Захоплюючі факти про кухонні ножі: простий і веселий посібник

grossman.com.ua
Автор:
grossman.com.ua
03 червня 2024

Вам знайома така ситуація: стоїте ви перед полицею у магазині, дивитесь на кухонні ножі, що виставлені на ній та навіть гадки не маєте, як із чого почати свій вибір?

Захоплюючі факти про кухонні ножі: простий і веселий посібник

Ви стоїте і думаєте: “Ну, і що саме з усього цього різноманіття мені потрібно?” 

Що ж, якщо ці почуття та думки вам знайомі, візьміть чашку кави (або чаю, якщо він вам більше подобається) і давайте поринемо у світ кухонних ножів. Повірте, це буде значно простіше та цікавіше, чим ви думаєте! Ми зробимо нашу розмову веселою та легкою, як ранкова прогулянка у весняному парку.

Діючі особи та персонажі (типи кухонних ножів)

Давайте познайомимо вас із зірковими гравцями на вашій кухні:

naCKl3EztkfeD9Jwtn3brpq6XeHc2zzzD6aIPkiV7EK3ARpi5HoUZkK7RURzsR0bK9kkIy9Dx4Qf-8dU33aPOnCgIgwsOudELQK2vo3IMRlOUIQTxOjNt-ZNbJzmfBfOLpTvNFa9t27nLY0_TpEe82k

Ніж шеф-кухаря: сприймайте його як супергероя серед ножів. Він універсальний, надійний і готовий врятувати ситуацію, незалежно від того, що саме ви готуєте цього разу. Шеф-ніж наріже все що завгодно і у якій завгодно кількості. Особливо, якщо ви оберете гарний ніж та навчитесь правильно його використовувати.

3zahazGhW59ouxi3vGw3udflKsKRuPQyRXkZilnwY8td0b6Gg2anLvjBtXZL4HFCD6mTrHSiyBfuPXqO082lSiobuKCC8fKyfNm2089vuqeM6GrhjA8D1qB0LlcZelTiko7Nm4OpdSg1ztMqrotyT8Q

Універсальний ніж: Якщо ви готуєте багато та часто та не користуєтесь напівфабрикатами, шеф – найголовніший ніж на вашій кухні. Якщо ж ваші кулінарні потреби дещо скромніші. вам може більше підійти молодший брат шефа – універсальний ніж. Він дещо менший та легший і гарно підходить для невеликих повсякденних справ на домашній кухні.

gBUMasTXUkSn0MbHNkqhRBf0wO7Jgolltx8ynRaDY8HwF98hShI2QU2_Ef2hUvr0n_ENU0oMWM6GiatCzuELHhz3pHeSfCLT7CH3DldWHmsJmKwtnR8M_-dZApr6byE3L7y3qn6RAsvObMGr-wQO6lA

Маленький ніж для нарізання овочів та фруктів: напарник супергероя. Маленький, але потужний, він ідеально підходить для таких точних та тонких справ, як видалення сім'ян, листя та шкірки з фруктів або очищення креветок.

T6ByODuU8Sw158r3w_4c-xBzBFnkhtGJnle4O_sT7QxWIOD6LDCNNiKJpYeaP3mFkslZmWMLn_C1lNgDIbQhVEZ8oPbpL4BeJBKxmDQaUvP9WtaMahIJ34LlIs9X2RBG9c_RnN1Z5GzNiQbotVnNqyk

Зубчастий ніж для хліба: цей ніж розрізає хліб так легко та рівно, як столовий ніж ріже масло. Бо саме для цього він і зроблений. Зубчастий ніж – ваш вибір для приготування ідеальних тостів і бутербродів або розрізання великих тортів та пирогів. Дуже добре та охайно він розріже і соковиті плоди на кшталт стиглих помідорів.

