Як підібрати взуття залежно від типу стопи

rozetka.com.ua
Автор:
rozetka.com.ua
31 липня 2024

Аби щодня відчувати максимум комфорту в ногах, важливо правильно вибрати взуття за розміром, тобто з урахуванням довжини ступні. Але під час вибору слід брати до уваги також і тип стопи, що включає:

  • ширину ступні;
  • висоту підйому;
  • довжину та розташування пальців.
    Якщо знати свій тип стопи та підбирати взуття за цим критерієм, то комфорт носіння гарантовано.
Як підібрати взуття залежно від типу стопи

Які існують типи стопи

Стандартною вважається достатньо вузька та довга стопа з розширенням від п’ятки до переднього краю, невисоким підйомом та великим пальцем, довшим на всі інші. Таку форму називають єгипетською. Визначити її досить просто — якщо звести ноги разом, то стопи утворять трикутник. Для таких ніг без вальгусної деформації підходить будь-яке взуття — і кросівки жіночі шкіряні, і вузькі модельні туфлі. Оптимальний варіант, щоб пальці були розташовані вільно, — круглий носок.

AD_4nXcZ8p3HloeLat1KA1nULqH5UmF-XsBOfd7wI0yCmum5pzV-KCcQY0-zhyvzqpJsmujVMoNPyJN69wwDJXk7O9Iy0WkI7W3__FpqpiISA2WBvF-MZGKV05h78YI0Jxkyjd8BMhX7DC4lugXe46zYt3Pgrkrq?key=_PFAO5re8HyRefxMCg2lIA

Якщо ступня довга та вузька, з низьким підйомом, а великий палець коротший за другий, це грецький тип стопи. Для таких ніг потрібне взуття:

  • з подовженою та широкою колодкою;
  • із довгим носком, можна звуженим;
  • таке, що добре фіксує стопу.

Головна проблема — травмування більшого другого пальця у відкритому взутті. Тому босоніжки можна вибирати на пів розміру більше, щоб палець не звисав.

Римський тип стопи відрізняється майже однаковою довжиною всіх пальців та шириною носка та п’ятки. Тому його ще називають прямокутним. Для нього найбільше підходить взуття:

  • з широкою підошвою;
  • з квадратним або широким круглим носком;
  • на застібці, що міцно тримає стопу.

Варто відмовитися від вузьких моделей із довгими вузькими носками. Також через велику ширину та масивність стопи бажано уникати високих підборів, особливо вузьких. Тому що вони задаватимуть дискомфорту та можуть призвести навіть до травмування.

Які бувають інші особливості ніг

Окрім типів стопи, існують ще природні та набуті властивості, які також впливають на комфорт носіння взуття. Мабуть, найважче доводиться власникам надмірно вузьких стоп. Адже взуття, що підходить по довжині ступні, бовтається на нозі, бо завелике в ширину. Якщо ж купувати моделі меншого розміру, деформуються пальці. У такому разі допоможуть гелеві вставки та устілки. Також варто уникати моделей на платформі або танкетці.

Взуття на масивній підошві оптимальне для жінок із розташованими на збільшеній відстані пальцями. Також бажано вибрати моделі з широким круглим або квадратним мисом. Це допоможе уникнути деформації пальців.

Багато жінок мають вроджену або набуту плоскостопість. Для них протипоказане взуття на плоскій підошві. Варто віддавати перевагу моделям на високих або середніх підборах. Але важливо, щоб підбори були стійкі, а підошва досить тверда та без різких перепадів по висоті. Для полегшення ходіння можна носити ортопедичні устілки, підібрати які допоможе лікар. Існує також спеціальне ортопедичне взуття, що усуває дискомфорт і запобігає подальшому розвитку плоскостопості.

Правильний вибір взуття здатен розв’язати багато проблем із ногами. За будь-якого типу та особливостей стопи можна подарувати собі комфорт і задоволення від ходіння.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Як обрати ювелірну прикрасу для весілля: поради для подарунка
Як обрати ювелірну прикрасу для вес... Дізнайтеся, як вибрати ідеальні ювелірні прикраси для весільного подарунка, враховуючи стиль, символіку та персоналізаці...
7 унікальних та цікавих місць Вінничини
7 унікальних та цікавих місць Вінни... Україна така розмаїта та багата на цікавинки. Наша Вінничина не виняток! У Вінницькій області є чимало унікальних місць,...
Програма Porsche Approved: чи варто купувати автомобіль з пробігом?
Програма Porsche Approved: чи варто... Вибір автомобіля завжди був складним завданням, особливо коли мова йде про преміальні марки. Одним з варіантів є придбан...