Хламідіоз: симптоми та способи лікування

esculab.com
Автор:
esculab.com
30 березня 2023

Урогенітальний хламідіоз належить до групи інфекцій, які передаються статевим шляхом (ІПСШ). Збудник захворювання — бактерії групи хламідій, які найчастіше вражають сечостатеву систему, однак можуть локалізуватися в ротовій порожнині чи навіть в очах.

За статистикою, мінімум 40% інфікованих не підозрюють, що заражені шкідливою бактерією, і наявність інфекції дозволяють виявити лише аналізи на хламідіоз. Пройти обстеження швидко, конфіденційно та недорого можна в лабораторії «Ескулаб». Крім збудників урогенітальної форми тут також можна скласти тести на інші види хламідій, які вражають сполучні тканини, органи дихальної та серцево-судинної системи.

Хламідіоз: симптоми та способи лікування

Як проявляється інфекція

Інкубаційний період розмноження бактерій триває 5–30 днів. Якщо захворювання буде виявлено в цей період, то діагностують свіжий хламідіоз. Якщо мінімум за 2 місяці — говорять про хронічну форму.

Симптоми залежать від статі зараженого.

Чоловіки частіше хворіють на хламідіоз, який у них проявляється у вигляді:

  • частого та болючого сечовипускання;
  • свербежу й печіння в уретрі та навколо неї;
  • болісних відчуттів під час еякуляції;
  • нетипових виділень: гнійні краплі зранку та слизові — впродовж дня;
  • прожилок крові в сечі та спермі;
  • еректильної дисфункції.

Запущене захворювання призводить до появи уретриту, везикуліту, епідидиміту, орхіту, фунікуліту, проктиту.

Для жінок характерні такі ознаки:

  • поява виділень: вранці — гнійні, протягом дня — біло-жовті, слизові, густі;
  • свербіж та печіння на поверхні геніталій;
  • біль і дискомфорт під час сечовипускання;
  • неприємні відчуття під час статевого акту;
  • кровотеча між менструаціями.

Несвоєчасне звернення по допомогу до спеціаліста може спричинити розвиток вульвіту, кольпіту, цервіциту, сальпінгоофориту, проктиту, ендометриту, а також непрохідність маткових труб і, як наслідок, безпліддя. Зараження під час вагітності загрожує викиднем, передчасними пологами, а майбутній дитині — вродженими вадами.

Як лікують хламідіоз

Терапія потребує застосування антибіотиків, які проявляють активність до хламідій: доксициклін, азитроміцин, ципрофлоксацин, норфлоксацин та інші.

У комплексі з антибактеріальними препаратами призначаються ліки для нормалізації мікрофлори, імуномодулятори для підвищення захисних функцій організму та інтерферони, які допомагають усунути запальний процес.

Обов'язковою умовою для досягнення результату є проходження лікування обома партнерами та утримання від статевого життя на час приймання медикаментів. Наприкінці терапії здається контрольний аналіз, який має підтвердити відсутність збудника.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
Що вміють сучасні домашні телевізори
Що вміють сучасні домашні телевізор... Телевізор із простого пристрою для перегляду телепередач перетворився на потужний мультимедійний центр, здатний запропон...
Занурення у світ тепла: Все про тепловізори та їх застосування
Занурення у світ тепла: Все про теп... Тепловізори - це прилади, які використовуються для виявлення і візуалізації інфрачервоного випромінювання, що випромінює...
ТОП-7 цитат Ліни Костенко, які варто читати кожен день
ТОП-7 цитат Ліни Костенко, які варт... Слова Ліни Костенко - завжди надихають та мотивують. Пропонуємо і вам ними насолодитися!