Вогонь віри - Виставка

Вогонь віри - Виставка

Львівський музей історії релігії презентує цікавий виставковий проєкт «Вогонь віри». Творчий задум завідувачки експозиційного відділу Ірини Боцько полягає в тому, щоб на основі музейний артефактів показати священну дію вогню у вірі людей протягом історичного розвитку.

Через археологічні пам’ятки – посудини із зображеннями солярних знаків, підвіски-хрестики, урни трипільської і висоцької культур, тощо висвітлюється культ вогню у віруваннях первісних народів. Вогонь, вічний рух, сонце –   символізує знак сварги на писанках. Експонати виставки розповідають, як у процесі розвитку вогняного культу сформувався відповідний пантеон давньослов’янських і античних богів: Сварог – бог небесного вогню, батько сонця; Перун – бог грому та блискавки, що несе повітряний вогонь;  Гефест і Вулкан, пов’язані з земним вогнем.

Різні живописні та графічні сюжети, зображення на металі та дереві ілюструють старозавітні розповіді Біблії про сакральне значення вогню: з’ява Господа у вогняному полум’ї перед Мойсеєм і під час дарування Закону на горі Синай; вогняна колісниця, яка забрала до неба пророка Іллю; випробовування вогнем істинної віри Авраама й готовність принести в жертву єдиного сина Ісаака; покарання вогнем міст Содома й Гомори тощо.

У Новому Заповіті вогонь є символом божественної любові. Церковна свічка символізує божественне Світло, правду, істину, що перемагає темряву гріха, є символом звернення до Бога, а віск, з якого вона виготовлялася, символом пожертви та подяки Господу. Відвідувачі також зможуть ознайомитись з ритуальними речами для запалювання вогню, які використовують в юдаїзмі, християнстві, ісламі, індуїзмі й буддизмі.

Святі і вогонь – це ще одна тема, яку не оминули увагою автори виставки. Присутні дізнаються про атрибути святих Василя Великого і Домініка, архангела Михаїла і Флоріана; про тортури вогнем і вознесіння святих Іллі і Теклі; про смерть через вогонь (спалення, інквізиція) Жанни Д’арк, святого Лаврентія, інших.

Доповнять виставку відеосюжети, в яких демонструють, пов’язані з вогнем, релігійні обряди різних народів.

Разом з Іриною Боцько виставку підготували завідувачка виставкового відділу Руслана Бубряк, заступниця директора з наукової роботи Олександра Киричук. Монтаж відеосюжетів здійснено Інною Бачиною.

Відвідати виставку можна протягом цього року.

Коментарі до події
Розклад
Отримуйте
регулярні оновлення