Виставка бубнівської кераміки

У вінницькому карєзнавчому музеї експонують бубнівську кераміку!

До експозиції увійшло понад 500 зразків керамічних виробів від відомих майстрів Вінниччини.  Виставка триватиме до 16 квітня, проте поки діють карантинні обмеження, її можна переглянути лише онлайн.

«Традиції орнаментального розпису  бубнівської кераміки почали формуватися в середині ХІХ століття першими майстрами народного гончарства двох сусідніх сіл Новоселівка і Бубнівка нині Гайсинського району, які знаходяться одне навпроти одного на протилежних берегах річки Соб, лівої притоки Південного Бугу, — йдеться у повідомленні на сторінці музею.


Коли Андрій Гончар повернувся у Бубнівку, то привіз із собою нову орнаментальну традицію. Вона сподобалась як місцевим гончарам, так і звичайним людям. «Конкурентна спроможність бубнівських гончарних виробів стрімко зросла, — читаємо далі в дописі.
Немає опису світлини.
— Наступні покоління майстрів вносили свої індивідуальні риси в орнаментику бубнівського розпису, розвиваючи і збагачуючи її. З-поміж них брати Яків і Яким Герасименки, які працювали в тісному творчому тандемі — один творив форму виробу, а інший — її розписував».  Тепер у селі Новоселівка, що на Гайсинщині, є музей-садиба братів Герасименків. Крім того, там нині працюють заслужені майстрині народної творчості України — Фросина Міщенко (село Новоселівка) та Тетяна Шпак (село Бубнівка).


В експозиції виставки «Від витоків до сьогодення», учасниками якої є всі вищеназвані сучасні майстри-гончарі, представлено понад 500 зразків бубнівської кераміки, в тому числі експонати з колекції ОЦНТ.

📣‼️ У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації музей для відвідування ЗАКРИТО. Тому наразі милуватися красою бубнівської кераміки та естетикою цієї стравді дуже змістовної і "теплої" виставки, майстерно створеної колегами Вінницький обласний центр народної творчості , Ви можете лише на світлинах.

Проте, оскільки виставка триватиме до 16 квітня, дуже-дуже сподіваємося, що невдовзі її зможуть оглянути всі охочі.
Оглянути експонати можна тут

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення