Фестиваль "Палімпсести". Стус-фест

Фестиваль "Палімпсести". Стус-фест

Поезія Стуса і сучасних поетів, музика, театр, стріт-арт, перформанси, дискусії про творчість Стуса та український Схід. Тарас Компаниченко, сестри Тельнюк, Дмитро Стус, Василь Овсієнко, Олена Стяжкіна, Вахтанг Кіпіані, Олександр Никитюк, Таня-Марія Литвинюк, Любов Якимчук, Олег Коцарев, Павло Лисий, Віра Бондар, Олександра Матвійчук та інші.

Відкрити наново. Написати поверх геніального тексту. Співтворити. Відчитати нові й відчути питомі сенси стусівського слова. 

Палімпсести – пергамент, на якому стерли давній текст. Але чи не проступають притлумлені значення? Чи не є кожен наступний шар тим відчитуванням прихованого, відкриттям інакшим, але закоріненим у прадавніх рукописах? 

«Палімпсести» – назва збірки, візитівка по-стусівськи. Фестиваль спонукає вкотре перечитати Стуса, відкрити нові сенси, якими озивається його творчість. «Палімпсести» анонсують стирання негативних стереотипів, уникання збаналізованости стусівського образу. 

Натомість Стус повертається до людей. У роковини смерти. Близький кожному. Озивається своїм болючим словом. Повертається не лише до Вінниці чи окупованого нині Донецька. Стусівське повернення – повернення Орфея з однойменного вірша. Балансування між життям і смертю у просторі творчости. Стус вертає до себе й до нас, єднаючи всю Україну. 

У просторі «Палімпсестів» має відбуватися символічний стусопростір, де творитимуть митці з Вінниці й Донецька, Києва, Львова та інших регіонів України. Слово єднає, лише разом ми здатні креслити нові й розпізнати прадавні послання.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення