Листи Юзефи: витяг із забуття - Міжнародна виставка

Листи Юзефи: витяг із забуття - Міжнародна виставка

Всі анонси від: Музей "Територія Терору"

18 травня 2018 року, до Міжнародного дня музеїв, у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» (прос. Чорновола, 45 Г) британський науковець Майкл Деніел Сагатіс презентуватиме виставку «Листи Юзефи: витяг із забуття».

У програмі відкриття 18 травня: 12:00 ‑ прес-брифінг та екскурсія виставкою для представників медіа від автора проекту Майкла Деніела Сагатіса, який розповість про історію знахідки листів та їх дослідження. 17:00 ‑ дискусія навколо тем: «Репресивна політика радянської влади стосовно цивільного населення (1930‑1950-ті рр.)», «Проблема національного розмаїття в Україні і особливості історичного минулого», «Епістолярні джерела для вивчення та переосмислення минулого?», «Механізми переосмислення травми минулого, котра «живе» сьогодні у вигляді досвіду минулих поколінь». Спікери: - Історик Майкл Деніел Сагатіс (Велика Британія) - Літературознавця Ірина Старовойт (Український Католицький Університет) - Історикиня Ірина Склокіна (Центр міської історії Центрально-Східної Європи) - Спеціаліст з права Степан Білостоцький (ЛНУ імені Івана Франка) - Історикиня Надія Степаненко (Казахстан) - Філологиня Александра Іміловська-Дума (перекладачка листів Юзефи.

Модератор - Ігор Дерев’яний, заступник директора з наукової роботи.

Виставка «Листи Юзефи: витяг із забуття» являє собою 25 листів Юзефи Буйдо, колишньої громадянки Другої Польської республіки, яку в 1940 році радянська влада депортувала на територію Казахстану як соціально небезпечну. Листи адресовані трьом донькам Юзефи, у яких заслана описувала умови свого життя, відчуття та емоції від розлуки з домом. Експозиція представляє оригінали листів разом з перекладами на українську, англійську та польську мови (мова оригіналів листів – польський діалект). Листи Юзефи – унікальні артефакти, свідки індивідуального та сімейного досвіду виживання в умовах тоталітарного режиму та соціальної ізоляції, що широко застосовував державний терор. Протягом 2017 - 2018 рр. виставка експонувалась в Музеї Жертв геноциду у м. Вільнюс (Литва), в Shoah Cellar Museum в м. Будапешт (Угорщина), в Казахському національно-культурному центрі в м. Актобе (Казахстан). Автор концепції виставки та дизайнер: Майкл Деніел Сагатіс (Michael Daniel Sagatis), громадянин Сполученого королівства Великої Британії та Ірландії, народився у м. Ніт в Уельсі (Neath) в родині польсько-литовсько- ірландського походження. Правнук Юзефи Буйдо, онук її доньки Ванди, що разом з родиною переїхала до Великобританії у 1946 році. Закінчив у 2000 р. історико-філософський факультет Лондонського університету-коледжу (University College London - London's Global University). Провідними темами дослідження науковця є література як історичне джерело, досліджував історію радянських репресій часів сталінізму, історію ГУЛАГу та російську літературу ХІХ-ХХ ст.

Організатор в Україні: Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Терору», м. Львів, просп. Чорновола, 45 г (графік роботи виставки пон. - птн. 10:00 - 18:00 з 18 травня до 1 серпня, вхід вільний).

Партнер проекту: Центр міської історії Центрально-Східної Європи.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення