Історія фестивалю яскравих фарб «Holi»

MoeMisto
Автор:
MoeMisto
12 серпня 2019

Уже два роки поспіль влітку Вінниця святкує фестиваль яскравих фарб «Holi»
Яка історія цього свята? Які традиційні обряди фестивалю? І як святкують у інших країнах? Та як готуватись до свята фарб у Вінниці?!

 

Історія фестивалю яскравих фарб «Holi»

Холі або фестиваль яскравих фарб, як його ще називають, традиційне індуїстське свято весни, яке святкується в Індії, Непалі, Бангладеш,Пакистані, Шрі-Ленці та інших країнах із значними індуськими діаспорами, такими як Суринам, Гаяна, ПАР, Тринідад і Тобаго,Велика Британія, США, Маврикій і Фіджі.



Як відбувається святкування на батьківщині свята?
Святкування триває кілька днів і кожного дня є свої традиційні обряди. 
Головний день фестивалю має назву «Дхулхеті», «Дхуланді» або «Дхуленді». Саме цього дня люди обсипають один одного кольоровими фарбами та поливають підфарбованою водою.
Наступний день свята має назву «Холіка-Дахан» («спалення Холіки») або «Чотті-Холі» («маленька Холі»). В цей день запалюється багаття на честь дивовижного спасіння молодого Прахлада. Ходить легенда, що саме в цей день люта богиня Холіка, сестра Хіран'якашіпу, кинула Прахлада у полум'я. Холіка сама згоріла, але Прахлад, завдяки поклонінню Вішну, навіть уникнув обпалень. 

Через п'ять днів відбувається день «Ранґапанчамі», після якого використання колорів закінчується. 
Традиційний період святкувань - початок весни, перші дні березня - початок квітня. 
Крім того, свято Холі пов'язують з історією про те, як Шива спопелив своїм третім оком бога любові Каму.  Але на прохання дружини Шиви Парваті і дружини Ками богині Раті Шива повернув Камі тіло на 3 місяці в році. Коли Кама знаходить тіло, все навколо розквітає, і щасливі люди святкують найвеселіше свято любові.

Свято яскравих фарб збереглось і досі. І не просто збереглось, а активно поширолось у інші країни. 
Вже за місяць до свята елементи фестивалю, пакетики з порошкоподібною фарбою, з'явиляються майже у всіх крамницях і магазинах. А раніше необхідні пристосування і матеріали - барвники, бамбукові пирскавки, порошки - виготовлялися самостійно.
До речі, всі ці кольорові порошки робляться з лікувальних трав, які допомагають боротися з поширенням різних весняних вірусів.


Це одне із небагатьох індуїстських свят, коли люди намагаються не одягати свій найкращий святоковий одягу - навпаки, одягаються скромніше і простіше. Ображатися на тих, хто облив вас фарбою в цей день не прийнято, а навпаки, ви маєте подякувати за таку милість. В індійській культурі вважається, що чим сильніше ти забруднився фарбою, тим більше добрих побажань ти отримаєш!


Тепер це свято святкують майже у кожній країні світу. Люди розмальовують себе та інших, вулиці, площі різними кольорами, танцють та веселяться під музику. Головні атрибути свята: більше яскравих кольорів, веселощі, танці, музика. 
Як святкували минулого року у Вінниці дивись тут: 



Приєднуйся до святкування цього року! Фестивалю яскравих фарб «Holi» у Вінниці відбудеться 25 серпня у Центральному міському парку.
Розфарбуй своє життя хоч на один день яскравими фарбами!)
 

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Ретро-музей АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо у Вінниці!
Ретро-музей АвтоМотоВелоФотоТелеРад... Думаєте, що музеї - це нудно, старомодно і невесело!? Помиляєтесь!) Вінницькі музеї якраз навпаки - ламають стереотипи...
Найкращі цитати Ліни Костенко: про життя, кохання, людей, пандемію і ....війну та полтику!
Найкращі цитати Ліни Костенко: про... 19 березня 2024 року святкує свій 94-річний ювілей геніальна людина, українська поетеса, одна з найвідоміших жінок сучас...
Зустрічаємо весну: які кольори в макіяжі модні цього року
Зустрічаємо весну: які кольори в ма... Ще зовсім недавно одним із помітних весняних трендів був мономакіяж, заснований на акцентах, виконаних одним-єдиним коль...