10 яскравих хмельницьких муралів

 Олександра
Автор:
Олександра
05 червня 2023

Історія створення муралів у Хмельницькому охоплює вже понад 5 років. За цей час у місті створили близько двох десятків малюнків. Там, де раніше “красувалися” старі стіни, тепер милують око справжні шедеври. Створювали їх як місцеві художники та волонтери, так і митці й добровольці з інших міст України.
 

10 яскравих хмельницьких муралів

Дівчина з кулями

Де знаходиться: Інститутська, 6/3.

Перший великий мурал, створений у місті у 2014 році. Малювали його команда художників М-97 з Одеси. Стріт-арт під назвою “Поверніть нам наше небо” займає площу понад 300 квадратних метрів та охоплює десять поверхів будинку.

Козак-кобзар

Де знаходиться: Гагаріна, 20.

Навпроти філармонії на стіні житлового будинку №20, що на Гагаріна, раніше красувалися радянські “серп і молот”. Тепер на місці забороненої символіки з’явилося зображення козака, що грає на кобзі. Одягнений він у військову форму замість традиційної вишиванки. Творцем муралу став місцевий художник Андрій Томчишен. Працював художник понад 10 днів.

Дівчина на гойдалці

Де знаходиться: Володимирська, 86

Навпроти управління НБУ в Хмельницькій області, на стіні будинку №86 на Володимирській, є ще один стріт-арт. Створили його в серпні 2017 року в рамках фестивалю вуличного мистецтва “Арт-місто”. Працювали над ним одеські художники з М-97. На ньому зображена дівчина, що катається на гойдалці серед поля.

Екологічний стріт-арт на Соборній

Де знаходиться: Соборна, 31.

Біля пам’ятника В’ячеславу Чорновола намальований мурал на тему води. На малюнку зображено, як явища природи здатні використовуватись як енергоресурси. Створив мурал у вересні 2015 року севастопольський художник Михайло Коробков. Присвячений він Дням сталої енергії у Хмельницькому, а також Дню міста.

Музикант в циліндрі

Де знаходиться: Проскурівська, 18

Ще одне творіння у стилі стімпанк уродженця Севастополя з’явилося на стіні будівлі музичної школи №1. На малюнку зображений музикант у циліндрі, що грає на вигаданому музичному інструменті. Поруч із малюнком стояв стілець, аби кожен зміг сфотографуватися. Щоправда, його там уже немає.

Подолянка

Де знаходиться: Подільська, 9/1

Зображення жінки-подолянки з веретеном в руках прикрашає будівлю №9/1 на Подільській з вересня 2017 року. Над муралом працювало подружжя художників з Івано-Франківська Юрій та Марта Пітчуки, яких запросив директор фестивалю “Respublica” Андрій Зоін. Створили стріт-арт у рамках проекту “Мальоване місто”.

Проскурів у Ретроспективі

Де знаходиться: Проскурівська, 56

Мурал у вигляді старої фотографії початку ХХ століття з’явився над будівлею міської дитячої бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка. Над ним працював художник-монументаліст Андрій Томчишин. На малюнку зображений Будинок Берлянта, який знищили в роки Другої світової війни та чоловік зі старовинною фотокамерою. Під муралом розміщені два електрощитки, “одягнені” у корпуси старих фотоапаратів.

Осінній джаз

Де знаходиться: Героїв Майдану, 24.

Мурал створений в рамках проекту “Мальоване місто”. Зображений на ньому чоловік, який грає на саксофоні. Працював над ним хмельничанин Андрій Томчишин.

“Хмельницький. Щодня Новий”

Де знаходиться: Кам’янецька (виїзд з Хмельницького, мікрорайон Ружична)

Найдовший та найбільший мурал у місті створювали учні ПТУ №25. Його довжина - 176 метрів, висота коливається від 150 до 180 сантиметрів. Приурочений арт до Дня Міста. На ньому зображені визначні будівлі Хмельницького. Щоправда, погода встигла внести корективи: чимала частина муралу заплямована брудом.

Мурал, присвячений медикам

Де знаходиться: на будівлі міської дитячої лікарні

Різнокольоровий та яскравий малюнок прикрашає будівлю міської дитячої лікарні. Двоє медиків, діти й карета “швидкої” вмістилися на одній із стін закладу. На його створення витратили 10 літрів фарби. Найбільше використали рожевої. Саме на такому тлі зображена картинка. 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Скакалка: переваги та недоліки стрибків
Скакалка: переваги та недоліки стри... Стрибки зі скакалкою — це не лише веселе дитяче заняття, а й ефективний вид фізичної активності для дорослих. Цей прости...
Яке телебачення краще підключити: IPTV чи кабельне TV
Яке телебачення краще підключити: I... Яке телебачення краще підключити: IPTV чи кабельне TV? Які особливості кабельного телебачення? Які особливості IPTV теле...
12 найцікавіших місць  Хмельниччини
12 найцікавіших місць Хмельниччини Хмельниччина багато на унікальні місця, географічні цікавинки, старовинні унікальні маєтки, замки, церкви, споруди. А ти...