Проект "Локальна історія" започатковує цикл лекцій "Lochistoricum", в межах якого запрошені спеціалісти будуть розповідати про історичні цікавинки, курйози та давній побут українців.
Відкриває цикл лекція Олексія Сокирка "За козацьким столом: кулінарна мандрівка в Гетьманщину XVII-XVIII століть", що відбудеться 20 листопада о 18.30 в бібліотеці Іваничука (м. Львів, площа Ринок, 9).
Кухня часів Гетьманщини традиційно ототожнюється з салом, борщем і варениками, а козацькі учти – із сенами, колоритно описаними Котляревським та Квіткою-Основ’яненком. Що саме в цій візії є правдою, а що стереотипами? Чи справді в старосвітській Україні їли сало й борщ? Як готували шампіньйони та безе на гетьманських бенкетах? Чому традиційна кухня завжди є ворогом дієти? Як рятувалися від переїдання та похмілля? Авторська лекція кандидата історичних наук Олексія Сокирка (Київський національний університет ім. Шевченка) про несподівані сюжети української традиційної гастрономії!
ЩО: Лекція Олексія Сокирка "За козацьким столом: кулінарна мандрівка в Гетьманщину XVII-XVIII століть".
ДЕ: Бібліотека Іваничука (площа Ринок, 9).
КОЛИ: 20 листопада о 18.30.