1NXVaGYIESNfEMlreniuvBQ_ouNlAuzxqGWRyHHb4OHToaipUlZrwr9kK1H3_9rDGzu8jXKJtb1dDa-T0iFQB6WPQH6PAUduyve19MnbRmgHtMmmwZrD9r-zeO2QWnbbAtI5ibJVlXbfOcYXx4oHQhM

Ніж сантоку: японський двоюрідний брат ножа шеф-кухаря. Він чудово підходить для нарізання, рубання, подрібнення зелені і приготування фаршу. Користуватися цим ножем легко. Ріже він дуже добре та акуратно. Крім того, він виглядає надзвичайно круто.

fv7298S3CtyflmBe9xftUcMJ0L03t84sCIYz_WOCJxHdimQAW44H0PHvnD7oTgYC_v9SPNFkItw747tcLRCrEJ9VstrvKKGPun6RCuLU7Cbpgp7DllXZsuEyrIR8nRRAU3_gO0I2IwmZUadxzrOduNg

Ніж для нарізання м`яса: тонкий, вузький, довгий, гострий. Може мати жорстке або гнучке лезо. Жорстке лезо дозволяє легко та рівно нарізати великі шмати мяса, шинки та ковбаси (а ще він добре розрізає кавуни та дині). Ніж з гнучким лезом – це справжній акробат. Він дозволить легко та точно відрізати мясо від кісток і не втратити ані шматочка.  Підійде він і для оброблення великої риби.

З чого зроблені ваші ножі?

Гаразд, тепер давайте трохи подивимося на матеріали, з яких роблять ножі. І вирішимо, які саме більш за все підійдуть саме вам. Не хвилюйтеся, там не буде нічого складного.

  • Нержавіюча сталь 

Герой повсякденних справ. Більшість кухонних ножів для домашнього використання зроблені саме з них. 

Сучасні нержавіючі сталі стійкі до іржі та прості у догляді. Колись великим недоліком нержавійок була їх велика м'якість, через яку ножі з цих тупились дуже швидко. Сучасні нержавіючі сталі позбавлені цього недоліка і здатні зберігати гостроту досить довго. Особливо, якщо ви не будете забувати регулярно підправляти їх на мусаті.

Просто купіть ножі з якісної сталі та доглядайте за ними (це зовсім не складно). Які нержавіючі сталі вважають гарними для кухонних ножів? Ну, наприклад такі : VG-10, 1.4116, 3Cr13, AUS-8. 

  • Вуглецева сталь

Це саме те, що інколи називають старою школою. Ножі з неї довго зберігають гостроту. Та й заточити їх можна дуже гостро (якщо вміти це робити). 

Але у цієї сталі є великий недолік (особливо помітний у вологих умовах кухні) – вуглецева сталь може ржавіти. Деякі її сорти іржавіють стрімко, майже на очах. 

Якщо за таким ножем не доглядати, він вийде з ладу доволі швидко. Але якщо поводитись з ним правильно, він вірно та довго вам служитиме. 

Професійні кухарі часто згодні піти на ці клопоти задля підвищення якості своєї роботи. Чи виправдає подібний вибір на домашній кухні – вирішувати тільки вам. 

Ще варто згадати, що якісні ножі з клинками з кованої (або навіть дамаської) сталі ріжуть просто відмінно, але їхня твердість робить їх більш вразливими до ударів та падінь на тверду підлогу. 

Та й коштують ці ножі дуже не дешево.

  • Кераміка

Керамічний ніж довго залишається гострим, зовсім не боїться корозії, дуже гігієнічний (бо ніяк не реагує з біологічними рідинами), але може бути дуже крихким. Ми вже згадували про більшу крихкість ножів з твердих сортів сталі? Так ось, з керамікою все це ви можете збільшити у рази. Киньте керамічний ніж на підлогу, і він може просто розбитися. Можливо, за керамікою майбутнє, але їй точно є куди рости та у чому вдосконалюватись. Крихкість поки що залишається головною проблемою керамічних ножів.

