Як цікаво викладати біологію 2023

https://bukischool.com.ua
Автор:
https://bukischool.com.ua
08 серпня 2023

Вивчення біології в школі дає основні знання, які знадобляться і в дорослому житті. Від того як працює наш організм до того як закрити його потреби, від опису життя інших істот до схем розмноження - кожна тема актуальна для повсякденності.

Було б круто знати предмет хоча б на базовому рівні, дати дітям можливість досліджувати і вивчати біологію. Це потрібно, щоб розуміти себе та навколишній світ. Наприклад: що таке здорове харчування та як підібрати здорову дієту або як правильно доглядати за домашніми улюбленцями і які рослини краще не чіпати.

Як цікаво викладати біологію 2023

Як зробити навчання для дитини більш цікавим

Зазвичай дітям не цікаво вивчати біологію через неправильний підхід педагога. Це може бути нудна подача інформації. Просто читання з підручника, погодьтеся мало кого може зацікавити. Грубість або незацікавленість самого викладача до роботи може відштовхнути дитину. Тож як зробити звичні лекційні та практичні завдання більш цікавим:

  • Надання інформації в ігровій формі. Навчання дається легше, якщо воно відбувається в ігровій формі. Проте не варто використовувати одній й ті ж ігрові заняття для всіх. Навряд старшокласники захочуть грати в ігри, але якщо знайти дійсно цікаве та відповідне до їхнього віку заняття, то й вони будуть дійсно зацікавленні в навчанні.
  • Не використовуйте складні терміни. Дітям буде важко зрозуміти інформацію, якщо вона буде побудована складними термінами. Потрібно використовувати досить  прості та зрозумілі слова. У разі коли це назва і замінити простими словами неможливо, знайдіть схожі. Наприклад слово “грани” (стоси з тилакоїдів, основні елементи внутрішньої структури хлоропласту) схоже на “ґрати”, тож  кожен раз коли учень забуватиме  “грани” нагадуйте про схоже слово, так він швидше запам’ятає.
  • Давайте дітям цікаве домашнє завдання. Презентації, кросворди, плакати, опитування - те що дітям буде цікаво розв’язувати. Можна придумати самому або знайти в інтернеті. У разі невиконання, не сваріть дитину, спробуйте виконати завдання разом або перенести на наступне заняття.

[b]

Устаткування в школах

В багатьох школах немає нормального обладнання, воно або з часів союзу або непридатне для використання. В деяких школах його немає зовсім. Тому вчителі навчилися проводити цікаві уроки й без нього. Ось декілька порад як проводити урок без устаткування:

  • Ліпка. Роздайте пластилін та почніть ліпити разом з дітьми, наприклад клітину. Під час процесу пояснюйте що за частину ви зараз робите, як вона називається та які її функції.
  • Видрук. Це найлегший спосіб, бо фотографію можна знайти в інтернеті. Просто  видрукувати та вішайте на дошку за допомогою магнітів.

 

  • Гербарій. Звісно, це працює  тільки з рослинами.Проте  показати як виглядає , де знаходиться стебло, листки, квітка тощо можна. Або ж замінити на живі квіти, це буде зручніше.

Стосунки між учнем і педагогом

Комунікація

  • Незрозуміле формулювання завдання. Недостатньо чітких вказівок, погана комунікація, ухилення від питань.
  • Відсутність фідбеку. Педагог не надає учневі зворотний зв'язок щодо його прогресу. В результаті учень може не знати, що робить  правильно, а що ні.
  • Нестача індивідуального підходу. Небажання вислуховування та відсутність спільної роботи - ознаки не налагодженої комунікації, між учнем і педагогом, що може впливати на якість навчання, мотивацію, самооцінку та сприйняття учня щодо навчального процесу.

Тож щоб налагодити спілкування  зробіть сприятливу атмосферу. Пам'ятайте про важливість взаємоповаги та підтримки. Проявляйте активний інтерес до думок, поглядів та досягнень учня.

Забезпечуйте систематичний та конструктивний фідбек щодо роботи учня. Підкреслюйте його успіхи та досягнення, а також надайте рекомендації щодо поліпшення.

[c]

Авторитет

Завоювання авторитету та поваги в дітей є важливим аспектом взаємодії педагога та учнів. Ось кілька методів, які можуть допомогти в цьому процесі:

  • Демонструйте високий рівень відповідальності у своїх обов'язках як педагога. Будьте пунктуальними, дотримуйтесь обіцянок, проявляйте професіоналізм та досвід. Це допоможе учням бачити вас як авторитетну та надійну особу.
  • Показуйте зацікавленість у житті та досягненнях учнів. Слухайте їх думки та ідеї, ставте запитання та стимулюйте їх розуміння. Показуючи інтерес до них як особистостей, ви будуєте позитивні стосунки та заслуговуєте на повагу.
  • Установіть чіткі правила та очікування щодо поведінки та навчання в класі. Будьте послідовними у їх застосуванні, але при цьому дозволяйте учням висловлювати свої думки та давати пропозиції. Це допоможе створити атмосферу взаєморозуміння та довіри.

 Блог

Вчителі які вміють зацікавити часто створюють блоги. Це дозволяє ділитися знаннями, ідеями, та досвідом з іншими. Блог може стати платформою для спілкування з учнями, представлення додаткового матеріалу або проведення онлайн уроків.

Ось декілька вчителів, які ведуть свої блоги та допоможуть з вивченням біології:

  • bohdan_bio - допоможе підготуватися до НМТ/ ЗНО за допомогою коротких, а головне зрозумілих відео в  Tik Tok.
  • katya_znohub_bio так само як і Богдан, не тільки допомагає підготуватися до екзаменів, а й просто вивчити багато цікавого за допомогою коротких відео або більш розширено в You Tube.

Проте блогінг точно не для всіх, за досвідом викладачів Букіскул, в ньому є як плюси, так і мінуси, не всі бажають впізнаваності. Але в них можна піддивитися  деякі хитрощі, для вдосконалення себе.

Професія вчителя

Наразі професія вчителя, втрачає свою популярність. Кожного сьомого вчителя, котрий йшов на пенсію ніким замінити. Все через складність роботи з дітьми та низьку зарплату. Однак є багато освітян, які люблять свою роботу. Одним професія подобається за можливість надання своїх знань, а іншим за працю з дітьми.

Отже, зараз як і основний заробіток, так і підробіток доступний в будь-яких форматах, є варіант роботи репетитором чи викладачем курсів.

Проведення лекцій також не обмежується однією класною кімнатою. Музей чи  галерея, парк чи відкритий майданчик, є багато місць де можна провести заняття, не тільки навчаючи дітей, а й розвинутися самому.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як розпізнати дефіцит цинку в організмі та чому він виникає?
Як розпізнати дефіцит цинку в орган... Життєво важливим мікроелементом для дорослих та дітей є цинк, який міститься в яловичині, курятині, рибі, яйцях, креветк...
Паска а-ля панетоне від Євгена Клопотенка (відеорецепт)
Паска а-ля панетоне від Євгена Клоп... У кожної господині є свій рецепт паски, але я вважаю, що чим більше варіантів, тим краще. Особливо, якщо цей варіант пер...
Як вийти з Великого посту без шкоди доя здоров‘я
Як вийти з Великого посту без шкоди... Актуальне наразі питання, адже вже цього тижня завершується Великий піст. І якщо відразу накинутись на всі продукти, які...