Виставка присвячена 35-річчю Чорнобильської катастрофи

Виставка присвячена 35-річчю Чорнобильської катастрофи

Всі анонси від: Вінницький обласний краєзнавчий музей

До 35 роковин аварії на ЧАЕС Вінницький обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття виставки «ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ. ПІСЛЯМОВА…»

35 років минає з дня, коли 26 квітня о 1 год. 23 хв. 40 сек. на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух, який сколихнув увесь світ. Це була екологічна катастрофа світового масштабу, що позначилася на природному середовищі та здоров’ї людей. Саме цій трагічній події та вшануванню її ліквідаторів приурочена дана виставка, презентація якої відбудеться 23 квітня об 11:00 в малій виставковій залі музею.

На виставці «Чорнобильська трагедія. Післямова…» представлені матеріали із фондової колекції музею, що висвітлюють ці події.

Їх основу складають матеріали, надані вінничанами-ліквідаторами – це фотоматеріали, відзняті на території ЧАЕС та в зоні відчуження у 1980-х рр., особисті речі ліквідаторів, прилади для вимірювання рівня радіації, книги, буклети, документи.

Особливу цінність становлять матеріали, передані в останні роки ліквідатором, головою міської організації «Союз Чорнобиль України» Михайлом Ястремським, з-поміж них понад 30 світлин, відзнятих в забрудненій зоні та фотоапарат, яким було зроблено ці фото.

Експонуються понад 50 світлин, переданих ліквідатором Валерієм Проценком, на яких відображено проведення будівельних робіт на дорозі Чорнобиль – Зелений Мис працівниками тресту «Вінницяшляхбуд».

На виставці також представлено експонати, передані родинами померлих ліквідаторів Миколи Харченка, Валентина Стемпіня, Констянтина Сафронова, Валерія Струтинського та ін.

Останнє надходження до музею – комплекс, переданий обласною громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України»: дозиметри та комплект обмундирування.

Також виставка розповідає про діяльність чорнобильських громадських організацій Вінниччини.

Виставка працюватиме до 16 травня.
Матеріали виставки будуть представлені в майбутній експозиції «Музею Мужніх».

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення