просторах «Артинов» і «CHERDAK»,  магазині «Rock-n-Roll» у ТРЦ «Квартал», тур-клубі «Бідняжка» та центрі розвитку «Origami».

Мюзикл створений на основі альбому [Ти Романтика], що МУР випустили раніше.

«ЧОРТОВІ ГЕНІЇ. ДИВИТИСЯ ВСІМ», – ТАМАРА ГОРІХА ЗЕРНЯ, ЛАВРЕАТКА ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ ТА ПРЕМІЇ «КНИГА РОКУ BBC», ПРО АЛЬБОМ.

«Ти [Романтика]» змітає пил часу з імен Хвильового, Курбаса, Сосюри, Семенка...

Вперше покладені на музику: історія зради поета Павла Тичини, служба у Третій Штурмовій Володимира Сосюри, розстріл кожного другого з українських письменників у Будинку Слово, самогубство Миколи Хвильового...

Імена, що оживають на сцені, просто на ваших очах, – непередаваний словами досвід.

Режисер та сценарист мюзиклу Олександр Хоменко зазначає:

«Реп-мюзикл Ти [Романтика] – це перший, напевно, в Україні історичний оригінальний мюзикл, який дає можливість подивитися на живих письменників, на живих людей. Це не вистава про трагедію Розстріляного відродження, бо скільки вже можна сумувати. Це не вистава з ключовою ідеєю, що «треба любити Україну і тоді все буде добре». Ні. Цього недостатньо. Це вікно у минуле, коли ти приходиш і розчиняєшся в Харківському Будинку Слово, в тій епосі, в діалогах Сосюри, Хвильового. Ось що таке романтика — це можливість подорожувати у часі.»

«Мюзиклу на оригінальний текст історичних персонажів в Україні не було на сцені. І ми вважаємо це несправедливим. От ми довго думали їхати в тур чи ні. Ми у нормальному мінусі фінансовому через масштаб постановки. У нас лише 12 людей балету, а ще актори, технічна команда… Всіх перевозити… І ми хотіли якось зменшувати кількість людей, які будуть їхати, робити виставу якось більш в лайтовій версії. Було зрозуміло, що ми не можемо собі цього дозволити. Але! Чим Кропивницький гірше, ніж Львів, чим Житомир гірше, ніж Київ? Тому ми навіть інколи в мінус, інколи в нуль, але хочемо, щоб це побачило якомога більше людей. Тим паче, що мистецтво під час війни, воно все-таки рятує якимось чином. Воно дає тобі ескапізм від жахливої реальності. Ти приходиш у театральну залу і на півтори години ти не думаєш про війну. Не думаєш про те, що цей дощ реально ніколи не закінчиться. І це дуже, мені здається, круто, якщо вийде по країні, дати відчуття, що класики — вони живі. І тому, коли в усіх містах буде звучати поезія на площі, мені здається, що це дуже круто працює на ідею культурного відродження всієї нашої нації. Це продовження ідеї того, що українці зараз стали набагато більш культурно освіченою нацією, яка обожнює поезію, яка ходить в театр.»

Проєкт МУР створений під час повномасштабної російсько-української війни українськими митцями з Києва та Донецька.

До його складу входять: Олександр Хоменко (тексти, речитатив), Віктор Ткаченко (тексти, музика, саундпродакшн) і Микола Шмундир (речитатив), Марія ОʼРайлі (режисер монтажу), Соломія Козолуп (арт-директор, рісьорч), Олександр Заїка (обличчя проєкту, речетатив) .

У соцмережах гурт зібрав навколо себе багатотисячну аудиторію.

Документальні відео музикантів про історію Щедрика, Павла Тичину, Івана Багряного, Василя Стуса й Василя Симоненка стали найпопулярнішим освітнім контентом про українську літературу в Instagram.

На рахунку гурту – два студійні релізи: «МУР Vol. 1» та «Захалявна книжечка» (2022). До них увійшли пісні на вірші Івана Франка, Василя Стуса, Миколи Вінграновського, Павла Тичини, Василя Симоненка, Юрія Іздрика та інших українських поетів.

Коментарі до події
Розклад
Отримуйте
регулярні оновлення