Національний музей-садиба М. І. Пирогова у Вінниці. Екскурсії та цікаве приємне дозвілля

Національний музей-садиба М. І. Пирогова у Вінниці. Екскурсії та цікаве приємне дозвілля

Головні туристичні пам’ятки Міста Вінниці очолює музей Пирогова. На запитання «У Вінниці що подивитися в першу чергу?» кожен вінничанин впевнено назве це культове місце, поряд із музеєм-садибою Михайла Коцюбинського, легендарними вінницькими Мурами або вінницькими катакомбами чи Фонтаном Roshen! 

Музейно-садибний комплекс ім. Пирогова присвячений життю та діяльності видатного лікаря-хірурга, розташований у мальовничій місцині, неподалік Вишенського озера. Сьогодні це не тільки визначна культурна пам’ятка Вінниці, а й один із найпопулярніших туристичних об’єктів міста. Тут можна поринути в історію життя надзвичайної людини, дізнатися багато цікавого про видатного медика, насолодитися прогулянкою затишним парком і придбати сувеніри на згадку. 


  

На південно-західній околиці Вінниці знаходиться Національний музей-садиба Миколи Пирогова. Тут, у мальовничій садибі Вишня, свої двадцять років жив і працював хірург, анатом, засновник військово-польової хірургії Микола Іванович Пирогов.



Пирогов Микола Іванович тривалий час був осередком життя міста, оселившись у мальовничій садибі Вишня. Учений зі світовим ім’ям, геніальний хірург і талановитий педагог, чиї здобутки важко переоцінити. Саме тут пройшов «вінницький етап» його життя, що тривав понад 20 років. Вдячні нащадки по сьогодні відвідують Національний музей-садибу М. І. Пирогова та церкву-усипальницю М. І. Пирогова, де лежить його забальзамоване тіло. Сюди приїздять туристи з усього світу!

 

Національний музей-садиба М. І. Пирогова: експозиції

Експозиція музею займає площу 1,2 тис. м2, де розміщено понад 1,5 тис. експонатів, кожен з яких свідчить не лише  про життя і діяльність Миколи Івановича, але й відображає той історичний відрізок часу, коли жив великий вчений.
До музейного комплексу входять:
• будинок, де жив М. І. Пирогов,
• музей-аптека,
• меморіальний парк;
• церква-некрополь зі скляним саркофагом.

 


Відкриття музею було приурочене до 100-річчя з дня застосування Пироговим ефірного наркозу на полі бою, вперше в історії війн. Проте й у подальшому музей продовжував розвиватися та вдосконалюватися, неодноразово поповнюючись працями науковця, документами й іншими рідкісними матеріалами та речами.
Головна експозиція займає десять зал, вона послідовно, у хронологічному порядку оповідає про віхи життя й діяльності М. І. Пирогова.
В аптеці відтворено інтер’єри приймальні й операційної, що максимально передають атмосферу часів Пирогова: фігури-копії працівників (аптекар, фельдшер і власник садиби), посібники з медицини, старовинні рецепти, цілющі трави, скляний посуд із ліками, інший інвентар.

 


Поруч висаджені лікарські рослини, що ними колись послуговувався видатний лікар.
А навкруги розкинувся розкішний хвойний парк, яблуневий сад і липова алея. Це пам’ятка садово-паркового мистецтва. Тут навіть збереглася ялина, висаджена самим Пироговим. На місці операційної, що не збереглася до наших днів, стоїть пам’ятний камінь.

Музей-Аптека

1870 року для кращого забезпечення своїх пацієнтів ліками М. І. Пирогов отримав дозвіл на відкриття у своїй садибі Вишня аптеки, яка була першою сільскою аптекою на Поділлі.
У садибі Микола Іванович вирощував лікарські рослини, які слугували сировиною для виготовлення багатьох ліків.
Часто на рецептах М. І. Пирогова зустрічається позначка «рrо раuреr» (для бідного). У його аптеці ліки з такою позначкою відпускалися безкоштовно.



В експозиції музею-аптеки представлене аптечне начиння другої половини XIX століття, спеціальний посуд для зберігання ліків.
Експонуються старовинні ваги, рецептурні бланки (сигнатури) з написом: «Аптечне відділення М. І. Пирогова в селі Вишня», його рецепти, довідники з фармакології того часу.
Біля столу для приготування ліків – фігура аптекаря (у натуральну величину). Відтворена також операційна і приймальня М. І. Пирогова.


Некрополь

До складу меморіального комплексу входить церква-некрополь, де зберігається набальзамоване тіло Миколи Пирогова. У музеї обладнано спеціальну лабораторію, де фахівці виконують роботи з чергових ребальзамування останків хірурга. Протягом березня – квітня 2018 року було здійснено десяте ребальзамування тіла медика, його вперше самостійно провели українські вчені.

Національний музей-садиба М. І. Пирогова та церква-усипальниця М. І. Пирогова: графік роботи та ціни

►Літній період (з 1 травня до 31 жовтня 2021 року):

  • вівторок-неділя ― з 10:00 до 17:00, каса працює до 16:00 (усипальниці ― до 16:30)
  • понеділок ― вихідний

Вартість відвідування музею ім. Пирогова:
►Повний квиток:

 - для дорослих: 170 грн
 - для учнів/студентів/пенсіонерів: 85 грн

►Будинок ім. Пирогова: 
 - для дорослих: 80 грн
 - для учнів/студентів/пенсіонерів: 40 грн

►Музей-Аптека:
 - для дорослих: 40 грн
 - для учнів/студентів/пенсіонерів: 20 грн

Церква-Некрополь:
 - для дорослих: 50 грн
 - для учнів/студентів/пенсіонерів: 25 грн

►Вхід на територію:
- для дорослих: 20 грн
 - для учнів/студентів/пенсіонерів: 10 грн
 

Національний музей-садиба М. І. Пирогова та церква-усипальниця М. І. Пирогова: адреса та контакти

Національний музей-садиба М. І. Пирогова: м. Вінниця, вул. Пирогова, 155, тел.: +380 432 46-69-37, +380 432 43-71-49, імейл: [email protected], http://pirogov.com.ua.
Церква-некрополь М. І. Пирогова: м. Вінниця, пров. 2-й Вишневського, 16.

Як доїхати:
Доїхати до Національного музею-садиби Миколи Пирогова можна громадським транспортом: на маршрутних таксі №18а або 18б, або на міських автобусах №5, 7, 16, 29, 29б (до зупинки «Музей-садиба Пирогова»). На машині із центру міста їхати вулицею Пирогова, яка починається біля центрального міського парку.

Коментарі до події
Розклад
Отримуйте
регулярні оновлення