Він змінював світ - Виставка до 100-річчя від дня народження св. Івана Павла II

Він змінював світ - Виставка до 100-річчя від дня народження св. Івана Павла II

Всі анонси від: Музей історії релігії

Виставка «Він змінював світ» – це спільний проєкт Музею «Родинний дім Святого Отця Івана Павла II» у Вадовицях (Польща), Львівського музею історії релігії, за участі Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні.

Експозицію розмістять у двох виставкових залах. Виставлять унікальні світлини, пов’язані з дитинством і юністю Кароля Войтили, з його родиною, які надасть музей у Вадовицях. Це фотографії з мамою, татом, як міністранта в костелі, з прогулянки у міському парку Планти, що у Кракові, інші. Цікавими будуть портрети Івана Павла II, які виконали сучасні художники Польщі, Італії; скульптура Святого Кароля, пам’ятні медалі, монети, марки. Зацікавлять відвідувача і три були про номінацію Кароля Войтили на єпископа, архієпископа Краківського і кардинала.

Для експонування Мечислав Мокшицький, архієпископ Митрополит Львівський РКЦ в Україні, надасть особисті речі Івана Павла II: сутани (червона, зелена, біла), туфлі, ціпок, орнат, мітру, пояс, білу прогулянкову куртку, інші речі. Привертають увагу велика шкіряна тека з гербом Папи, яка лежала на письмовому столі Івана Павла II і якою він користувався, коли підписував різні документи; справжній костюм швейцарського гвардійця, привезений з Ватикану, спеціально розроблений для охорони понтифіків.

Значна частина виставки присвячена безпосередньо понтифікату, подорожам Папи Івана Павла II, апостольським візитам, екуменічній і проповідницькій діяльності. Представлять світлини, які показують важливі моменти з життя Папи: зустрічі із Константинопольським Патріархом, верховним рабином Риму, Андрієм Сахаровим, Фіделем Кастро, матір’ю Алі Агджи, який здійснив замах на життя Папи, кардиналом Любомиром Гузаром, патріархом Йосипом Сліпим, фотографії з молоддю, з відвідин лікарень, інші. Знаковою є фотографія з Літургії в Соборі Святого Петра у Ватикані з нагоди 400-річчя Берестейської Унії 7 липня1996 року.

Впадає в око червоний кардинальський капелюх з широкими полями і китицями. Оригінальними є пам’ятні подарунки Святійшому Отцю від Коптського Патріарха, Леоніда Кучми та інші.

Окремий розділ виставки присвячений візиту Папи Івана Павла II в Україну 23-27 червня 2001року. Це – фотографії, зроблені Василем Пилип’юком, а також різноманітні поштівки, довідники, листівки, газети, журнали, прапорці, значки, медалі і монети. Будуть речі з приватних колекцій.

Куратор виставки – завідувачка виставкового відділу Руслана Бубряк.
Виставка чинна до 31 січня 2021 року.

Коментарі до події
Отримуйте
регулярні оновлення