Як зберегти свої ножі (поради щодо обслуговування)

Декілька прости правил дозволять вам користуватися вашими кухонними ножами довго та щасливо (і може навіть передати їх нащадкам):

  1. Регулярно підточуйте ваші нож. Тупий ніж – небезпечний ніж. Куди більш небезпечний, чим ніж гострий. Бо поведінка тупого ножа може бути зовсім несподіваною. Він може відскочити від матеріалу, що нарізається, може наштовхнутись на кістку та різко змінити траєкторію руху. Все це дуже небезпечно. Саме тому тупими ножами краще не працювати зовсім.
  2. Використовуйте мусат.  Ви послухалися нашої поради та купили ніж з якісної нержавіючої сталі? Мусат вам у поміч! Регулярно підправляйте свої ножі і точильний камінь чи точилка довго вам не знадобляться. Точильні камені використовують лише для тих ножів, що затупилися дуже сильно. Абразив швидко сточує сталь, тому точилки та камені використовують лише тоді, коли це дійсно потрібно. 
  3. Мийте ножі тільку вручну! Ножі просто ненавидять посудомийні машини. І ця ненависть взаємна. Не хочете зіпсувати ваші ножі? Вимийте їх вручну з м’яким милом і водою, а потім як слід протріть та висушіть. Поступайте так навіть з тими ножами, про які сам виробник чи продавець сказали вам, що їх можна мити у посудомийній машині. Запам'ятайте: ЖОДЕН ніж не любить, коли його миють у посудомийці!
  4. Зберігайте свої ножі в блоці для ножів, на магнітній смузі або у рулоні для ножів. Ніколи не кидайте їх у шухляду до виделок та ложок. По-перше, так ви зіпсуєте та затупите леза. По-друге, наразите себе та близьких на небезпеку напоротися рукою на ніж. Особливо це треба розуміти, якщо на кухні бувають діти. 

Вибір правильного ножа. Поради для новачків

Вибір ножа може здатися складним, але ось вам невеличка шпаргалка. Ще три простих правила:

Ніж має бути зручний 

Але не існує ножа зручного взагалі. Є ніж який більше підходить саме для вас. 

Часто він може здаватись зовсім не зручним комусь іншому. І навпаки. 

Тому, перед тим як купити ніж, краще зважити його у власних руках.

Якщо ніж здається занадто важким або занадто легким, а руків'я викликає відчуття дискомфорту – продовжуйте шукати.

Виберіть ніж, який відповідає вашому стилю приготування їжі

Для чого вам самий гарний шеф-ніж, якщо ви відчули, що для вас немає нічого гарнішого за сантоку?

І нехай усі кажуть, що шеф-ніж – то головний ніж на європейській кухні. Який ніж буде головний на вашій кухні вирішувати тільки вам. 

Бо для чого вам ніж для нарізання мяса, якщо ви – вегетаріанець? Або ніж для нарізання хліба, якщо ви хліб принципово не їсте?

Якість головніша за кількість 

Краще мати пару якісних ножів, що насправді вам потрібні, чим цілу шухляду, повну тупого, дешевого непотребу. 

До речі, той ніж, яким ви користуєтесь частіше за інші, і має бути самим дорогим та якісним. 

Часто у цій ролі виступають все ті ж шеф-ніж або сантоку. 

Зубчастий ніж рекомендують купувати якмога довший, щоби розпилювати усе в один прохід. 

А ось маленький овочевий ніж може бути недорогим. Бо для його задач якась там феноменальна сталь не потрібна.

Наші побажання

Наша маленька подорож у дивовижний світ кухонних ножів підійшла до кінця. Тепер беріть кухонний ніж і впевнено рубайте, нарізайте шматочками та кубиками, нарізайте соломкою та подрібнюйте. 

Пам’ятайте, що правильний ніж може зробити ваші роботу на кухні не просто легшою, а й набагато веселішою та приємнішою. А коли ви готуєте щось у гарному настрої, усе виходить помітно смачнішим! 

Джерело - https://grossman.com.ua

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як обрати ювелірну прикрасу для весілля: поради для подарунка
Як обрати ювелірну прикрасу для вес... Дізнайтеся, як вибрати ідеальні ювелірні прикраси для весільного подарунка, враховуючи стиль, символіку та персоналізаці...
7 унікальних та цікавих місць Вінничини
7 унікальних та цікавих місць Вінни... Україна така розмаїта та багата на цікавинки. Наша Вінничина не виняток! У Вінницькій області є чимало унікальних місць,...
Програма Porsche Approved: чи варто купувати автомобіль з пробігом?
Програма Porsche Approved: чи варто... Вибір автомобіля завжди був складним завданням, особливо коли мова йде про преміальні марки. Одним з варіантів є придбан...