Футбольний клуб «Полісся» (Житомир)

Moemisto
Автор:
Moemisto
05 травня 2018

Сьогодні поговоримо про спорт на Житомирщині, а саме єдиний професійний фубольний клуб нашої області - ФК "ПОЛІССЯ".

Футбольний клуб  «Полісся» (Житомир)

 

Команда  була заснована в Житомирі в 1959 році на базі обласної ради добровільного спортивного товариства «Авангард». З 1960 року команда виступала в першості СРСР (клас Б) під назвою «Полісся», представляючи товариство «Спартак».

З 1967 по 1976 рік житомирська команда носила назву «Автомобіліст», і саме тоді мала найвищі успіхи. У 1967 році «Автомобіліст» навіть став чемпіоном України, а шістнадцять його гравців отримали звання майстрів спорту. У 1972 році, «Автомобіліст», залишаючись одним з найсильніших клубів в республіці, став володарем першого Кубка України. У фіналі житомирські майстри в додатковий час перемогли донецький «Шахтар» - 1: 0.

З 1977 року після реорганізації футбольної першості Союзу Житомир був представлений в другій лізі (6 українська зона), отримавши нову назву - «Спартак». Далі, в 1987-1992 роках команда носила свою першу назва «Полісся», завоювала другий у своїй історії кубок України (1990 р), однак і це не допомогло їй утриматися серед учасників першої ліги новоствореного незалежного чемпіонату України.

У чемпіонаті 1992/93, який вперше проводився за системою «осінь-весна», команда перейшла під егіду заводу «Хімволокно», змінила назву на «Хімік» і за один сезон у другій лізі отримала право повернутися в першу. У першій лізі команда провела наступні сім сезонів. У зв'язку з фінансовими труднощами підприємство «Хімволокно» через два роки було змушене відмовитися від команди, а житомирський клуб знову повернув своє ім'я. За підсумками сезону 1999/2000 «Полісся» зайняло 15 місце в першій лізі і опустилося до другої. У наступному сезоні була перемога в групі «А» другої ліги і повернення. У наступному ж сезоні команда оступилася за крок до місця вже у вищій лізі. Але в перехідних іграх сильнішою виявилася олександрійська «Поліграфтехніка». Команда залишилася в першій лізі. Почалося падіння. Спочатку 11 місце, потім 18, а потім в сезоні 2004-2005 команда знялася зі змагань після першого кола.

У наступному чемпіонаті України Житомир представляли вже нові клуби: ОФК «Житичі» і МФК «Житомир», але вони проіснували менше сезону. До речі, свого часу в нашій команді грав діючий тренер ФК "Зоря" Юрій Вернидуб.

 

Щодо сучасності. 

У 2016 році рішенням Житомирської міської ради, був створенний муніципальний футбольний клуб «Житомир». 23 березня 2016 року директором було обрано Руслана Павлюка. 23 квітня відбувся дебютний матч. У своєму першому сезоні МФК «Житомир» провів шість ігор, здобувши дві перемоги, одну нічию та двічі програвши. В підсумку команда завершила груповий етап на третій позиції, відстаючи від другої на одне очко. 

У сезоні 16-17 аматорський чемпіонат розігрувався в зміненому форматі, а МФК «Житомир» потрапив до групи Б. Команда розпочала сезон 13 серпня з виїзної поразки проти "Таврії-Скіф". МФК Житомир став суперником у першому в історії домашньому матчі команди "Металіст 1925", який відбувся 27 серпня. Гра завершилася нульовою нічиєю, принісши перший бал в сезоні житомирянам, а стадіон "Металіст" відвідали більше 6500 вболівальників. У розіграші попереднього етапу аматорського кубку України суперником МФК «Житомир» став СК "Демня". Програвши в першому матчі з рахунком 1:2, житомиряни не зуміли відігратися вдома і покинули турнір. За підсумками першого кола МФК «Житомир» посів 7 сходинку, набравши 12 очок. На початку листопада клуб розпочав процедуру атестації в ІІ лігу на сезон 17-18. І команді це вдалося! З липня 2017 року ФК "Полісся" приймає участь у ІІ лізі Чемпіонату України серед профеіоналів. На жаль, поки "Центральний стадіон" на реконструкції, команда вимушена проводити свої домашні матчі в м. Коростень на стадіоні "Спартак". 

Сьогодні команда дійсно будується. Запросили нового тренера, оновили склад, поступово з'являється результат. Тому нам, вболівальникам, залишається тільки вірити в майбутні перемоги та підтримувати житомирян!

Офіційний сайт клубу: https://mfc.zt.ua/

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Тест на знання української мови
Тест на знання української мови Щорічно 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови! Трошки цікавих фактів для вас: вважається, що на сьогодні...
Онлайн-театру DRAMOX виповнилось два роки в Україні
Онлайн-театру DRAMOX виповнилось дв... Три роки тому чеський підприємець Мартін Хаєк зрозумів: він хоче частіше дивитися театральні вистави, але часу на походи...
Романтичні місця України - тест до дня всіх закоханих
Романтичні місця України - тест до... День Святого Валентина... А з чим асоціюється це свято у вас і з чого все починалося? Напевно, валентинки за шкільною па...