Старий Новий рік. Чого не можна робити в цей день

 Моє місто
Автор:
Моє місто
14 січня 2022

Як святкувати Старий Новий рік, що смачненького приготувати, як щедрувати, а також, що можна і чого категорично не можна робити у це свято, читайте в матеріалі.

Старий Новий рік. Чого не можна робити в цей день

Історія свята

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря "старого стилю") і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів. Таким чином Старий Новий рік святкують в ніч з 13 на 14 січня. 

Наші пращури називали Старий Новий Рік Щедрим вечором. Назва походить від головної страви свята – щедрої куті. На відміну від різдвяної, кутя на Старий Новий рік заправлялася не просто олією, а свинячим жиром або салом. Звісно, зараз кутю готують, як правило, солодку – з горішками, медом, родзинками. Але, на відміну від пісного Святвечора, на Щедрий вечір столи ломляться від непісних страв.   На святковий стіл готували вареники з сюрпризами, як своєрідне ворожіння на Старий Новий Рік. У начинку додавали цукор, монетку, ґудзик, перець та інші "сюрпризи". Залежно від отриманої начинки кожен член сім’ї очікував від нового року багатства, врожаю, здоров’я або ж біди. 

Однією із традицій на Старий Новий рік було щедрування. Ще з давнього часу у цей день молоді люди вбиралися у різні костюми, брали велику зірку в руки і йшли по дворах співати пісні, а і за це давали або гостинці, або ж дрібні гроші.

Чого не можна робити на Старий Новий рік

Люди вважали, що на Новий рік до оселі приходить Доля людини і поселяється в якійсь тварині чи речі, а тому пильно стежили, щоб "злий" не зашкодив цій Долі. Тому й щедро викупляли те, що "пропало" та нічого нікому не давали чи позичали (окрім вертепу та посівальників). Всі намагалися бути радісними, веселими і добродушними. Уникали на Новорічне свято сварок і намагались помиритись з усіма сусідами – адже, як зустрінеш Новий рік, так і проживеш. Також вважається, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш. Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці. 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Скакалка: переваги та недоліки стрибків
Скакалка: переваги та недоліки стри... Стрибки зі скакалкою — це не лише веселе дитяче заняття, а й ефективний вид фізичної активності для дорослих. Цей прости...
Яке телебачення краще підключити: IPTV чи кабельне TV
Яке телебачення краще підключити: I... Яке телебачення краще підключити: IPTV чи кабельне TV? Які особливості кабельного телебачення? Які особливості IPTV теле...
12 найцікавіших місць  Хмельниччини
12 найцікавіших місць Хмельниччини Хмельниччина багато на унікальні місця, географічні цікавинки, старовинні унікальні маєтки, замки, церкви, споруди. А ти...