Виставка Made in Ukraine Гобелен Кераміка

Виставка Made in Ukraine Гобелен Кераміка

Всі анонси від: Хмельницький обласний художній музей

Запрошуємо усіх на виставку «Made in Ukraine. Гобелен. Кераміка».

Захід пройде з 30 жовтня по 22 листопада у Хмельницькому Художньому Музеї, початок з 10:00.

У галереї «квARTира» Хмельницького обласного художнього музею в рамках проголошеного Року українського декоративного мистецтва відкрито чергову виставку з музейної колекції «Made in Ukraine. Гобелен. Кераміка». Професійні художники декоративно-ужиткового мистецтва, глибоко вивчаючи національне коріння народної творчості, використовуючи її естетичний лад, систему знаків та орнаментальних символів, створюють дивовижні сучасні твори.
Доробок мистців-керамістів, презентований на визначних всесвітніх форумах, засвідчив певну співрозмірність їхніх творчих пошуків з актуальними на Заході мистецькими явищами. В умовах активного освоєння нових творчих просторів у художній кераміці сформувалася окрема сфера творення станкових композицій, які, по суті, вже не кераміка у традиційному її розумінні. Історично склалося, що професійна кераміка найбільше розвинута у Львові. Так, до експозиції увійшли декоративні тарелі Петра Марковича, декоративні пласти Василя Боднарчука, Анни Лисик. Не менш цікава робота одеського художника-кераміста Олександра Дмитрієва.

Важливою частиною декоративно-ужиткового мистецтва України є художнє ткацтво, яке має глибокі історичні корені та багаті мистецькі традиції. По-сучасному інтерпретують народну традицію гобелени Богдан Губаль, Тетяна Мисковець, Наталії Паук, Надія Борецька.

Органічним поєднанням новітніх та архаїчних рис автори робіт яскраво демонструють свою належність до української національної художньої школи, і водночас кожний вражає власними філософськими узагальненнями, індивідуальними напрямом пошуку, стверджуючи значення творчого начала в трансформації та інтерпретації мотивів і форм виробів народних майстрів, відбираючи, таким чином, найсуттєвіше, що складає традицію.

На обкладинці: Василь Боднарчук. Застигла імпровізація. Фрагмент з частини триптиха. Шамот, ангоби, полива, солі, кольорове скло, ліплення, випал, різьблення. 2007 р.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення