Історія в фото. Яким був Хмельницький десятки років тому

Клименко О.
Автор:
Клименко О.
13 грудня 2022
  • Якщо придивитися на світлини в нашому матеріалі, то можна впізнати риси сучасного Хмельницького.
  • Показуємо на фото, яким було місто десятки років тому.
  • Розповідаємо, що, де й коли знаходилося чи відбувалося на місцевих вулицях.
Історія в фото. Яким був Хмельницький десятки років тому

Вулиця Соборна

img

Вулиця Соборна прокладена згідно з планом забудови міста від 1824 року. Вона починалася від майдану із Собором Різдва Богородиці, від чого й отримала назву. У 19 столітті на вулиці з’явилася бруківка і її забудували одно- та двоповерховими міщанськими будинками. 

Зображений на фото відрізок вулиці у 1950-х – 1980-х роках забудований багатоповерхівками. Зберігся лише храм Різдва Богородиці (на задньому плані фото видніються контури куполу). 

Старий базар по вулиці Набережній

img

Фото представляє перспективу вулиці Набережної та Старого базару, за яким видніються силуети костелу Святої Анни. Місцевість, що пролягає низиною поблизу впадіння річки Плоскої до Південного Бугу, здавна носила назву Старе Місто. Там мешкали переважно поляки, які на місці колишнього дерев'яного плоскирівського замку побудували костел Святої Анни.

У 19-20 століттях на майдані перед костелом існував міський базар. Саме тому весь цей район іноді називали Старим базаром. Від базарної площі до центру міста вела вулиця Набережна, що спочатку мала назву Мала Бузька. У 1965 році її перейменували на честь червонокозачого командира Віталія Примакова. 

Колишній міський стадіон

img

Історія створення першого стадіону в Проскурові сягає 1926 року. Тоді командування дивізії Червоного козацтва дозволило обладнати міський "спортстадіон" на території свого іподрому. Це був зарослий очеретом величезний пустир, в деяких місцях якого стояла вода. Обрану під стадіон ділянку упродовж півроку осушували, згодом підсипали ґрунт на футбольному полі, встановили лавки і побудували дерев’яний навіс для глядачів. Поруч обладнали ігрові майданчики та легкоатлетичні сектори. 

Влітку 1927 року перший у Проскурові "спортстадіон" був урочисто відкритий. У зв'язку з тим, що стадіон був побудований силами молоді, йому надали ім'я "КІМ" ("Комуністичний інтернаціонал молоді"). Він був розташований навпроти нинішнього парку імені Франка, за залізничною колією. Саме тут у довоєнні роки проходили всі футбольні двобої та спортивні змагання. Незабаром стадіон перейшов до спортивного товариства "Динамо" і одержав відповідну назву. 

Новий стадіон "Динамо" у 1950 році був побудований на новому місці, а територію першого “спортстадіону” відвели під житлову забудову.

Старі єврейські квартали

img

У районі теперішніх вулиць Вайсера, Примакова та інших у 17-18 столітті сформувались квартали, де мешкало найбідніше єврейське населення міста – ремісники, торговці й фурмани. Забудова була переважно одноповерховою та хаотичною. Зображені на фото будинки до нашого часу не збереглися.

Вулиця Кам’янецька у ярмарковий день

img

У ярмаркові дні у 19 й на початку 20 століття до Проскурова з'їжджалися чимало селян із навколишніх сіл із своїм товаром. Переважно з продуктами землеробства та тваринництва. До ринку вони рухались по одній із головних магістралей міста – вулиці Кам'янецькій, утворюючи інколи великі черги. Ярмарки у Проскурові проводились до кінця 1920-х років. 

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Весняна мода 2024: практичність і романтика
Весняна мода 2024: практичність і р... Весна, нарешті, знову на порозі, а разом з нею й нові приголомшливі тренди, які додадуть гардеробу свіжості. З нетерпінн...
Догляд та обслуговування ножа для виживання
Догляд та обслуговування ножа для в... Надійний ніж для виживання - це не просто інструмент, а ваш партнер у пригодах, який потребує уваги та догляду, щоб зали...
Експрес-тест на знання української мови
Експрес-тест на знання української... День української писемності та мови традиційно відзначають 9 листопада вже 23 роки поспіль. А 21 лютого - Міжнародний д...