(Не)забутий Іван Тиктор: до 125-річчя від дня народження видавця

(Не)забутий Іван Тиктор: до 125-річчя від дня народження видавця

Львівський музей історії релігії, у співпраці з Українською академією друкарства і Львівською національною науковою бібліотекою України імені Василя Стефаника, 15 вересня, о16 годині, презентує виставку «(Не)забутий Іван Тиктор: до 125-річчя від дня народження видавця». Захід відбудеться в рамках 28 Міжнародного Book Forum Lviv.

Організатори ставили за мету ознайомити з діяльністю і вшанувати 125-літній ювілей Івана Тиктора — найуспішнішого українського видавця ХХ століття у період його перебування у Львові (1923–1939 роки), засновника концерну «Українська Преса», редактора, громадського діяча. Виставка окреслює біографію та родовід Івана Тиктора, його львівські локації й основний доробок концерну «Українська Преса». Відеоряд поглиблює знайомство з видавцем і його здобутками, а фінальна інсталяція «занурює» в атмосферу тогочасної редакції.

Основу експозиції становлять документи і фотографії, які надала родина Івана Тиктора: Наталія Байдак, Юрій Кравчук, Ольга Падковська, а також матеріали, отримані завдяки багаторічним дослідженням науковців Української академії друкарства і Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника: часописи, книжки, календарі, тощо.

 «Забутий» радянською історією через ідеологічну несумісність та незламну україноцентричну позицію насправді незабутній Тиктор повертається – у досягненнях, що зробили його «королем української преси», «владарем сердець і думок» міжвоєнного галицького українства і водночас як постать світового масштабу, зіставна з найвідомішими видавцями сучасності», –  розповіла завідувачка кафедри медіакомунікацій Української академії друкарства, професор, доктор філологічних наук Надія Зелінська.

Куратори виставки – Наталія Матлашенко, завідувачка відділу Львівського музею історії релігії, Надія Зелінська.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення