Купання на Водохреща

Купання на Водохреща

На відміну від минулорічного свята Водохреща, коли через карантиннні обмеження не освячували водойми офіційно, цього року на свято Водохреща і водойми освячують, і купелі ггтують на різних локаціях і готуються купатись всі охочі.

Всі бажаючі вінничани, які не хочуть пропускати традицію купання в ополонці, можуть скупатися на Водохреща у Вінниці у ополонках, неосвячених церквою, які приготують місцеві заклади чи активісти.  

 Традиція купання в ополонці сягає давніх давен і збереглася до сьогодні. 
Зазвичай у місцях купання облаштовують умови для зручності проведення обряду, на місці повинні чергувати медики і рятувальники, щоб уникнути нещасних випадків. Спершу священик читає молитву і освячує місце, де люди будуть купатися. Потім віряни заходять у воду і три рази повністю занурюються у воду, читають молитву і виходять з води. Якщо у Вас є бажання, але з якихось причин, щось зупиняє - ми Вам в цьому можемо допомогти. Багато будуть плавати вперше, і дуже важливо все правильно зробити, підтримати. 
Цього року буде все набагато скромніше. Хто хоче, то купається індивідуально. Скупатись з "розмахом" з масовими зібраннями  цього року не вийде(.

Такого обов’язку, як пірнати в ополонку на Водохреща немає, -  розповідає священик  Віталій Голоскевич.  Однак, хто має таке бажання,  може це зробити. Вважається, що в цей день вода в водоймах стає цілющою і може зберігатися десятиліттями і при цьому не псується. Але “змити” з себе гріхи в ополонці на Водохреща – не вийде

Якщо ви все ж таки з тих, хто точно купатиметься в ополонці, прихопіть із собою махровий халат, рушник, комплект змінного одягу, теплий одяг; купальник або плавки; не ковзаючі тапочки або ж вовняні шкарпетки; гумову шапочку. 

Отож, де можна скупатись в ополонці на Водохреще у Вінниці:

Ополонка на Вишенському озері.
Традиційне місце зібрання для купання на Водохреще. 
Цього року окрім традиційної ополонки на озері буде організовано справжній Winter Day  - Благодійний проєкт з нагоди свята Водохреще зі збором коштів на ЗСУ
З 7 ранку тут можна і скупатись і посмакувати гарячими зігріваючими напоями. 
Більше про Winter Day на Водохреще тут



► Ще однієї з основних локацією буде озеро біля Олієжиркомбінату. 
На водоймі, що в районі Вінницького олійножиркомбінату (вул. Волошкова, 8) пірнати в ополонку теж можна з 7 ранку!
На цій локації на вінничан чекають теж зігріваючі напої. 



► Окрім традиційних місць для купання скупатись можна і біля Вінницької Реберні


За традицією Вінницька реберня пригощатиме всіх, хто зануриться в ополонку апетитною та корисною рибною юшкою власного приготування та напоями зігріваючими - наливками, глінтвейном та хреновухою. 

Святкове пірнання розпочинатимуть о 10:00
Родзинкою цьогорічних купань є благодійна мета - збір коштів на "тепло" для ЗСУ. 


► Свято ВОДОХРЕЩА у барі КАРАБАС
Ополонки у барі Карабас немає, та й поблузи теж, але це не привід не "відсвяткувати" саме тут Водохреща. Адже тут на вас чекає справжня святкова програма з вулчним приготуванням рибної юшки, шашлика,  плову! Ну і звісно пригощатимуть зігріваючими напоями. А готуватимуть це все українські козаки. 
Свято розпочнеться о 12:00
Всі деталі тут

► Традиційно скупатись можна буде в ополонці в мікрорайоні "Тяжилів".  Локація для купання буде облаштована на Тяжилівському озері біля церкви!
Ополонка також буде освячена. А воду можна набрати поруч біля місцевої церкви.

Скупатись можна і на Старому місті, на території дитячо-юнацької спортивної школи №2


Хто хоче долучитись до релігійної частини свята, то у Спасо-Преображенському соборі відбудеться богослужіння. Служба проходитиме з дотриманням дистанції та масочного режиму. 

Будьте уважні та обережні! Перед купанням потрібно розігріти тіло, зробивши розминку. Занурюватися радять по шию, не замочивши голову, аби уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. У воді не можна затримуватися, а вийшовши з води – потрібно одразу витертися рушником і одягтися. Після чого зайти в приміщення і випити теплого чаю.

Всім гарного купання!

Коментарі до події (1)
  • Максим Коломийчук 18 Січня

    цікаво, чи багато людей - хворих на ковід - піде в цей день купатись?
    і хто знає - Зеленського в буковелі вже оштрафували?
Отримуйте
регулярні оновлення