Молодіжний бієнале з українських традиційних ремесел

Молодіжний бієнале з українських традиційних ремесел

До Міжнародного дня музеїв, який відзначався 18 травня, у Вінницькому обласному краєзнавчому музею  відкрився ІV Молодіжний бієнале українських традиційних ремесел, який присвячений 110-літтю видатного гончара Вінниччини Олександра Ганжі. 

Олександр Дорофійович Ганжа народився у 1905 р. у с. Жорнище Іллінецького р-ну Вінницької обл. у родині гончарів у кількох поколіннях. Крім побутового посуду створив низку керамічної пластики, яка мала яскравий особистий стиль. Роботи гончара експонувалися на багатьох всеукраїнських та міжнародних виставках.

В рамках Молодіжного бієнале вперше у Вінниці представлено колекцію творів знаного майстра з родинного зібрання, а також представлені роботи його синів: кераміка Петра Ганжі (у співавторстві з Наталею Черновою) і гобелен лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Степана Ганжі – всі роботи цього року подаровані музею.

В експозиції бієнале представлені роботи, виконані у різних видах народної творчості:

  • Кераміка (представлена студією кераміки вінницького палацу дітей та юнацтва, керівник М. Діденко, відділення декоративно-прикладного мистецтва ТУК, керівник В. Рижий, художнє відділення ВДМШ № 2, керівник О. Верхова-Єднак)
  • Лозоплетіння (центр дитячої та юнацької творчості «Барви України», керівник І Тесленко)
  • Ткацтво (центр дитячої та юнацької творчості «Барви України», керівник О. Кізімова)
  • Декоративний розпис (студія «Скарб», керівник І. Угринчук, центр дитячої та юнацької творчості «Барви України», художнє відділення ВДМШ № 2, керівник М. Верхова)
  • Рогозоплетіння (студія ДУМа с. Писарівка – Щітки, керівник Г. Заєць)
  • Ляльки (студія Вінницького районного будинку культури, керівник Г. Остапчук)
  • Бісер (О. Поворознюк)

Окрім нагородження у номінаціях окремих видів мистецтва цього року є номінації для послідовників творчості О. Ганжі – Ізабель Гібаєва і Надія Бурячок (викладач О. Кульчицька). Загалом, у бієнале ремесел взяли участь 78 юних майстрів, в залі експоновано понад 100 робіт. Твори переможців будуть представлені також на ювілейних заходах на батьківщині О. Ганжі у с. Жорнище.

Виставка триватиме до  28 червня 2015 р.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення