Переведення годинника на зимовий час: 9 порад, як це пережити

Афіша Тернополя - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Тернополя - MoeMisto.ua
27 жовтня 2023

Датою переходу на зимовий час визначено останню неділю жовтня. Це означає, що у 2023 році українці повинні перевести стрілки годинника на одну годину назад в ніч з 28 на 29 жовтня!

Пропонуємо вам 9 порад, як пережити переведення годинника з найменшим стресом для організму!

Переведення годинника на зимовий час: 9 порад, як це пережити

На відміну від "літнього переходу", переведення годинника на зимовий час дається людині значно важче. Стрілки годинника доведеться перевести назад, і ми втрачаємо цілу годину звичного сну.

Дослідження вчених засвідчують, що процедура переведення часу згубно впливає на людину. Через зміну звичного режиму наш організм вимушений швидко увійти в новий графік, і через це збільшується стрес, порушується сон, знижується імунітет, погіршується робота серцево-судинної системи, з'являється роздратованість. Найгірше переносять зміну часу люди похилого віку і діти.

У перші дні після переходу на літній час збільшується відсоток нещасних випадків, ДТП, серцевих хвороб. Зокрема, дослідження американських вчених підтвердили, що переведення годинника на годину вперед асоціюється із зростанням ризику серцевих нападів на 20-24% у наступні понеділок та вівторок.

У цьому матеріалі ми зібрали прості, але корисні поради про те, як легше звикнути до нового ритму та зменшити вплив переведення годинника на організм.

1. Лягайте спати раніше

Людині потрібно у середньому два тижні, щоб організм звик до нового режиму. І щоб цей процес відбувався швидко та без наслідків – не виснажуйте себе примусовим дотриманням "старого" графіку. Якщо ви о 21:00 відчуваєте сонливість, то без роздумів йдіть до ліжка. Не змушуйте себе сидіти до 22:00, бо ж "раніше я лягав о цій годині".

Для того, щоб не відчути негативного впливу переведення годинника, лікарі радять лягти спати раніше. Таким чином перехід на літній час не буде настільки відчутним, а після двох тижнів графік нормалізується.

 2. Підіймайтеся з ліжка за минулим часом

Коли лягаєш раніше, то й вставати можна за звичкою організму. У такому разі вчені радять залишити колишнім час пробудження. По-перше, ваш "старий" режим не буде грубо порушений. По-друге, ви отримаєте додатковий час для власних справ. А це одна з мікро-звичок на шляху до підвищення своєї продуктивності.

 3. Дайте собі можливість поступово відійти від сну

Коли прокидаєтесь, не варто одразу підриватися з ліжка (особливо, якщо слідуєте попередній пораді).

Лікарі радять після пробудження кілька хвилин полежати, щоб адаптувати організм до нового часу пробудження. Подаруйте собі кілька хвилинок лінощів.

4. Займайтеся легкими фізичними вправами

Навіть якщо ви не прихильник спорту, після пробудження спробуйте зробити мінімальний комплекс фізичних вправ. Наприклад, добре потягніться, потім підіймайтеся з ліжка та зробіть нахили шиї та тіла у різні сторони. Це дозволить остаточно позбавитись від залишків сну та наповнить енергією.

 5. Більше гуляйте та приймайте "сонячні ванни"

Сонячне світло у розумних дозах позитивно впливає на функції головного мозку і вегетативної нервової системи, яка регулює роботу всього організму. Саме тому після довгої похмурої зими сонячні дні підіймають людині настрій та дають енергію.

А піші прогулянки не просто розвивають м'язи ніг, але і тримають в тонусі весь організм. У поєднанні із сонячним світлом піші прогулянки допомагають зняти стрес та почувати себе краще під час адаптації до нового режиму. До того ж, сонце тепер встає раніше, тож чому б не взяти за звичку виходити на роботу трошки раніше?

 6. Будьте особливо уважними за кермом

Одним з негативних статистичних наслідків переходу на літній час є збільшення ДТП за участі автомобілістів.

Лікарі пояснюють це тим, що порушення звичного режиму і недосипання погано впливають на концентрацію уважності і, відповідно, на водіння. За можливості не сідайте за кермо у перші дні після переведення годинників. Дайте організму адаптуватися до змін.

7. Вживайте натуральні вітаміни та слідкуйте за харчуванням

Аби укріпити свій імунітет та психіку, варто збільшити кількість корисних речовин у вашому тілі. І кращий вибір – це вживання багатих вітамінами овочів та фруктів. Наприклад, цитрусових.

Крім того, уважніше ставтеся до харчування, яке дуже впливає на самопочуття. На період адаптації варто відмовитися від жирної і гострої їжі, кофеїну та алкоголю, варто обмежити солодке.

8. Приймайте контрастний душ

Контрастний душ активізує роботу головного мозку, що позитивно впливає на адаптацію організму до переходу на літній час.

Ранковий контрастний душ, особливо після фізичних вправ, допоможе підбадьоритися та налаштуватися на активний день.

9. Готуйтеся до наступного дня заздалегідь

У перші дні після переведення годинника (а краще – взагалі взяти цю практику за звичку), варто готуватися до наступного дня заздалегідь.

Підготуйте "на завтра" все, що можете: одяг, сумку, сніданок, взуття, документи. Це зекономить ваш час та нерви, і знизить стрес від ранку за новим режимом.

Використання цих практик дозволить вашому внутрішньому годиннику легше синхронізуватися зі змінами в навколишньому середовищі і захистить від згубних наслідків переведення часу. 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Гіроскутер: сучасний транспорт майбутнього
Гіроскутер: сучасний транспорт майб... У наш час технології швидко розвиваються, і з кожним роком з'являється все більше інноваційних пристроїв, які полегшують...
10 кращих хітів виконаних українською
10 кращих хітів виконаних українськ... Рідна мова - така солов'їна і милозвучна. Нас навчили слухати російське, бо воно "краще". Та хіба ж так? Просто своєму н...
Цікавий тест на знання української мови. Перевіряємо свої знання!
Цікавий тест на знання української... Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування перейшла на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами,...