Виставка килимів Степана Ганжі

Виставка килимів Степана Ганжі

До 200-ліття з дня народження Т. Г. Шевченка в рамках програми святкування ювілею Великого Кобзаря у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка нашого видатного земляка, знаного майстра килимарства, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Степана Ганжі «Я килимами простелю твій шлях до волі, рідний краю».
В експозиції представлені твори майстра, які ввійшли до класики українського сучасного килимарства (з колекції Дирекції художніх виставок України, Національної спілки народних майстрів України) та килими, нещодавно зняті з ткацького верстату. Дванадцять килимів на теми української історії та фольклору, поданих у творчому трактуванні національного бароко та народних декоративних традицій, складають епічне враження.
Суттєвим додатком є розповідь про самого митця, яка містить фотографії та віршовані сповіді Степана Ганжі.

Степан Олександрович народився на Вінниччині 18 квітня 1942 р. у с. Жорнище Іллінецького району у сільській родині. Його батько, Олександр Ганжа, все життя працював з глиною – робив посуд і неймовірно виразні невеличкі скульптури, які потім прославили його ім’я. Юнацькі роки і теплі спогади Степана Олександровича пов’язані з Вінницею, де він навчався певний час. Артистичне обдарування привело його до хореографічного училища і до блискучої двадцятирічної танцювальної кар’єри у хорі ім. Г. Верьовки, по закінченні якої Степан Ганжа звернувся до інших видів творчості. Він почав малювати, писати вірші.
Виставка килимів Степана Ганжі є прекрасним фіналом низки заходів у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї з нагоди святкування ювілею Т. Г. Шевченка – в яскравій особистості подільського майстра знайшли відлуння такі шевченкові риси, як багатогранність обдарування, вміння достукатись у своїй творчості до кожного серця, палка любов до України і болісне переживання за її долю.
 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення