Музичні портрети націй: Шопен та Лятошинський

Музичні портрети націй: Шопен та Лятошинський

Всі анонси від: Хмельницька обласна філармонія

Музичні портрети націй: Шопен та Лятошинський

29 березня запрошуємо завітати на концерт фортепіанної музики. Твори Фредеріка Шопена та Бориса Лятошинського виконуватиме знана українська піаністка Аліна Романова, кандидатка мистецтвознавства, доцентка Національної музичної академії імені П. І. Чайковського, лауреатка міжнародних виконавських конкурсів.


Твори саме цих композиторів не випадково поєднані у концертній програмі. Фредерік Шопен – яскравий представник музичного романтизму, який у своїй музиці неодноразово звертався до фольклорних джерел, тож у його творах відчувається неповторний колорит народнопісенної творчості. Цікаво, що мова йде не лише про польські пісні, а й про українські думи та балади, з якими познайомили композитора його знайомі-вихідці з України.

Творчість видатного поляка мала значний вплив на формування світогляду Бориса Лятошинського, який з юних літ захоплювався музикою Шопена. Тож не дивно, що згодом він, як представник тієї когорти композиторів-сміливців, які прагнули творити саме українську музику, також починає звертатися до народної пісні, майстерно вплітаючи її у свої фортепіанні та камерно-інструментальні твори. Не оминає їх увагою Борис Лятошинський в своїй «Шевченківській Сюїті», яку і виконуватиме під час концерту Аліна Романова.

Як бачимо, у нашому музичному вечорі можна провести ще одну історичну паралель: тісного зв’язку українського та польського народів, який зараз став особливо міцним в контексті російської агресії.

Тож запрошуємо вас 23 березня, о 18.00, послухати музику двох великих митців, які черпали натхнення з народної пісенної криниці, та збагатитися енергією їх творчості.

Ведучий вечора - Артем Ляхович, професор Київської муніципальної академії музики імені Р.М. Глієра, кандидат мистецтвознавства.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення