Генератори в медичних установах: забезпечення електроенергією життєво важливих систем

bezpeka-shop.com
Автор:
bezpeka-shop.com
31 січня 2024

Лікарні, пологові будинки, поліклініки, травмпункти, фельдшерсько-акушерські пункти, станції швидкої допомоги — усі ці установи мають стабільно працювати в будь-яких умовах. Відповідно до правил улаштування електроустановок (ПУЕ) медичні установи є електроприймачами І категорії, від безперебійної роботи яких залежить життя людей. Це обумовлює підвищені вимоги надійності та стабільності електропостачання. Рішенням на випадок форс-мажору є встановлення надійних генераторів електроенергії.

Генератори в медичних установах: забезпечення електроенергією життєво важливих систем

Чому потрібні генератори у медичних закладах?

Що швидше буде відновлено стаціонарне мережеве електропостачання, то краще. Але медичні установи не мають змоги спокійно дочекатись цього, час тут є надто важливим, іноді життєво важливим ресурсом. І хоча відновлення електропостачання лікарень та поліклінік є пріоритетом ремонтних бригад, кожен медичний заклад повинен мати надійне джерело резервного живлення. Воно потрібне, тому що:

  • Підтримує роботу реанімаційного обладнання: дефібриляторів, апаратів штучної вентиляції легень, інкубаторів для новонароджених тощо.
  • Підтримує роботу холодильних та морозильних камер, зберігаючи лабораторні зразки та лікарські препарати. Суворою умовою збереження багатьох ліків, зокрема вакцин, є стабільно низька температура.
  • Забезпечує виконання діагностичних та лікувальних процедур. Рентгенівські, УЗД-апарати, КТ, МРТ, доплер, стерилізатори, операційне обладнання — все це потребує стабільного електропостачання, відсутність якого загрожує зривом лікувального процесу.
  • Підтримує потрібний рівень освітлення, що вкрай важливо для усіх медзакладів.
  • Підтримує роботу харчового та прального блоку.
  • Підтримує роботу внутрішньолікарняних комп'ютерних мереж, захищає дані, втрата яких може бути критичною як для установи, так і для кожного окремого пацієнта.
  • Забезпечує потрібний рівень комфорту для пацієнтів. Річ не лише про побутові зручності, як от робота розеток та світильників у палатах. Приклад: з неробочим ліфтом доставлення на верхні поверхи пацієнтів, обмежених у пересуванні, перетворюється на проблему.

Типи генераторів для медичних установ

Є кілька варіантів резервного електропостачання медичних установ. Номер один — це дизельний генератор. Дизельні генератори здатні забезпечити потужність, достатню для підтримки роботи величезної кількості обладнання, до того ж вони в змозі працювати безперервно кілька діб та економно витрачають паливо. Саме дизельний генератор в Києві — обов'язкова складова енергетичної безпеки лікарень, поліклінік та пологових будинків.

Потужні газові генератори також іноді використовують як резервні джерела електропостачання медичних установ. Зазвичай це стаціонарні газогенератори, які працюють на природному газі газорозподільної мережі.

Ще одним рішенням є система із джерел відновлюваної енергії. Мережа об'єднує фотоелектричні модулі (сонячні панелі) та/або вітрогенератори, контролери та накопичувальні інвертори. Вона може бути достатньо ефективною та надійною, щоб забезпечити потреби невеликого і навіть середнього медичного закладу. Наприклад, фельдшерсько-акушерського пункту або районної лікарні.

Вимоги до генераторів для медичних установ

Умови роботи медичних установ, а також їх специфічного обладнання, висувають особливі вимоги до генераторів електроенергії. Генератор має:

  • Забезпечувати безперервне електропостачання. На увімкнення аварійного живлення є не більше 10 секунд.
  • Мати достатню потужність, щоб забезпечити живленням все електроустаткування з урахуванням пускових струмів, плюс запас не менше ніж 35%.
  • Для чутливого медичного обладнання використовувати ДБЖ подвійного перетворення (online), для забезпечення правильної синусоїди під час роботи від мережі та від акумуляторних батарей, перемикання на АКБ та назад без розриву. Ще один варіант забезпечення стабільної та чистої напруги — генератор інверторного типу.

Для вибору генератора для медичного закладу рекомендовано звертатися до спеціалізованих постачальників, які можуть запропонувати рішення з урахуванням специфіки.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Подаруйте найкраще літо дитині з дитячим басейном
Подаруйте найкраще літо дитині з ди... Вибір басейну для дитини потребує ретельного підходу та врахування кількох важливих аспектів. У цій статті ми розглянемо...
ТОП-7 Великодніх мультиків для всієї сім'ї
ТОП-7 Великодніх мультиків для всіє... Ловіть добірку мультфільмів про світле свято - Великодня! Це чудова нагода цікаво та весело провести час зі сім'єю, а та...
Печемо паски: ТОП-5 найсмачніших рецептів
Печемо паски: ТОП-5 найсмачніших ре... Наближається світле свято - Воскресіння Господнє! На кожному Великодньому столі обов'язковим елементом є паска. Тож лові...