Парки та сквери Львова, де можна гуляти досхочу

Афіша Львова - MoeMisto.ua
Автор:
Афіша Львова - MoeMisto.ua
13 червня 2022

Львів унікальне місто з неймовірною кількістю цікавих місць! Серед них є багато парків та скверів!
Пропонуємо добірку парків та зелених місць Львова, де можна прогулятись та насолодитись весняною погодою.


 

Парки та сквери Львова, де можна гуляти досхочу

Стрийський парк

Цей парк недаремно заслужив звання улюбленого серед львів’ян.  Він є одним із найбльших парків у Львові.

Найкрасивіший і найбільший парк у Львові. У 1876-77 рр. досвідчений садівник Арнольд Рерінг виконав проектні роботи. У 1879 р. було розпочато впорядкування парку. До відкриття Крайової виставки у 1894 р. був сформований парковий ансамбль: нижній з декоративними рослинами, верхня тераса – з виставочними павільйонами.

Фото: ТСН
 

Лебединий ставок в партері, оранжерея з тропічними рослинами, оригінальні декоративні рослини (понад 260 видів) є привабливими у парку.

Невесні та влітку тут особливо гарно. Це один із найстаріших та найгарніших парків Львова, пам'ятка садово-паркового мистецтва національного значення. Розташований у місцевості Софіївка Галицького району.

Окрасою парку також є цікаві фонтани. Серед них і фонтан "Івасик-Телесик"

► Парк імені Івана Франка

Затишні алеї парку — чудове місце для прогулянок удвох чи роздумів на самоті. Найстаріший та один з центральних парків Львова розташований перед головним корпусом університету ім. Івана Франка. Його також вважають найстарішим міським парком в Україні.

Головний вхід у парк знаходиться на вулиці Січових Стрільців, яка з'єднує його з історичною частиною міста.


Заснований парк на території колишніх міських ланів наприкінці XVI століття патрицієм М. Шольц — Вольфовичем. Займає близько 11 га.
Знаходиться парк за адресою вул. Листопадового чину, С. Крушельницької


Сьогодні у парку ім. Івана Франка знаходиться будинок почесного консульства Болгарії у Львові, будиночок  садівника, альтанка та дитячий майданчик з гойдалками та дитячими гірками.


Парк ім. І. Франка - пам'ятка садово-паркового мистецтва і занесений до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.
Сьогодні  цей  "зелений оазис" у середмісті Львова – справжнє сучасне європейське місце відпочинку. 


► Парк „Високий замок”

Парк „Високий замок”, що велично височіє над віковічним Львовом, поєднує в собі старовину із сучасністю. Закладений він у 1838 році на ділянці двох гір – Княжої і Замкової та видолинку, що їх з’єднує. Княжа гора була облюбована князем Данилом Романовичем для свого західного форпосту (ХІІІ ст.).

Збереглись залишки мурів замку, який втративши своє оборонне значення поступово руйнується.
Розташований парк на Замковій горі. Перша згадка про Львів пов'язана з цією горою. Тут є грот з левами, тераса, яка відкриває красивий вид на місто, алеї, телевізійна вежа, кургани, монумент Максима Кривоноса і красива природа. Займає більше 30 га.

В парку гарний сад який налічує понад 45 видів деревних і чагарникових порід. Пам’ятник-камінь козацькому полковникові Максиму Кривоносу, грот – альтанка із двома кам’яними левами перенесеними сюди в 1874 році від міської ратуші. В кінці ХІХ століття насипаний копець (зараз оглядовий майданчик), з якого видно панораму Львова (висота 411 м). Телевізійна вежа.


► Парк культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького

Одне з найулюбленіших місць багатьох туристів і місцевих жителів. Парк пропонує безліч розваг і атракціонів для дітей і дорослих. Проводяться тут і різні цікаві заходи. Створений в 1951 р. Його площа 26га.


Парк був закладений на місці популярного в давнину Пелчинського ставу, де були військові купальні  можна було поїздити верхи, порибалити, подивитись військові ігри, взимку покататись на ковзанці. Із розбудовою міста на початку ХХ ст. став висох і у 1951-52 рр. впорядковано прилеглі території, лісок, в якому розмістились виставочні павільйони та на відкритих схилах і терасах висаджені групи дерев. Збудовано Зелений театр, естрадні майданчики, кінотеатр, ресторан, спортивний зал. В 1968 р. відкрито стадіон.

Зараз парк насичений різноманітними атракціонами для дорослих та дітей. Існують кав’ярні та культурний центр „Романтик”.


► Снопківський парк

Стара назва парку „Дружба”, однойменну назву мав стадіон (з 1990р. – стадіон Україна). Був розбитий на місці глиняних кар’єрів у 1959 – 1963 рр. і займає площу 60 га.

Мережа алей і доріжок прокладена з таким розрахунком, щоб краще розкрити характерні краєвиди парку, а також домогтися максимальної пропускної спроможності під час масового відвідування найбільшого стадіону міста, який розташований у центральній частині парку і розрахований на 30 тисяч місць.

►Парк Залізна вода 

Створений парк в 1905р. Зелений куточок недалеко від центру. У парку є багато джерел води з великим вмістом заліза, це і стало причиною виникнення назви парку. Площа його близько 20га. Адреса: вул. Стуса, Мишуги, Тернопільська та Ярославенка

Закладений у 1905 році на схилах яру ріки Полтви.Розташований між вулицями Стуса, Мішуги, Тернопільською і Ярославенко. 
Пересічений рельєф місцевості, хвилясті узгір'я і яри, – все це додає парку дуже мальовничий і своєрідний вигляд. Тут бере свій початок річка Полтва. Основа парку – столітній буковий ліс.



► Сквер імені Івана Павла ІІ

Невеличкий сквер на Сихові, поруч з храмом Різдва Пресвятої Богородиці, уже встиг стати улюбленою локацією для прогулянок сихівчан. Сакури, які квітнуть у сквері навесні, приваблюють сюди охочих з усього міста сфотографуватись та помилуватись деревцями.
Сквер розташований у Сихівському районі Львова біля греко-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці та на місці зустрічі Папи Римського Івана Павла II-го з українською молоддю в 2001 році.
Це перший в Україні парк, закладений після здобуття нею незалежності. Ініціатором заснування Парку, був громадський діяч Андрій Рожнятовський.


Сквер імені Івана Павла ІІ урочисто відкрито 28 вересня 2007 поряд з церквою Різдва Пресвятої Богородиці. 
Зараз тут встановлені лавочки, прокладені доріжки, засаджені сакури та інші дерева.

Події по темі:
Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення
Читай інші статті
ТОП-7 Великодніх мультиків, які варто подивитися всією сім'єю
ТОП-7 Великодніх мультиків, які вар... Пропонуємо добірку мультфільмів про світле свято - Великодня! Це чудова нагода цікаво та весело провести час зі сім'єю,...
Що вміють сучасні домашні телевізори
Що вміють сучасні домашні телевізор... Телевізор із простого пристрою для перегляду телепередач перетворився на потужний мультимедійний центр, здатний запропон...
Занурення у світ тепла: Все про тепловізори та їх застосування
Занурення у світ тепла: Все про теп... Тепловізори - це прилади, які використовуються для виявлення і візуалізації інфрачервоного випромінювання, що випромінює...