Вулична виставка "Воїни світла"

Вулична виставка "Воїни світла"

Вуличну виставку «Воїни Світла» з портретами та життєписами полеглих Героїв та Героїнь розгорнули на площі Василя Стуса у Вінниці. Її відкриття відбулося вчора, 3 жовтня. Експозиція, що складається із понад двохсот меморіальних стендів, розповідає про подвиг Захисників Маріуполя та «Азовсталі» із полку «Азов», бійців 3-ї окремої штурмової бригади, батальйонів «Донбас» та «Шахтар». Усі історії та світлини трепетно зібрали рідні загиблих воїнів, які об’єдналися у ГО «Серце нАЗОВні». Саме ця громадська організація звернулась до міської ради з проханням посприяти у проведенні виставки. Вінниця стала другим після столиці містом, де її презентують. Завітати на виставку та вшанувати подвиг Героїв вінничани зможуть до 17 жовтня.

Авторкою виставки «Воїни Світла» є Віра Литвиненко – голова ГО родин загиблих Захисників України «Серце нАЗОВні», мама полеглого бійця Владислава Литвиненка (позивний «Вектор»). Побачити ж її у нашому місті вінничани можуть завдяки Вікторії Калмикової – мами полеглого земляка-«азовця» Романа Калмикова (позивний «Вахр»).

Як розповіла пані Віра, ідея створення виставки з’явилася влітку минулого року. Вона та близькі загиблих воїнів передусім прагнули показати всьому світові, які красиві, молоді та патріотичні наші воїни.

«На цій виставці – герої сьогодення, еліта українського суспільства. Якщо ви почитаєте їхні біографії, то побачите, що всі з вищими освітами, спортивні, вмотивовані, з найвищим ступенем любові до Батьківщини та самопожертви. Саме їм та таким, як вони ми завдячуємо мирним життям – без окупації та ворога на наших вулицях, – каже Віра Литвиненко, 28-літній син якої загинув в оточеному Маріуполі в березні минулого року. – Шануймо й молімось за живих Захисників, а також не забуваймо кожного, хто поклав своє життя за нас із вами».

А Вікторія Калмикова наголошує, що надзвичайно пишається тим, що Вінниця стала другим містом в Україні, де представили вуличну виставку «Воїни Світла».

«Наша експозиція розповідає, зокрема про героїчні сторінки історії війни в Маріуполі, Бахмуті, Іловайську, історії полку «Азов», Оленівку та двох гвинтокрилів, на борту яких хлопці полетіли на допомогу побратимам в оточений Маріуполь. Тут представлені майже 300 світлин…» – зазначає пані Вікторія.

Попри біль втрати сина, чиє життя також обірвалося в Маріуполі, вона певна, що пам’ять має велике значення, тож передусім подякувала міській раді та очільнику громади Сергію Моргунову за допомогу у влаштуванні виставки.

«Місія цієї виставки – розповісти суспільству про подвиг Захисників і вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну. Цей проєкт є надзвичайно потужним інструментом на інформаційному фронті. Завдяки йому світ дізнається про те, що сталося під час вторгнення рф на територію України та про свідомий подвиг українських воїнів», – наголосила Вікторія Калмикова.


На відкриття виставки завітали рідні полеглих воїнів, подеколи цілими родинами. Крім того, вшанувати їхній подвиг прийшли військові – побратими, а також учні шкіл, в яких вони навчалися. Усюди біля стендів схиляли голови та покладали квіти.

Директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук своєю чергою подякував авторам проєкту за вагомий внесок у справу пам’яті.

«Завдяки вам наші Герої тут на площі поряд із нами. Нехай ніколи не згасне свіча пам’яті в душі кожного з нас, – каже Максим Філанчук. – А разом із тим маємо вірити у воїнів, які зараз на передовій, на лінії зіткнення у цій клятій війні щодня дають нам можливість прокидатись і засинати у своїх ліжках, дорослим – ходити на роботу, а дітям до садочків та шкіл. Словом, жити у відносно мирній Вінниці».

«Важливо, щоб вінничани бачили завдяки кому тут живуть. Ці всі хлопці – Герої. Вони потом і кров’ю заплатили за наш спокій. Вони гідні того, щоб ми тут шанували їхню пам’ять. Це Воїни Світла, Воїни Добра, – зауважує вінничанка Леся Шакула, втираючи сльози перед портретом свого сина Дениса Лабунського. – Коли розпочалось повномасштабне вторгнення Денис був за кордоном, але відразу повернувся, щоб захищати Україну. Загинув у 29 років під Бахмутом, прикриваючи побратимів...»

А Світлана Волошук приїхала до свого 20-річного сина із Києва, куди наразі переселилася із Волинської області. Розповідає, що Михайло став на захист Батьківщини, ледь дочекавшись повноліття. Мав тверду громадянську позицію, готувався до війська фізично та психологічно. Воював у складі полку «Азов». Останній бій прийняв у Маріуполі в березні минулого року.

«Спільно із ГО «Серце нАЗОВні» ми організовуємо виставки в пам’ять про наших дітей по всій Україні. У нас є експозиція меншого формату «Азов. Янголи Маріуполя», яка побувала в музейних залах багатьох міст. А «Воїни Світла» – велична вулична виставка. Вона презентується вдруге, – каже пані Світлана. – Ось так ми мандруємо із нашими дітьми. На цей час я сина ще не поховала. Це вже другий рік триває такий біль, такий сум, але я все ще чекаю. Ми хочемо, щоб про них пам’ятали, щоб це було недаремно, щоб вони були прикладом для підростаючих поколінь».

Самі ж юні відвідувачі під час дійства не стримували сліз. Його кульмінацією стала трансляція аудіозапису Молитви Українського націоналіста у виконанні бійців «Азову», яку підхопили всі присутні.

«Дуже добре, що є можливість переглянути такі виставки. Гадаю це дуже потрібно, бо молодь дивиться і розуміє, які в нас є Герої та Героїні й бере із них приклад», – каже учень 10 класу Турбівського ліцею №2 Назар Міщук. А його вінницький одноліток із ліцею №3 Артем Легкун переконує, що свого часу обов’язково піде служити в армію: «Мене дуже надихають історії самопожертви українських військових. Завдяки їхньому подвигу держава буде жити».

Виставка «Воїни Світла» перебуватиме у Вінниці до 17 жовтня. Усі її відвідувачі зможуть задонатити кошти на придбання зброї для полку «Азов». Крім того, за допомогою QR-коду долучитися до підписання петиції щодо створення Національного військово-меморіального кладовища у Києві.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення